Előfizetés

Már szabadon van a Pásztor Istvánt leköpő nő

Az előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség annak a nőnek, aki múlt kedden a Kossuth téren leköpte a Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét - ezt indítványozta az ügyészség is, a bíróság azonban, mint lapunkat a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatta, nem látta indokoltnak a kényszerintézkedést. Így a garázdasággal gyanúsított nő szabadlábon való védekezése mellett döntött. Ennél többet pedig a rendőrség nem kíván mondani sem arról, hogy tett-e vallomást a rendőrségen, sem arról, hogy ha igen, beismerte-e a szándékos inzultust.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökét a Kossuth téren támadták meg, ahol az új Országgyűlés megalakulására a földtörvény ellen szervezett tüntetést az exjobbikos Gaudi-Nagy Tamás. A felhergelt tömeg az ott elhaladó Pásztort durván ócsárolta, majd egy nő - aki egy napszemüveggel gondosan eltakarta arcát - leköpte. Az esetnél jelen volt a rendőrség is, de nem intézkedett, és később Pásztor is arról beszélt - kiemelve, hogy gyalázatosnak és szörnyű jelenségnek tartja az őt ért inzultust -, nem volt rendőr, aki közbelépett, vagy megvédte volna, miként ezt senki más nem tette meg.

A rendőrség másnap indított eljárást garázdaság gyanújával, de akkor még ismeretlen tettes ellen, és a nőt csak négy nappal az inzultus után, pénteken állították elő. Ugyanakkor az MTI már az eset napján azt írta, hogy úgy tudják: a tettes személye amúgy "ismert" a rendőrség előtt.

Ezek után a tüntetést szervező Gaudi - akitől utóbb a Jobbik elhatárolódott - az M1-en arról beszélt, hogy Pásztor "örüljön, hogy ennyivel megúszta, mert a hazaárulók a lámpavason szoktak lógni". (A Jobbik EP-listavezetője, Morvai Krisztina azonban nem határolódott el Gauditól, annak ellenére, hogy elmondása szerint nem ért egyet Pásztor leköpésével.) Szanyi Tibor azonban álságosnak tartja a Jobbik reagálását, amúgy sem ez volt az első alkalom, hogy a Jobbik, "egy ilyen szélsőséges, náci párt tagjai" erőszakosan és bunkó módon viselkedtek. De int az MSZP-s politikus hangsúlyozta, az MSZP nem keveri össze a Jobbik megtévesztett szavazóit a politikusaikkal.

Katonák maradványai kerültek elő a Várkert Bazárnál

Publikálás dátuma
2014.05.12. 17:58
Tűzszerészek a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során előkerült lőszereket készítik össze az elszállításhoz a Lán
 Katonák földi maradványai kerültek elő a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során a Lánchíd utcában - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel. Az előkerült egyenruha-maradványok és felszerelési tárgyak alapján feltételezik, hogy magyar és német katonák maradványait találták meg.

A munkálatok során az emberi maradványok mellett lőszert is találtak. A feltárás jelenleg a HM Háborús Kegyeleti Főosztályának szakemberei vezetésével folytatódik. A terület tűzszerészeti mentesítését a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái végzik. Az utca építési terület lévén, már le volt zárva, a jelenlegi tűzszerészeti munkák miatt forgalomkorlátozásra és egyéb lezárásra, ürítésre nem kell számítani - írta a HM.

A Várkert Bazár fejlesztésének második üteméhez kapcsolódóan április 29-én kezdődött meg a Lánchíd utca és környékének felújítása. A munkálatok során a bazár környékén új burkolatot kapnak az utcák, korszerűsítik a közvilágítást, kerékpársávokat, új villamosmegállókat és szökőkutakat alakítanak ki, valamint megújítják és növelik a zöldfelületeket is.

A közmédiához fordult az Együtt-PM az EP-vita közvetítéséért

Az EP-vitán elhangzó tervek, vélemények megismerése közérdek, így annak közvetítése az adófizetők pénzéből finanszírozott közmédia alapfeladatai közé tartozik - írja Karácsony Gergely abban a levélben, amit az Együtt-PM kampányfőnöke a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatójának írt.   

"Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Mint bizonyára értesült róla, az Együtt-PM Szövetség április 25-én nyilvános vitát kezdeményezett az európai parlamenti választáson érvényes listával induló valamennyi párt részvételével. Ennek célja, hogy a választók megismerhessék a pártok Európa-programját, így felelős döntést hozhassanak a május 25-én esedékes európai parlamenti választásokon.

Az utóbbi napokban a pártok képviselői több egyeztető tárgyalást folytattak, és megállapodtak abban, hogy a vitát lehetőség szerint május 23-án, az esti órákban tartják meg, a teljes magyar sajtó nyilvánossága előtt. Mivel a vita a választók kiegyensúlyozott és elfogulatlan tájékoztatását szolgálja, annak minél nagyobb nyilvánossághoz való eljuttatása közérdek, az adófizetők pénzéből finanszírozott közmédia alapfeladatai közé tartozónak tekintendő. Éppen ezért, nyomatékosan megkérjük Önt, hogy a közmédia adjon helyett a vitának, a Magyar Televízió 1-es csatornája és a Magyar Rádió Kossuth csatornája élőben közvetítse a megrendezendő vitát, valamint annak legalább egyszeri ismétléséről gondoskodjon!

Budapest, 2014. május 12.

Üdvözlettel,

Karácsony Gergely, az Együtt-PM kampányfőnöke"