Előfizetés

"Húzzál innen el" - Nekiment a tiltakozóknak a kishantosi "gazda"

Egy újabb terület beszántását is megkezdték az új nyertesek Kishantoson. Birtokháborítást és önbíráskodást követnek el, de semmi sem számít, ha a hatalom mögöttük áll a kishantosi gazdaság vezetője szerint. Egy pénteken készült videó szerint, az egyik nyertes üvöltözött és lökdösődött a helyszínen megjelent greenpeaces aktivistákkal.

Szombaton újabb kishantosi területre álltak be a traktorok - tudta meg a hvg.hu Ács Sándornétól, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ társvezetőjétől. Ezúttal Simon-Hornok Réka, az állami földpályázatok egy másik nyertese döntött úgy, hogy nem vacakol a törvényesség kérdésével. Szétrugdoshatják, félrehajíthatják a törvényeket, ahogy pénteken Szabó Zsolt tette a törvényt jelképező transzparensekkel. Birtokháborítást és önbíráskodást követnek el, de semmi sem számít, ha a hatalom mögöttük áll - írta Kishantos vezetője.   

A hvg.hu pénteken számolt be arról, hogy a Kishantosnak kedvező bírósági ítéletek ellenére tegnap újra szántottak a traktorok, sőt Szabó Zsolt, az egyik „új nyertes” kukoricát vetett a biogazdaság földjein. A Greenpeace paragrafusjeles táblákkal hívta fel a figyelmet a törvénytelenségre, amelyeken Szabó Zsolt és az általa felbérelt traktorosok átgázoltak, az új nyertes lökdöste is a tiltakozó greenpeaces aktivistákat. Videó is készült az esetről.

Szanyi: az uniós pénzek újraindítása is tétje a választásnak

 A szocialista Szanyi Tibor szerint az uniós pénzek újraindítása is tétje a május 25-i európai parlamenti (EP) választásnak.

A MSZP EP-listavezetője szombaton Debrecenben megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, április közepén elapadtak az uniós források Magyarország számára, mert a kormány nem volt képes felállítani egy olyan átlátható, garanciákat is felmutató, működőképes intézményrendszert, amely ezeket a pénzeket tudta volna fogadni.

További rossz hír a norvég támogatási pénzek folyósításának felfüggesztése is, ezért az EP-ben az MSZP vállalja, hogy mindent megtesz ezeknek a forrásoknak az újraindításáért - jelezte Szanyi Tibor.

Megszólalt Farkas Flórián roma vezér!

A roma fiataloknak meg kell találniuk a saját útjukat, azt kell tenniük, ami a feladatuk, nem pedig olyan példaképeket másolniuk, akikké nem tudnak válni - mondta az emberierőforrás-miniszter a Keresztény Roma Szakkollégiumok éves konferenciáján szombaton Budapesten.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke arra kérte a szakkollégista fiatalokat, legyenek jobban láthatók vidéken, jelenjenek meg, ahol csak lehet, és vállaljanak többet, mutassanak mintát a magyarországi cigányságnak. A Fidesz országgyűlési képviselője arról is beszélt: az elmúlt négy év úgy telt el, hogy nem volt botrány, nem volt "cigányügy", és ez - mint mondta - annak is köszönhető, hogy megváltozott a kormányzati szemlélet.