Változtatni kell a Fidesz rendszerén

Publikálás dátuma
2014.05.06. 07:13
Az ajánlás rendszerét már az NVB is kritizálja. Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Gondolja újra az Országgyűlés a többes ajánlás rendszerét, és térjen vissza a korábbi szabályozáshoz, amelyben a választópolgár csak egy jelöltet ajánlhatott - javasolja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez derült ki legalábbis Patyi András elnöknek a parlament honlapján olvasható, az országgyűlési választás tapasztalatairól szóló beszámolójából, amelyet ma ismertet a Ház alakuló ülésén.

 Az NVB elnöke az új választási törvények három olyan pontjára mutatott rá, amely esetében "a gyakorlati jogalkalmazás eredményeképpen nyilvánvalóvá vált, hogy a szabályozás hiánya vagy pontatlansága visszaélésekre ad lehetőséget". Patyi szerint a "joghézagok és kodifikációs problémák" megoldása a jogalkotó intézkedését igényli.

Az NVB-elnök elsősorban épp a korábban az ellenzék által is kritizált, sőt, az utóbbi hetekben számtalan botrányt is kiváltott ajánlási rendszert érintően volt a legkritikusabb, sőt, a testület nevében határozottan javasolta a többes ajánlás intézményének megszüntetését.

Mint írta: "a többes ajánlás rendszere alapvetően magában hordozza a választópolgárok adataival való visszaélés fokozott lehetőségét". Épp ezért az NVB "a választópolgároknak az ajánlás során közölt személyes adatai, valamint a választópolgár valós választói akarata védelme érdekében indokoltnak tartja a jogalkotó részéről a többes ajánlás rendszere újragondolását és a szabályok olyan irányú módosítását, mely alapján a választópolgár jelölési fajtánként egy érvényes ajánlással élhet".

Az értékelés egybecseng az ellenzéki pártok korábbi kritikáival, javaslataival. Ezzel az MSZP szerint "ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz választási rendszerének egyetlen célja az volt, hogy Orbán Viktort hatalomban tartsa". A többes ajánlás sok bizniszpártnak adott lehetőséget a választásokon való indulásra, ami a kormányváltást támogatókat megoszthatta, megzavarhatta - idézték fel. Közölték azt is, a szocialisták támogatják a választási törvény újragondolását, a visszaélésekre lehetőséget adó jogszabályok megváltoztatását, és Fidesz "házi választási rendszerének" európai értékek mentén való újraírását, demokratizálását.

Az NVB tett még két további javaslatot a módosításra: Patyi szerint indokolt lenne, ha az Országgyűlés az NVB előtti, másodfokú jogorvoslati eljárások során is előírná az érintettség igazolását, vagyis azt, hogy a kérelmező saját jogaira és kötelezettségeire az állított jogsérelem közvetlenül kihasson. Az NVB harmadik módosítási javaslata, hogy az Országgyűlés rögzítse egyértelműen: amennyiben két választás eljárása egy időben folyik, az egyik választás esetében a választási bizottságba tagot delegáló jelölőszervezet ugyanabba a bizottságba a másik választáshoz kötődően már nem jogosult tagot megbízni.

Ez azért kerülhetett napirendre, mert a baloldali pártok együtt indultak a parlamenti választáson, ám az uniós voksolásra már külön állítottak listát, így a Demokratikus Koalíció külön tagot kívánt megbízni, hiszen jelenleg nincs képviselete az NVB-ben. Ezt azonban a testület visszautasította, és döntését a Kúria is helybenhagyta.

A vita "kutya kötelesség"

Várhatóan május 23-án este, az Országházban tartják az európai parlamenti (EP) választáson listát állító pártok vitáját - jelentette be az Együtt-PM által kezdeményezett egyeztetés után Karácsony Gergely. A megbeszélésen ebben állapodtak meg az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Seres Mária Szövetségesei nevű párt képviselői.

A PM politikusa elmondta, arról is sikerült megegyezni, hogy a vitát teljes sajtónyilvánosság előtt akarják tartani, de nem szeretnék, ha azt megzavarná a nézőközönség. Az esemény helyszínéül a szocialista Szanyi Tibor a parlament delegációs termét javasolta.

Karácsony kijelentette: rendkívül szégyenteljes, hogy a Fidesz válaszra sem méltatta a vitára vonatkozó kezdeményezésüket, ettől függetlenül továbbra is nyitva tartják az ajtókat a most távol maradó, de az EP-választáson listát állító pártok előtt, legyen az a Fidesz, a Haza Nem Eladó Mozgalom vagy a Demokratikus Koalíció.

Karácsony egyébként nyílt levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben megpróbálja újra rávenni arra, hogy "igenis tisztelje meg a magyarokat" és a Fidesz vegyen részt a vitán.

Az MSZP EP-listavezetője, Szanyi Tibor azt mondta, a listát állító nyolc pártnak "kutya kötelessége" előzetesen bemutatni és megvitatni a programját, a vita ugyanis része a választási folyamatnak, és "ritka nagy agyamentség", ha valaki azt gondolja, hogy az EP-ben fog vitázni, a magyar nép előtt viszont nem.

Végleges: nem indulhat a MoMa

Az érvénytelen ajánlások újbóli ellenőrzése után sem találtak húszezer érvényes, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) javára szóló aláírást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai, akik tegnap a párt által megbízottakkal együtt végezték el az újabb adatösszevetést. A megvizsgált több mint 4200 ajánlás alig egy százalékát találták mégis elfogadhatónak.

Ezután a mozgalom elnöke, Bokros Lajos azt mondta, meggyőzte a harmadik ellenőrzés, és elfogadta, hogy nem tudnak indulni a május 25-ei európai parlamenti választáson. A MoMa által leadott 24 264 rögzített ajánlásból 18 633 bizonyult érvényesnek.

Szerző

Bulit szervez Puch a kiesetteknek

Az MSZP volt pénztárnoka május 14-15-én Harkányban vendégül látja az Országgyűlésből kikerült szocialista parlamenti képviselőket, köztük több volt minisztert és pártvezetőt - értesült az atv.hu. 

A portál arról írt, hogy többek szerint nem csak búcsúbuli lesz a Puch László szervezte összejövetel. Emlékeztettek: az eddigi 47-ről 29 fősre csökkenő MSZP-frakció lesz az új Országgyűlés legfiatalabb csoportja, miközben olyan politikusok kerültek ki a Házból, akik évekig meghatározói voltak a pártnak: többek között Baja Ferenc, Juhász Ferenc, Kovács László, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Nyakó István, Szekeres Imre, illetve Puch László is.

Az említett politikusok közöl többen kritikusak az MSZP jelenlegi vezetésével szemben.

Az atv.hu-nak több meghívott politikus is megerősítette a találkozó tényét, amelyet eredetileg május 25-26-án, vagyis az EP-választáskor, illetve az azt követő napon tartottak volna.

Egyelőre nem tudni, hogy a találkozó zászlóbontás lesz-e, vagy csak egy szimpla "mulatság" - írta a portál.

Szerző

TV2-eladás: lezárult a vizsgálat

Publikálás dátuma
2014.05.06. 07:08
A TV2 decemberben bejelentett, majd február végén aláírt eladása sok találgatásra adott okot. Fotó: Bielik István/Népszava
Lezárta a TV2 eladásával kapcsolatban indított vizsgálatát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - erősítette meg lapunk információját a versenyhivatal. Annak eredményéről azonban, amíg az érintetteket, a bejelentőket nem tájékoztatták, nem közölhetnek részleteket. 

A GHV, mint megírtuk, még februárban kezdte meg vizsgálni azt a bejelentést, amely szerint a csatornát üzemeltető MTM-SBS Zrt. felvásárlása mögött a Fidesz-közelinek tartott Infocenter.hu Zrt. áll. Ha viszont ez így van, akkor elmulasztották bejelenteni az amúgy engedélyköteles fúziót.

A TV2 decemberben bejelentett, majd február végén aláírt eladása ügyében indult találgatásokra okot adott, hogy a csatornát annak jelenlegi igazgatója, Simon Zsolt, valamint gazdasági igazgatója, Yvonne Dederick vette meg a német ProSieben-Sat.1 cégcsoporttól, Dederick férje pedig az Infocenter egykori jogásza.

A GVH lapunkkal általánosságban azt közölte, ha megállapítást nyernének a bejelentésben foglaltak, az összefonódás vizsgálatára hivatalból versenyfelügyeleti eljárást indíthatnának.

Szerző