Előfizetés

Haraszti lesz a Páva utca "mindenese"

Akár ma, az új parlament alakuló ülését követő kormányülésen aláírhatja Orbán Viktor kormányfő a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) új igazgatójának kinevezését. A központ vezetésére a kormány Haraszti Györgyöt kérte fel, a HDKE közalapítvány jelenlegi kuratóriumi elnöke pedig akár új beosztása mellett régi posztját is megőrizve lehet a Páva utca "mindenese" - erősítették meg a Népszava információját a HDKE-hez közel álló forrásaink.

Az igazgatóváltás azért vált szükségessé, mert hétfői hatállyal távozott posztjáról Szita Szabolcs, a HDKE eddigi igazgatója. Szita mandátuma szombaton járt le, de a nemrég, a 168 Órának adott nyilatkozatában éreztette: amúlt hét eseményei után aligha dönthetett volna másként.

Ismert, április végén jelentette be a kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet, hogy együttműködési megállapodást kötött a HDKE Közalapítvánnyal. A megállapodást a közalapítvány nevében Haraszti György kuratóriumi elnök, a Veritas részéről pedig Szakály Sándor főigazgató írta alá. Az eset megdöbbenést keltett, hiszen Szakály volt az, aki "idegenrendészeti intézkedésnek" nevezte az 1941-es kamenyec-podolszki deportálást, ami társadalmi felháborodást váltott ki, ám ő mégsem mondott le.

A megállapodásról Szita utóbb azt mondta, azt a megkérdezése nélkül kötötték meg - miközben külföldön tartózkodott - amit méltatlannak tart. Szerinte "ez az egész ügy rendkívül méltatlan és zavaros". Utódjának személyéről Szita a Népszavának most azt mondta, valóban felröppentek Haraszti személyéről szóló találgatások, de ő ezeket nem kívánja kommentálni.

Az új igazgató kiválasztása azért is kelthet egyesekben visszatetszést, mert mint kiderült, Haraszti nem csak a HDKE igazgatóját, hanem az általa vezetett közalapítványi kuratóriumot sem kérdezte meg a vezetőjének kijelentése miatt vitatott megítélésű Veritas-szal kötendő megállapodásról, annak aláírása előtt. Megírtuk: az együttműködés megkötéséről a kuratórium tagjai is csak utólag értesültek. Harasztinak a Veritas-szal "saját szakállára" aláírt megállapodását máris többen bírálták.

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyetemi tanácsa jelezte: nem ért egyet azzal, hogy az ott tanszékvezető egyetemi tanár Haraszti "a Mazsihisz-közgyűlés 2014. február 9-én hozott határozatának szellemiségét figyelmen kívül hagyva" szerződést írt alá a Veritas-szal. Ennek következménye, hogy Haraszti a 2013/14-es tanév végén lemond vezetői tisztségeiről az egyetemen: a történelem és vallásbölcselet tanszék és a zsidó vallástudományi doktori iskola vezetéséről, valamint egyetemi és rektori tanácsi tagságáról.

Eközben nem csak az igazgató személye változik a Páva utcában, hanem várhatóan lecserélik a közalapítvány teljes kuratóriumát - a tagok mandátuma ugyanis szintén most jár le. Az új tagokat a Miniszterelnökség nevezi ki. 

Kis frakció, nagy pénz - meglepetés a parlamentben

A legkisebb parlamenti frakcióval rendelkező párt, az LMP képviselői lesznek a legjobban fizetett országgyűlési politikusok a 2014-2018-as ciklusban, az 5 fős képviselőcsoport minden tagja jelentős díjazással járó poszthoz jutott - írja az Index.. 

Összességében legrosszabbul a Fidesz-KDNP képviselői jártak: a 133 frakciótagra csak 50 plusz jövedelmet biztosító megbízatás jut. A kétharmados túlsúly miatt ugyan a Fidesz-KDNP vitte el a fizetős parlamenti megbízatások nagy részét, mégis a kormányoldalon profitálhatnak a legkevésbé a parlamenti képviselők a begyűjtött jó helyekből.

A 199 tagú országgyűlés keddi megalakulásával lépnek életbe a parlamenti képviselők javadalmazásának új szabályai. Az eddigi 232 ezer forintos tiszteletdíjat felváltja a helyettes államtitkárokéval megegyező - jelenleg bruttó 750 ezer forintos – juttatás. A képviselők azonban mostantól nem egészíthetik ki olyan könnyen bevételeiket a bizottsági helyek halmozásával és az utazáspótlékokkal, mint eddig. A most záruló ciklusban 750 ezer 1,2 millió között mozogtak a keresetek.

Az előzetes kalkulációk szerint átlagban több mint százezerrel csökken a képviselők zsebében maradó összeg, miután az egyszerű bizottsági tagságért nem jár már pluszfizetés, és megszűnik a választókerületi pótlék is. A vidékiek benzinpénz helyett üzemanyagkártyát használhatnak, lakhatási támogatás helyett pedig - rajtuk keresztül folyó pénz nélkül - az ötcsillagos Le Meridien szállodába mehetnek éjszakázni.

További részletek az index.hu-n. 

Rovásírás a hivatalos iratokon?

A szolnoki Rovás Alapítvány meredek ötlettel állt elő nemrégiben: arra biztatták a lakosokat, hogy hivatalos iratokat szignózhatnak rovásos kézírással - írja a szoljon.hu. 

– Folyamatosan kutatjuk a korszerű rováshasználat lehetőségét.Az elmúlt években kijártuk, hogy a rovás megjelenjen a helységnév-, az utca- és a házszámtáblákon és rajta legyen a postaládán, tulajdonosát feltüntetve. Gondoltuk, ezen túllépünk és megvizsgáljuk, lehet-e hivatalos iratokon használni – mondta megyei lap érdeklődésére Sípos László, az alapítvány elnöke.

Tájékoztatása szerint honlapjukon keresztül megkérték az olvasókat, osszák meg velük tapasztalataikat ezzel kapcsolatban. Tudták ugyanis, vannak, akik így szignózták például az új személyi igazolványukat. Az alapítványnak is kérdés volt, vajon ezek csak mendemondák vagy valós történetek. Mint kiderült, az állampolgárnak volt igaza: az aláírásnak ugyanis nem kell olvashatónak lennie, és nem kötelező latin betűvel írni, tehát akár rovást is lehet alkalmazni. Egy megkötés van: innentől kezdve minden hivatalos iratot úgy kell aláírni, ahogy az a személyiben látható. Legalábbis az illetékes hatóság, a személyi adatokat és a lakcímeket nyilvántartó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint.

Részletek a szoljon.hu-n.