Előfizetés

Republikon: nyílt a verseny a megyei jogú városok harmadában

Publikálás dátuma
2014.05.12. 13:25
Forrás: Republikon Intézet.
A Republikon Intézet elvégezte az április 6-i választási eredmények települési szintű összegzését. Ez az ősszel tartandó önkormányzati választások szempontjából is iránymutató lehet: a 2010-es önkormányzati választásokhoz képest idén a verseny vélhetően szorosabb lesz. Az összesítés azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP dominanciája csökkent: több helyen is két – vagy akár három – szereplőssé vált a pártok közötti verseny. Az önkormányzati választási eredményt természetesen nagyban befolyásolja a regnáló polgármester személye és párthovatartozása; a tavaszi listás adatok így e személyes hatás nélkül megtisztított „bázisnak” tekinthetők. A Republikon az eredményeket több részletben, településtípus szerinti bontásban hozza nyilvánosságra. A sorozat első része a megyei jogú városokat elemzi.

A huszonhárom megyei jogú város közül tizennégyben a Fidesz-KDNP meggyőző (9-28 százalékpontos) fölénnyel győzött, további négy helyen ennél kisebb, vélhetően nem behozhatatlan előnnyel végzett az ellenzéki pártok előtt. Négy megyei jogú városban a baloldal és a Fidesz-KDNP eredménye teljesen kiegyenlített, míg egy helyen a Fidesz, a baloldal és a Jobbik közötti hármas megosztottságról beszélhetünk.

A huszonhárom megyei jogú város felében a Fidesz-KDNP 40 százalék feletti listás eredményével szemben a baloldal harminc százalék körül teljesített – ezekben a városokban (például Győr, Sopron vagy Kecskemét) stabil a jobboldali többség. Ezzel szemben az április eredmények alapján nyílt a verseny a megyei jogú városok harmadában: ennek egyik kiemelt terepe Szeged – itt a listás szavazatok alapján a baloldal kis mértékben, de megelőzte a Fideszt (érdemes kitérni arra, hogy míg a listás szavazatok csak 0,8 százalékos, addig az egyéni választókerületben leadott voksok 3,4 százalékos előnyt mutatnak – bizonyítva, hogy a jelöltnek valóban szerepe van).

A baloldal beérte a Fidesz-KDNP-t Tatabányán, Salgótarjánban és Dunaújvárosban is, itt a a kormánypártok előnye egy-másfél százalék körüli volt. A fent említett négy megyei jogú városban elsősorban továbbra is a baloldal és a Fidesz között folyik majd a küzdelem, ezzel szemben Miskolcon a Jobbik a baloldallal és a Fidesszel megegyező támogatottsággal végzett az áprilisi választáson. A radikális párt listás eredménye alapján továbbá Szolnokon és Nagykanizsán számíthatunk még arra, hogy adott esetben hárompólusúvá bővülhet a verseny.

Találkozós-látogatós napja lesz ma Orbánnak

Ellátogat a KDNP-frakcióhoz és számos találkozót is lebonyolít harmadik miniszterelnöksége első munkanapján Orbán Viktor.

A kormányfő Facebook-oldalán azt írta, elmegy a KDNP frakciójához, jön hozzá Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, találkozik a 13 nemzetiségi szószólóval, s végül egyeztet Darák Péterrel, a Kúria és Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével, illetve Polt Péter legfőbb ügyésszel.

Orbán Viktort szombaton választotta újra miniszterelnökké az Országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára.

Bekeményít a Fidesz

Mától célegyenesbe fordul a Fidesz európai parlamenti választási kampánya. 

Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója bejelentette: folytatódik a Fidesz-KDNP-s politikusok országjárás, telefonon is megkeresik a párt szimpatizánsait, minden postaládába eljuttatják "Üzenjük Brüsszelnek: tiszteletet a magyaroknak!" című szórólapjukat.

A kampány utolsó hetében a Fidesz százezer önkéntese személyesen viszi majd el Orbán Viktor levelét a kormánypárt támogatóinak - tette hozzá Nyitrai.