Előfizetés

Kétszázezer virágot ültetnek Budapesten

Publikálás dátuma
2014.05.12. 14:44
Fotó: Főkert/Facebook
Több mint kétszázezer egynyári növényt - többek között begóniát, petúniát és verbénát - ültetnek a Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai a következő hetekben a budapesti parkokba.

A városszerte összesen 13 ezer négyzetméternyi virágágyakba idén mintegy 30 ezer kakastaréj, 36 ezer begónia, 19 ezer verbéna, 13 ezer bársonyvirág, 10 ezer zsálya és paprikavirág, 9 ezer legényrózsa, 7 ezer petúnia és 7 ezer tollborzfű kerül.

A változó időjárási trendek miatt a szakemberek igyekeznek sok olyan magyar virágfajtát ültetni, amelyeknek város- és szárazságtűrése kiemelkedő - közölte a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. (BVK) hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, a virágágyak beültetését minden évben komoly felkészülési időszak előzi meg, és már a tervezéskor figyelembe veszik, hogy a virágágyak fekvése, fényviszonyai, talajtulajdonságai és vízellátási lehetőségei meglehetősen különböznek. A parki kiültetések egynyári növényanyagának túlnyomó részét a Főkert Nonprofit Zrt. saját termesztőtelepén állítja elő.

Az idei év a család nemzetközi éve, így intenzív, élénk, vidám színek és dinamikus, változatos formák jellemzik a kiültetett növényeket.

Ujhelyi: a Fidesz és a Jobbik egy platformra került

A magyar kormány a saját hibáit, kudarcait rendszerint az EU-s jogszabályokra fogja, ami súlyosan sérti a magyar érdekeket hosszú távon – mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) listájának második helyezettje hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi István kijelentette, ha Orbán Viktor tovább folytatja szabadságharcát, és nem hajlandó az ország érdekében korrekt, de következetes és kemény párbeszédre az Európai Unióval, akkor kockáztatja a tízezer milliárd forint megszerzését a következő hét évben. "Az orbáni magatartás, amivel tiszteletet követel saját magának, sérti európai partnereink érzelmeit és ezzel sérti saját érdekeinket is" - fogalmazott.

Szerinte a Jobbik és a Fidesz egy platformra került. A miniszterelnököt semmi más nem vezérli, mint hogy itthoni hatalmát erősítse, ezért nem drága neki a jobbikos gondolatok átvétele, még ha ezzel el is szigeteli magát Európában - tette hozzá.

Ujhelyi István szólt arról is, hogy a kormánypártok elszabotálják az EP-kampányt, mert „a Kubatov-lista működése mellett semmi mást nem akarnak”: 30 százalék alá vinnék a részvételt, és saját szavazóikat rábírnák a voksolásra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa más országaiban élő és dolgozó „gazdasági menekülteknek” május 17-éig van lehetőségük regisztrálni a május 25-ei EP-választásra.

A képviselőjelölt elmondta, hogy az MSZP tisztességes béreket, garantált minimálbért és - uniós forrásokból - a fiatalok teljes foglalkoztatását szeretné elérni Magyarországon. Az európai baloldal támogatását már megnyerték ehhez, ha a választók jóvoltából többségben lesznek az EP-ben, akkor „súlyos tízmilliárdokat indíthat magyar munkahelyteremtő programokra az EU”.

Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei elnöke a magyar akáccal kapcsolatban kifejtette: a 2012. június 26-ától hatályos magyar kormányrendelet az inváziós fás szárú növények közé sorolta be az akácot, ami hivatalból irtandónak minősíti és tiltja a használatát pótlásra is.

Érdekesnek nevezte, hogy ezek után a magyar kormány meg akarja védeni az uniótól az akácot, miközben a rendelet alapján került az inváziós fajok közé. Nem háborúzni kellene, hanem tárgyalni és előre átgondolni a törvényalkotást - mondta.

Európa mosogatófiúi és bébiszitterei lettünk

Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint közel 600 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. Becslések szerint idén biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma - írja közleményében az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint "az Orbán-kormány négy év alatt elkövetett számtalan bűne mellett ez talán a legnagyobb. Mert az egész ország jövőjét veszélyezteti. A fiatalok és a munkaképes emberek ilyen mértékű kivándorlása (és annak folyamatossága) szétzúzza a magyar társadalom legerősebb egységét, a családot."

"A családok széthullása beláthatatlan folyamatokat indít el a gazdaságban, a társadalomban, az oktatásban, vagy a nyugdíjrendszerben" - tette hozzá.

Az MSZP-s politikus szavai szerint "az Orbán-kormány egymillió új munkahely helyett 600 ezer munkaképes embert (köztük számtalan friss diplomást) üldözött külföldre mosogatni, bébiszitterkedni, takarítani. Így Orbán helyett az EU teremtett 600 ezer magyar munkahelyet."

"Ez óriási szám, ami mellett már Orbán Viktor sem mehet el szótlanul! Várjuk a miniszterelnök válaszát e súlyos probléma megoldására" - zárja közleményét Bangóné Borbély Ildikó.

Bangóné Borbély Ildikó,
országgyűlési képviselő