Előfizetés

Kállay-Saunders: „Addig vagy sztár, amíg nem hiszed el!”

Göbölyös N. László
Publikálás dátuma
2014.05.12. 16:55
Fotó: Facebook
Diadalittas hangulat fogadta a sajtót hétfőn az MTVA Kunigunda utcai székházában: Kállay-Saunders Andrásnak az Eurovíziós Dalfesztiválon elért  5. helyezését ünnepelte a közmédia. Néha maga az énekes is szóhoz jutott.

A sajtótájékoztató valamennyi résztvevője kiemelte a magyar siker jelentőségét. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója az énekeshez intézett gratulációja mellett dicsérte a magyar közönség ízlését is, hogy András Running című dalát juttatta ki a koppenhágai döntőbe. Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy 20 évvel korábban már részt vett az európai dalversenyen – 1994-ben Bayer Friderika képviselte Magyarországot – és akkor még sokkal inkább zenei szakmai szempontok vezérelték a szavazást.

A közvetítést vezető Gundel Takács Gábor szerint már a döntő előtt komoly érdeklődéssel kísérték a külföldi kollégák a magyar versenyzőt, és feltették a kérdést: készen áll-e Magyarország egy Eurovíziós Dalfesztivál rendezésére, ami egyet jelentene a győzelemmel. „Nem szabad mindig abból kiindulni, hogy minket senki sem szeret, ránk senki sem szavaz. Ha egy dal jó, akkor szavaznak rá. Most Koppenhágában jó volt magyarnak lenni, jó volt magyar tévésnek lenni – mondta a tv-riporter – Ha egy dal sikert hoz Magyarországnak, akkor ez egy „árukapcsolás”, mert azt jelenti, hogy a  magyarok valamit jól csinálnak.”

Az MTVA első embere megerősítette: igen, Magyarország készen áll egy ilyen fesztivál megrendezésére. Nyitrai Kata, A dal 2014 főszerkesztője ezt alátámasztotta azzal, hogy a magyar előválogató döntőjének adásába 2,3 millióan néztek bele és 980 ezren nézték végig a több mint három órás műsort. Elmondta továbbá, hogy több külföldi tv-s stáb is megnézte a magyar adást, és már szóba került egyes tévés megoldások know-how-jának az átvétele is.

Azért szerencsére szót kapott az asztal közepén csendesen üldögélő Kállay-Saunders András is. „Négy évvel ezelőtt láttam Wolf Katit az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán és arról álmodtam, hogy egyszer én is ott fogok állni. Soha nem fogom elfelejteni, hogy egyszer én képviseltem Magyarországot, és ezzel talán vissza tudtam adni valamit abból, amit Anyámtól, Nagyanyámtól kaptam”  - mondta a halk szavú énekes, és elmesélte, hogy apja, Fernando Saunders (neves amerikai énekes-basszusgitáros), aki elkísérte őt a fesztiválra, annyira izgult a szavazás alatt, hogy inkább elbújt egy asztal alá, hogy ne lássa a voksok tábláját. Dala közben bekerült a nemzetközi Top 50-be, Facebook-oldalán pedig az elmúlt hetekben 40 ezerrel nőtt a rajongónaki száma.

Megtudtuk Andrástól azt is, hogy előre megjósolta: Conchita Wurst fog nyerni, de a legjobban a hollandok érdemelnék meg. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a „szakállas nőként” aposztrofált osztrák énekesről, András igen diplomatikusan válaszolt: „Nagyon tud énekelni, de a dala nem az én ízlésem szerint való.”

 A sajtótájékoztató után Kállay-Saunders András egy rövid interjú erejéig a Népszava rendelkezésére állt.

Első gondolatod a szüleid felé szállt. Mit kaptál tőlük, mint művész, mint ember?

- Amikor rájuk nézek, magamat látom. Sokszor úgy gondolkodom, úgy cselekszem, mint ők. Mindig komolyan vették munkájukat és tudták a sikereket is kellő szerénységgel fogadni. Megtanítottak küzdeni, hogy a céljaimat soha ne adjam fel. Apámtól kaptam a zenei ihletést, Anyám pedig azt oltotta belém, hogy nem a csillogás, a rivaldafény a lényeg.

Ezt most át is élheted a nagy siker után, mert biztosan nagy lesz körülötted a felhajtás, megszaporodnak a barátaid…

-   Addig vagy sztár, amíg nem hiszed el, hogy az vagy...

Egy ilyen fesztiválon, ahol a dalok előadása valósággal „klip-szerűen” történik, lehet-e koncentrálni magára a zenére?

- Valóban, a Running úgy jelent meg a színpadon, mint egy klip és az első pillanattól kezdve úgy éreztem, benne vagyok a történetben, én tolmácsolom a kislány érzéseit…

Aki a dal végén hozzád bújik, mintegy védelmet keresve. Mostanában a gyerekekkel szembeni erőszak világszerte téma: beszél róla a pápától a jogvédőkig mindenki. Gondolod, hogy Te is hozzájárulhatsz a figyelemfelkeltéshez?

- Igen, nagyon sokan megértették a dal üzenetét. Nagyon sok köszönetet kaptam, hogy erről énekeltem. És a levélírók között voltak olyan szülők, akik most döbbentek rá, hogy az ő gyermekeiket is fenyegetheti veszély.

Új lemezen dolgozol. Folytatod a Running stílusát?

- A zenében mindig új utakat keresek…

 

MSZP: átfogóan és gyorsan kell rendezni a devizahitelesek helyzetét

Az MSZP támogatja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ugyanakkor a devizahitelesek helyzetének átfogó és gyors rendezését szorgalmazza.

Varga László, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: míg 2010 áprilisában kezelhető volt a svájci frank 185 forintos árfolyama, addig az Orbán-kormány alatt jelentősen romlott a helyzet, s egyre többen képtelenek fizetni hiteleik törlesztőrészleteit. A szocialista politikus szerint a forint árfolyamát erősítő gazdaságpolitikára van szükség.

Hozzátette: pártja többször is javasolta a családi- vagy magáncsőd bevezetését, de nem tárgyalta azt a parlament. Az aktualizált beadványt a következő napokban újra benyújtják - emelte ki, megjegyezve: emellett egy szociális bérlakás-programot is szükségesnek tartanak.

Varga László jelezte: a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását annak beismerésének tekinti, hogy noha a kormánynak 4 évig minden felhatalmazása megvolt, nem oldotta meg a legnehezebb helyzetben élők problémáit. Földesi Norbert, az MSZP miskolci frakcióvezetője arról beszélt: támogathatónak tartják a fideszes Csöbör Katalin javaslatát, amely szűkítené a kilakoltatási moratóriumot abban az esetben, ha az ingatlan árverési vevője vagy átvevője helyi önkormányzat, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezet, amely írásban vállalja, hogy a birtokba vételtől számított két éven belül felújítja az ingatlant, és a munkahelyteremtés, munkaerőmegtartás, helyben maradás elősegítése érdekében pályázatot ír ki a bérbeadására.

A szocialista politikus - aki a miskolci Avast a fészekrakó ügy fővárosának nevezte - jelezte: a javaslat apró lépés, de nem ez fogja megoldani a valós problémát. Ha a végrehajtások megindulnak és kiürítik a problémás lakásokat, akkor ott marad több milliós adósság a kilakoltatottak után, amit senki nem fog megtéríteni. Úgy vélte: az avasi társasházak helyzetét egy ciklus alatt rendezni lehetne 2-300 millió forintból.

Kiengedték Simon Gábort - Fotók!

Publikálás dátuma
2014.05.12. 15:54
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Elhagyhatja a Simon Gábor a börtönt: a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésével ugyanis megszüntette a volt politikus előzetes letartóztatását, és Simon házi őrizetét rendelte el. Ügyvédje, Nagy István lapunknak megerősítette: kiengedik védencét, mert a határozat indoklása szerint "a gyanúsított és védője jogorvoslati kérelme részben eredményre vezetett."  A képre kattintva galéria nyílik!

Ismert, Simont március 10-én az állítólagos bissau-guineai útlevele miatt felbujtóként közokirat-hamisítással gyanúsították meg, majd őrizetbe vették, két nappal később pedig a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Később, már az április 6-i parlamenti választás után meghosszabbították három hónappal az eredetileg 30 napra elrendelt kényszerintézkedést. Ez ellen Simon és védője is fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék pedig másodfokú, jogerős döntésében megszüntette az előzetest. Helyette az egy fokkal enyhébb kényszerintézkedést, a házi őrizetet rendelte el a volt politikussal szemben. Ez azt jelenti, hogy otthonát nem hagyhatja el, a rendőrök ezt naponta kétszer ellenőrzik is.

Ez a fordulat is megerősíteni látszik azt a korábbi feltételezést, miszerint a Simon-ügy, és főleg a volt politikus előzetes letartóztatása csak a parlamenti választás előtt volt igazán érdekes - az ügyészségnek és a témát napirenden tartó jobboldali sajtónak egyaránt. Az áprilisi Fidesz-győzelem óta ugyanis Simonról semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg azon kívül, hogy meghosszabbították az előzetesét. A volt politikus utoljára április 4-én tett vallomást - akkor is saját kérésére.

Elmondta, hogy nincs bissau-guineai útlevele, továbbá soha nem kért meg senkit, hogy a nevében ezzel nyisson számlát, a MagNet Bankban pedig nem is járt. Az útlevél azért fontos, mert önmagában az adócsalásért a volt politikus nem is kerülhetett volna előzetesbe, ehhez "kellett" az úti okmány miatti felbújtóként elkövetett közokirathamisítás gyanúja és az erre alapozott szökés, elrejtőzés veszélye. Simont azóta sem hallgatták ki újra, sőt a még a választás előtt a Magyar Nemzetben "leleplezett" további külföldi bankszámlák miatt sem gyanúsították meg újabb bűncselekménnyel.

Vagyis továbbra is csak a botrányt kirobbantó eredeti bankbetéttel összefüggésben gyanúsított. Az egyetlen, hivatalosan is Simonnak tulajdonított bankszámlán - a bécsi Volksbankban lévőn, rajta mintegy 240 millió forintnyi euróval - szereplő pénzről a volt politikus egyébként nem állította, hogy az az MSZP-hez kötődne, sőt vallomásában azt állította, hogy még csaknem is a sajátja, az összeg felett csak vagyonkezelőként rendelkezett. amire vonatkozóan pedig olyan vallomást tett korábban, hogy a pénz nem a sajátja, annak csak a vagyonkezelője.

Mégis ezzel összefüggésben gyanúsították meg adócsalással Simont, akinek vallomása alapján viszont megdől a hivatalosan költségvetési csalás vádja, de ha mégsem így lenne, az okozott "kár", vagyis az adóhátralék "megtérült" azzal, hogy a számlán az ügyészség zárolta a vélt tartozás összegének megfelelő 238 ezer eurót. A három másik - grazi, salzburgi illetve zürichi - bankszámlán lévő pénzekkel összefüggésben Simont semmivel nem gyanúsították meg azóta sem.

Április elejei vallomásakor Simon bizonyítási indítványokat is tett: kérte például a vádhatóságtól, hogy - ha valóban lefoglalták az állítólagos útlevelét -, akkor azt mutassák meg neki, mert állítása szerint ilyen okmánya soha nem volt. A Népszavának korábban nyilatkozó ügyvédje nemcsak az útlevél létezését kérdőjelezi meg, hanem állítja, hogy a MagNet Bankos számla is "provokáció". Ezt erősítik azok az furcsaságok is, amelyekről korábban beszámoltunk.

Például az, hogy az ügyészség "koronatanúja", N. Imre - a MagNet Bank biztonsági embere - két, egymásnak ellentmondó vallomást tett erről. Első vallomása szerint Welsz Tamás vállalkozó "bemondásra", vagyis útlevél bemutatása nélkül nyitott náluk számlát Simonnak Gabriel Derdak néven, majd egy órával későbbi, újabb vallomásában pontosított: a számlanyitáskor az előírásoknak megfelelően a vállalkozó bemutatta a bissau-guineai okmányt. Welsz másként emlékezett. Ő, aki amúgy nem tudott Simon bissau-guineai útleveléről, azt állította, hogy már korábban nyitották a számlát, ő és barátja - az ügyben szintén gyanúsított K. József - csak a pénzt fizették be rá.

Ők ketten értesüléseink szerint egyértelműen azonosíthatók a MagNet Bank ipari kameráinak felvételein, míg Simon nincs rajtuk. Mindez arra utal, hogy a MagNet-es számlanyitással Welsz vagy megbízói csak gyanúba akarhatták keverni Simont.