Már 8000 méter felett jár Klein Dávid

Publikálás dátuma
2014.05.06. 09:38
Út a világ tetejére (a képen E. Hillary) MTI: G0446 hírlevél
A  Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid hegymászó a kettes táborban, 7800 méteren töltötte az éjszakát, majd magyar idő szerint kedd hajnalban 8000 és 8150 méter közötti magasságba mászott, noha előrejutását viharos szél nehezítette - tájékoztatta az MTI-t a SPAR Everest Expedíció. 

Klein Dávid jelenleg az előretolt alaptábor (6400 méter) felé tart, ahonnan alaptábor-vezetőjével, Török Edinával szerdán mennek lejjebb az 5200 méteren fekvő alaptáborba.

Ezzel lezárul a hegymászó szombaton indult akklimatizációs köre, és néhány nap pihenés következik, ami után - ha az időjárás engedi - elindulhat a csúcstámadásra.  Klein Dávid április 6-án indult útnak, hogy a SPAR Everest Expedíció keretében megkísérelje a világ legmagasabb hegycsúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászását. Ez a világon eddig összesen csak mintegy 200 embernek sikerült, magyar hegymászónak még nem.

Szerző

Egy mindenkiért, mindenki a testőrökért!

Publikálás dátuma
2014.05.06. 08:15
Fotó: A három testőr egy 1909-es londoni előadáson - fotó: Gettyimages
Aki manapság Párizsba látogat az Invalidusok palotájába, amely a francia hadsereg múzeumát is rejti magába, két mítosszal is szembenézhet: az egyik természetesen az itt örök álmát nyugvó I. Napóleon császár, a másik pedig Alexandre Dumas három, azaz négy testőrének legendája.

A július 14-ig, a Nagy Francia Forradalom 225. évfordulójáig nyitva tartó Testőrök! (Mousquetaires!) című kiállítás nem csupán a halhatatlan regény hőseit mutatja be, hanem azt a valóságos környezetet is, amelyben XIII. Lajos testőrei éltek.   

A tárlat emlékeztet arra, hogy bár az 1844-ben megjelent regény felhasználja a romantika valamennyi elemét, az udvari intrikákat, a szerelmes kalandokat, a vakmerő, férfias hőstetteket, az áldásos és pusztító szenvedélyeket, a barátság, a hűség, az árulás ezernyi árnyalatát, a Athos, Porthos, Aramis és D’Artagnan történetének jócskán volt valóságos alapja.

XIII. Lajos 1622-ben alapított testőrségében valóban szolgált egy Armand de Sillégie d’Athos Auteville  nevű nemes úr,  Porthos modellje a szintén testőr Isaac de Porthau, aki ráadásul Armand d’Athos unokatestvére volt.  A harmadik testőrből, Henri d’Aramitz-ból lett Aramis, és akárcsak regénybeli figurája, ő is pap lett. Charles de Batz, azaz D’Artagnan grófja pedig létező személy volt, aki a regényfolyam utolsó részében felidézett 1673-as maastricht-i ostromban esett el.

Történelmi tény XIII. Lajos és minisztere, Richelieu bíboros rivalizálása, a huguenották elleni harc, La Rochelle ostroma. A történészek valószínűsítik, hogy a francia királyné, Ausztriai Anna valóban összeszűrte a levet Buckingham herceggel, és az a bizonyos nyakék-affér is megtörténhetett, legalábbis a kortárs író-filozófus La Rochefoucauld memoárjai szerint. A kalandos életű ékszer látható azon a portrén is, amelyet Rubens festett a felséges asszonyról 1625-ben - írja a Le Figaro.

Az a „pletyka” sem tűnik teljesen légből kapottnak, hogy a királyné és Richelieu közötti ellentét abból  fakadt, hogy Anna visszautasította a bíboros szerelmét. De még a gátlástalan Milady de Winternek is van történelmi előde, Lucy Hay, Carlisle grófnője, aki Buckingham volt szeretője és Richelieu ügynöke volt.

A kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy az életöröm, a lazuló erkölcsök, a veszély vonzereje, a lezserség és a kegyetlenség különös elegye mind része volt a „nagy francia évszázadnak”, XIII. és XIV. Lajos korának, amelyet egyfelől háborúk egész sora, másfelől pedig a klasszikus francia kultúra virágkora jellemzett az irodalomtól az építészetig. Ebbe illeszkedik bele a testőrlét, amelynek lényegét Athos így fogalmazza meg  a regényben: „A szilárd testek azon csoportjához tartozom, amelyet a fizikusok nem láttak előre.”

A kiállításon külön ismeretterjesztő előadásokat tartanak gyermekeknek, akiket minden bizonnyal lenyűgöznek a korabeli ruhák, köpenyek és kardok, különösen úgy, hogy vívóleckéket is kaphatnak. Megcsodálhatják a nézők XIII. Lajos páncélját és egy rejtélyes „vasálarcot” is. De tartanak tudományos konferenciákat, koncerteket XVII. századi zenékből, és természetesen filmvetítéseket is. A Három testőr ugyanis alighanem minden idők legtöbbször filmre vitt regénye: több mint 60 különböző verziója ismert, a legrégibb egy 1903-as változat, de már a 2010-es években is többféleképpen feldolgozták. Egyszerűen megunhatatlan!

Szerző

Érkezik a Mamma Mia!

Publikálás dátuma
2014.05.06. 07:51
FOTÓ: K 2 PRESS
A Mamma Mia! című musicalt, melynek tegnap tartották az olvasópróbáját, először augusztus 15-én mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

A soron következő  bemutatókat szeptember 26-án, 27-én és 28-án tartják majd a Madách Színházban, Szirtes Tamás rendezésében.

Szerző