A milliárdosok Londonba mennek

Publikálás dátuma
2014.05.12 09:30
Roman Abramovich még befér a Top Tenbe - Fotó: Gettyiimages
Fotó: /
Újabb rekordot mondhat magáénak London. A világon a brit metropoliszban él a legtöbb milliárdos, szám szerint 72. A Sunday Times által közzétett lista szerint ezzel alaposan megelőzte a tavalyi első helyezett Moszkvát, amelyet csupán 48 szupergazdag választott otthonául.

partján letelepedetteknek ugyanis több mint fele – a 72-ből 39-en – külföldi, vagy a legjobb esetben kettős állampolgár. Az első tízben egyetlen brit születésű van, a westminsteri herceg, éppen csak befért a Top Tenbe, pedig övé fél London. Az élen Srichhan és Gopichand Hinduja indiai testvérpár áll, ők a 11, 9 milliárdos Hinduja nemzetközi ipari konglomerátum urai, míg mögöttük  az üzbég Alisher Usmanov, aki többek között az Arsenal futball-csapatának 30%-os tulajdonosa. majd egy újabb indiai, az acélkirály Lakshmi Mittal, az acélkirály következik.

 A sorban az ukrán Len Blavatnik jön, aztán Ernesto és Kristy Bertarelli, egy svájci gyógyszerbirodalom tulajdonosai, a novég születésű, de ciprusi állampolgárságú tankhajómágnás, John Fredriksen,  majd a szintén indiai születésű testvérpár, David és Simon Reuben, akik ingatlanokban és lóversenypályákban utaznak. A 8. helyen a svéd Kirsten és Jörn Rausing, a Tetra Pak gazdái, Kirsten mellesleg versenylovairól is elhíresült. Talán a leghíresebb orosz oligarcha Roman Abramovich, a Chelsea tulajdonosa, de neki már csak a 9. hely jutott. Olyan híres nagyvállalkozók, mint Sir Richard Branson, vagy a Forma 1 nagy hatalmú ura, Bernie Ecclestone, a csúcsnak a közelébe sem jutottak: a Virgin alapítója csak a 24., míg Ecclestone-t a 30. helyen „intette le” a Sunday Times.

Mindez újabb adalék ahhoz, hogy a Föld szupergazdagjai Londont szeretik a legjobban, nemcsak a kedvező adózási feltételek miatt, hanem azért is, mert gyermekeiket a szigetországban a legjobb iskolákba és egyetemekre küldhetik, nem is szólva a brit főváros multikulturális, toleráns légköréről.  

Nagy-Britannia e vonzereje folyamatosan növekszik: a 2013-as rangsor szerint összesen 88 milliárdos élt a Csatornán túl, számuk mára elérte a 104-et. Egy évvel ezelőtt összvagyonuk 245 milliárd fontot tett ki, ma már 300 milliárdnál tartanak.

 

 

Szerző
2014.05.12 09:30

Nyakló nélkül tankolunk, soha ennyi üzemanyag nem fogyott

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:00

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Bár ezt az autósok biztosan másként látják, nemzetközi összehasonlításban Magyarországon olcsónak számít a gázolaj. Erre rátehet még egy lapáttal a forint gyengülése is, a fuvarozók inkább itthon tankolnak.
Az első félév során 8,2 százalékkal rekordszintre, közel 1,8 milliárd literre ugrott a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsorából. Ezen belül a gázolaj mennyisége is most először ugrott egymilliárd liter fölé; ez egyszersmind jelentős, 9,8 százalékos forgalomugrás, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték. Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés: eme érték szintén csak a 2016-osat haladja meg. A prémiumüzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények ugyan csak 6,4 százalékkal fokozódtak, aránya viszont tényleg csak egy hajszállal áll a 10 százalék alatt. A márkás kutak forgalomnövekedési adata ezúttal meghaladja az összes hazai töltőállomásnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) ugyane időszakra nyilvántartott, lapunk által már korábban bemutatott 6,8 százalékát. Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte kérdésünkre Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban. (Mint arról korábban beszámoltunk, a Cargopedia nyilvántartása szerint jelenleg a térség nyolc állama közül Ukrajna, Románia és Ausztria után Magyarországon a negyedik legolcsóbb a dízel.) Azt, hogy a közlekedők kimutatásunk szerint egyre szívesebben fordítják kormányukat márkás kutak felé, Grád Ottó úgyszintén a javuló gazdasági körülményekkel, a minőség fokozódó megbecsülésével magyarázta.
2018.08.18 09:00
Frissítve: 2018.08.18 09:03

Hiába várta a kormány, elmaradt a felminősítésünk

Publikálás dátuma
2018.08.18 08:07

Fotó: Shutterstock/
Csalódást okozott okozott a Standard & Poor's azzal, hogy pénteken - magyar idő szerint - éjjel megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását.
Most már nem csak a kormány, de az elemzők többsége is felminősítést várt. Tévedtek. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) Londonban jelentette be, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes. Emlékeztetőül az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot, s ezzel a befektetésre ajánlott kategóriába emelte. Egy éve, tavaly augusztusában alakult ki a mostanáig, s egy fél évig biztosan még továbbra is fennmaradó a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátás. A cég az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben válhat esedékessé. Mi okozta a csalódást? Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki feltehetően a jegybank vezetésének legtapasztaltabb tagja hiszen már az előző elnököt, Simor Andrást is szolgálta, az elmúlt héten úgy nyilatkozott: Magyarország már megérett az újabb felminősítésre, amire akár már a jövő héten (vagyis tegnap) is sor kerülhet. Kiemelte, hogy az ország külső sérülékenységének mérséklődése és a növekedési kép javulása már az elmúlt évek pozitív döntései­ben is meghatározó szereppel bírtak. magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését – köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába – úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását. Nagy Márton abban a tekintetben tévedett, hogy alábecsülte a magyar gazdaság sérülékenységét. Az elmúlt hetek forint árfolyamának cikk-cakkja azt bizonyítja, hogy a feltörekvő országok történései - lásd a török lira megroggyanása - magával rántja a magyar fizetőeszközt is. Jól érzékelték az S&P-nél egy olyan gazdaság, amelyből - nem csak az alacsony kamat miatt - menekül a külföldi tőke, hogy biztonságos piacokra találjon, egyenlőre jobb, ha vár a felminősítésre.    
Szerző
2018.08.18 08:07