Előfizetés

Őrizetbe vették a Pásztor Istvánt leköpő nőt

Őrizetbe vette a rendőrség azt a nőt, aki kedden a budapesti Kossuth Lajos téren leköpte Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét – erősítette meg a HírTV értesülését Bognár Kinga, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője szombaton az MTI-nek.

A HírTV honlapján számolt be szombat délután arról, hogy a rendőrség őrizetbe vette a 41 éves nőt. A BRFK azt közölte: a nő ellen nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás - tették hozzá. Bognár Kinga az MTI-nek megerősítette az értesülést, a nyomozás érdekeire tekintettel azonban többet nem közölt.

Pásztor István a köztársasági elnök személyes meghívására vett részt az Országgyűlés keddi alakuló ülésén. Az ülés napján  tüntetés zajlott a Kossuth Lajos téren, ahol Pásztor Istvánt szidalmazták és leköpték.

Az ügyben pénteken megszólalt Áder János államfő is, aki újságírók előtt tett sajtónyilatkozatában azt mondta: tűrhetetlen, hogy Magyarországon valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal a hatóságok szeme láttára az Országház előtt.

Felzárkóztatási programot indított romáknak az SMS

Roma felzárkóztatási programot indított a Seres Mária Szövetségesei (SMS) - jelentette be a párt vezetője sajtótájékoztatón szombaton, Nyíregyházán.

Seres Mária azt mondta, a Nyissunk Európa felé című program abban segít, hogy azok, akiket nem tud felvenni a hazai munkaerőpiac, külföldi munkavállalással próbálkozhassanak meg. Az SMS a munkához jutáshoz elengedhetetlen nyelvismeret megszerzésében segít önkéntesek bevonásával a Nógrád megyei Mátraverebélyen és több környező településen.

A nyáron kezdődő intenzív nyelvoktatási program elsősorban a képesítéssel rendelkező roma embereknek nyújt segítséget, akik megfelelő nyelvtudás birtokában esélyt kapnak arra, hogy a hazai közfoglalkoztatás helyett tisztességes európai bérért dolgozhassanak az Európai Unióban - fogalmazott a Mátraverebély polgármesteri tisztségét is betöltő politikus.

A miskolci nyomortelepek felszámolásáról szóló csütörtöki miskolci döntéssel kapcsolatban Seres Mária azt mondta, az SMS nem szeretné, ha ez más városok kedvét is meghozná a problémás családok kitelepítésére. Ehelyett az oktatást kell előtérbe helyezni, amivel jobban lehetne segíteni a hátrányos helyzetben lévő embereken - tette hozzá.

Orbán Viktornak egy dunai Szent Ilona szigeten kellene "folytatnia"

Publikálás dátuma
2014.05.10. 17:07
Orbán Viktor megválasztott miniszterelnök, mielőtt esküt tesz az Országgyűlés ülésén 2014. május 10-én. MTI Fotó: Beliczay Lászl
Újraválasztotta miniszterelnöknek a parlament szombaton Orbán Viktort. A Fidesz elnökét 130 igen szavazattal, 57 nem ellenében választotta ismét kormányfővé az Országgyűlés. Igennel a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak, nemmel pedig az MSZP-, a Jobbik-, az LMP-frakciója, valamint az Együtt-PM öt független képviselője. A Demokratikus Koalíció négy független képviselője nem vett részt az ülésen. Orbán Viktor nem szavazott, de nem szavazott Orbánra Kövér László házelnök és Lasztovicza Jenő fideszes képviselő sem.

A miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint a felének szavazata volt szükséges. A kormányfő megválasztásával hivatalba lépett.  Orbán Viktor - a történelmi zászlók előtt - letette esküjét, amit a képviselők állva hallgattak, majd elénekelték a Himnuszt. Ezt követően Orbán Viktor beszédet mondott.

A MSZP - ahogy előre jelezte - a miniszterelnök megválasztása után elhagyta az üléstermet. Ezt korábban azzal indokolták, hogy nem ismert a kormányprogram, a kormány szerkezete és a kormánytagok neve sem.  Áder János köztársasági elnök a páholyból figyelte az Országgyűlés ülését. Az ülés kezdetén a képviselők felálltak. Az új házszabály szerint az ülés kezdéseként az ülést vezető elnök és az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. 

Kövér László házelnök bejelentette, hogy az eskütörvénynek megfelelő esküokmányokat minden képviselő aláírta.  A napirendet 159 igen, 27 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyták jóvá, egyetlen napirendi pont a miniszterelnök megválasztása.

Az ülésen jelen volt Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Az egyik páholyból követte az eseményeket Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és gyermekeik.

Jelen voltak az állami szervek közjogi tisztségviselői, a külhoni magyar közösségek tisztségviselői, a diplomáciai testületek tagjai, az Európai Parlament magyar képviselői. Meghívottként vett részt az ülésen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia most leköszönt elnöke, Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. 

A miniszterelnök megválasztása után pulpitusról gratulált Kövér László. A parlamenti patkóban gratulált neki Áder János, Rogán Antal, a Fidesz, Vona Gábor, a Jobbik, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, továbbá Paczolay Péter és Darák Péter. Szabó Tímea, az Együtt-PM független országgyűlési képviselője egy európai uniós zászlót adott át a miniszterelnöknek az eskütétel után és kezet fogott Orbán Viktorral. 

A kormányfő közel negyvenperces beszéde után Kövér László bejelentette, hogy az Országgyűlés következő (várhatóan kétnapos) ülése hétfőn 13 órakor kezdődik. 

Korábban írtuk: az MSZP nemmel szavaz a miniszterelnök megválasztására, a szavazás után pedig kivonul a parlamenti ülésteremből - jelentette be a Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető szombaton Budapesten. Nemmel szavaz az Együtt-PM is, mint mondták, nem szeretnék, ha a kormányfő folytatná a visszamenőleges törvényalkotást, az emberek elszegényítését, az emberek pénzének és magánvagyonának elrablását, Magyarország energiafüggőségének növelését, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítését. Fodor Gábor a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője szerint  Orbán Viktorból a rendszerváltás nagy reménységéből, a kommunizmus elleni élharcosból egy diktatórikus eszközöket alkalmazó önkényúr lett.

Mesterházy Attila sajtónyilatkozatában a döntést azzal indokolta: nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy a magyar Országgyűlés pusztán egy pártpolitikai paraván, egy kiüresített díszlet legyen egy pártrendezvény felvezetéseként. Kifogásolta, hogy nem lehet tudni semmit sem a kormányprogramról, sem az új kormányzati szerkezetről, sem az új kormány tagjairól.

Mesterházy Attila azt mondta, úgy gondolják, hogy ilyen körülmények között nincs értelme meghallgatni a miniszterelnök beszédét, nem kívánnak biodíszlet lenni. Mint mondta, arra sem adtak lehetőséget, hogy a kormányfői beszédet kommentálni lehessen az ülés keretében.

Orbán: kormányom minden magyart képvisel majd
Bár a most megalakítandó kormány kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik, mindig "a háromharmadot, vagyis minden magyart képvisel majd", minden magyar szolgálatára törekszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az újraválasztása után tartott szombati beszédében, az Országgyűlésben.   
 A kormányfő, a Fidesz elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az árpilis 6-ai országgyűlési választáson, függetlenül attól, melyik politikai erőre szavazott.

Mesterházy Attila Orbán Viktor két, 1990-ben elmondott mondatát idézte, miszerint "amikor egy általános választás után a parlament megválasztja a miniszterelnököt, akkor szükség van a program ismeretére". Idézte azt is a Fidesz elnökétől, hogy "minden olyan honatyához szeretnék fordulni, aki értelmét látja annak, hogy csak aztán adja meg a bizalmát bármely miniszterelnöknek, ha tudja, pontosan mi a programja, és tudja, mit akar kezdeni a miniszterelnök azzal a felelősséggel és bizalommal, ami a mi szavazatainkból, a mi voksainkból fog majd származni". Az ellenzéki politikus közölte, mélyen egyetértenek az akkori Orbán Viktor szavaival.  Az MSZP-frakció tagjai a sajtónyilatkozat közben Mesterházy Attila mögött álltak.

Az Együtt-PM-es javaslat Orbánnak

Az Együtt-PM színeiben politizáló független képviselők részt vesznek a parlament szombati szavazásán, de nemmel voksolnak Orbán Viktor miniszterelnökké választására - jelentette be Kónya Péter parlamenti sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, Orbán Viktor a választási kampányban nem hirdetett programot, csak azt mondta, "folytatjuk". Az Együtt-PM viszont azt szeretné, ha nem folytatná eddig tevékenységét. "A legjobb az lenne, hogyha a Dunán keresnénk egy kis szigetet, és ezt a kis szigetet elneveznénk Szent Ilona szigetének és ott folytathatná" - mondta.

Az Együtt-PM nem szeretné, ha a kormányfő folytatná a visszamenőleges törvényalkotást, az emberek elszegényítését, az emberek pénzének és magánvagyonának elrablását, Magyarország energiafüggőségének növelését, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítését - jelentette ki.

Kónya Péter egyúttal felszólította Orbán Viktort, hogy ha kormányfővé választják, akkor azonnal függessze fel a paksi tárgyalásokat. Indoklásként azt mondta: a szomszédunkban olyan helyzet alakult ki, amely a térség és a kárpátaljai magyarok biztonságát is veszélyezteti. A paksi szerződés pedig egy olyan államtól teszi függővé Magyarországot, amely most "éppen háborút folytat" egy szomszédos országban - hangsúlyozta.

Fodor Gábor: Önkényúr lett Orbánból

Az elmúlt négy évben a hatalom nem az állampolgárokat, hanem kizárólag saját érdekeit képviselte. Orbán Viktor visszaélt a kétharmaddal, és nem látjuk nyomát, hogy most másra készülne - írta közleményében Fodor Gábor a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője. Fodor szerint a rendszerváltás nagy reménységéből, a kommunizmus elleni élharcosból egy diktatórikus eszközöket alkalmazó önkényúr lett. Olyan politikussá vált, aki a demokrácia alapvető szabályait semmibe veszi, az alkotmánnyal gyurmaként játszik, a jogrendszerre pedig úgy tekint, mintha kizárólag saját hatalmának biztosítását szolgáló eszköz lenne.

Újraválasztották Orbán Viktort

Újraválasztotta miniszterelnöknek a parlament szombaton Orbán Viktort.  A Fidesz elnökét 130 igen szavazattal, 57 nem ellenében választotta ismét kormányfővé az Országgyűlés.

Kilenc minisztériummal működhet a harmadik Orbán-kormány

Kilenc minisztériummal működhet a harmadik Orbán-kormány: a parlamentnek szombaton benyújtott előterjesztés szerint minisztériumként működik majd a Miniszterelnökség, továbbá lesz Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Az előterjesztést egyéni képviselői indítványként Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke nyújtotta be az Országgyűlésnek. A javaslat szerint a Miniszterelnökség elsősorban a kormányzati koordinációt ellátó minisztérium lesz, a többi tárca pedig a szakpolitikai feladatokért felel.  Az indítvány június 6-án léphet hatályba.