Előfizetés

A kishantosi szélsőség elleni fellépésre biztatja Orbánt az LMP

Szél Bernadett, az LMP társelnöke nyílt levélben szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lépjen fel a kishantosi "szélsőségekkel szemben" - tájékoztatta az ellenzéki párt sajtóosztálya vasárnap az MTI-t.

Az LMP közleményében azt írta, hogy a héten a kishantosi birtokvita már az erőszakig fajult: a továbbra is fennálló jogvita ellenére az új bérlők elkezdték betárcsázni a földeket, az ez ellen tiltakozó aktivisták egyikét pedig megütötték. "A rendőrség a törvényi kötelességét teljesen figyelmen kívül hagyva semmit nem tett a jogellenes cselekmény megakadályozására" - olvasható a közleményben.

Mindezek miatt Szél Bernadett nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, ugyanis - mint írták - a kormányfő szombaton az Országgyűlésben pontos meghatározását adta annak, hogy mit tekint szélsőséges politikának. Az LMP szerint "egy ilyen zsinórmérték csak akkor működhet jól és következetesen, ha a jogalap nélkül, több tízmillió forintos kárt okozó, erőszakba torkolló cselekedet is elfogadhatatlannak és szélsőségesnek minősül" - áll a közleményben.

"Orbán Viktor beszédében azt ígérte, hogy az ilyen cselekedetek ellen határozottan fel fog lépni" - tették hozzá. Éppen ezért kérte az LMP a kormányfőt, hogy ebben a kérdésben is tegye meg a szükséges lépéseket, mert ha ezen eset kapcsán nem történik semmi, akkor azt kell feltételezniük, hogy a miniszterelnök szerint a kishantosi jogsértések elfogadhatóak - írták a közleményben.

Hosszabb kilakoltatási moratóriumról szavazhat elsőként az új parlament

Első vitáit tartja jövő héten az új parlament, amely a házszabálytól való eltérés esetén akár már hétfőn elfogadhatja első, a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvénymódosítását.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt azonban nem követi a megszokott interpellációs blokk, a frakciók megállapodása alapján ugyanis a képviselők csak az új kormány felállása után kérdezhetik a kabinet tagjait.  A parlamentnek a napirend elfogadásakor arról kell döntenie, hozzájárul-e az új házszabálytól való eltéréshez és már hétfőn lehetővé teszi-e a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. A határozati rendtől való  eltéréshez a képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Ha az Országgyűlés eltér a házszabálytól, akkor a kormánypárti javaslat általános és részletes vitáját is megtartják hétfőn. A képviselők ebben az esetben a benyújtott módosító indítványokat most először már az újonnan létrehozott törvényalkotási bizottságban vitathatják meg a zárószavazás előtt. Ezzel szemben a javaslat házszabály szerinti tárgyalása esetén a jövő héten csak az általános vitát tarthatják meg.

A kormánypárti indítvány alapján a devizahitelesek megsegítését szolgáló kilakoltatási moratóriumnak ezúttal nem lesz végső időpontja, egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik. Az Országgyűlés honlapján elérhető előzetes napirendi javaslat szerint a hétfői ülésnapon nem szerepel más javaslat tárgyalása, keddre is kizárólag egyetlen van kitűzve, nemzetközi adóügyi megállapodás kihirdetéséről vitatkozhatnak a képviselők. 

MSZP: az európai konzervatívok ötmillió munkahellyel "tartoznak"

Publikálás dátuma
2014.05.11. 15:49
Szanyi Tibor, a magyar Szocialista Párt európai parlamenti listájának vezetője (j3), valamint Kolozs András (b2), Gúr Roland (b3
Az MSZP szerint az európai konzervatívok ötmillió munkahellyel "tartoznak", ennyi hiányzik ma az unióban a fiatalok számára.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője vasárnap, az ország uniós csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából tartott budapesti futóverseny után újságíróknak azt mondta, aki az MSZP-re szavaz, az az unión belüli baloldali fordulatra teszi a voksát. A szocialista politikus, aki maga is részt vett a versenyen, jelezte: ha a baloldal alkotja majd a többséget az Európai Parlamentben, akkor a munkahelyekről akarnak fontos döntéseket hozni. Ezek között említette az európai munka törvénykönyvének megalkotását.

Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje, aki szintén indult a versenyen, a sajtótájékoztatón arról beszélt: abban hisznek, hogy a magyaroknak nem az "EU mosogatóivá" kell válniuk, hanem nekik kellene előállniuk a legjobb ötletekkel. Ki kell teljesíteni a magyar kreativitást, minden gyermeket meg kell tanítani angolul, ezért az oktatásra a jelenleginél sokkal több pénzt kell fordítani – hangsúlyozta.

Hozzátette, sokan csak arról beszélnek, hogy az unió pénzt ad a beruházásokhoz, de a közösség arról szól, hogy Magyarország egy európai családot választott magának, amelyben kiteljesedhetnek a szabadságjogok, szabadon választhatnak az emberek egyetemet, munkahelyet és szabadon utazhatnak.