Nem érkezett ajánlat a Malév vagyontárgyaira

Nem érkezett egyetlen ajánlat sem a felszámolás alatt álló Malév április 10-én meghirdetett vagyontárgyaira - közölte szerdán a nemzeti légitársaság felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. (NRN) az MTI megkeresésére.

A határidő május 10-én járt le, az eszközöket legközelebb várhatóan május 22-én hirdetik meg. A felszámoló legutóbb egyben, egy pályázatban hirdette meg a vagyonelemeket, így a balatonlellei üdülőt és az abban lévő eszközöket, a Külügyminisztériummal szemben fennálló 87,4 milliós követelést, a csaknem 15 ezer órát repült Bombardier gépet, valamint két másik gép katalogizált alkatrészeit.

A lellei üdülőért 323 millió, a benne lévő tárgyakért 6,4 millió, a repülőgépért és az alkatrészekért összesen 1 millió 750 ezer dollárt ( mintegy 390 millió forintot) kér a felszámoló.

A felszámoló a ferihegyi repülőtéren tárolt gépet legutóbb tizenegyedszer hirdette meg sikertelenül, korábban még 3,6 millió dolláros (817 millió forintos) áron akarták értékesíteni. A Malév 2012. február 3-án állt le 66 év működés után, felszámolásának határidejét a bíróság legutóbb az idén hosszabbította meg június végéig.

Az NRN március végén azt közölte az MTI-vel, hogy a folyamatban lévő bírósági eljárások és a Bombardier eladásának nehézségei is hátráltathatják a Malév felszámolását, így a tervezett június 30-i határidőre nem biztos, hogy befejeződhet.

Szerző
Témák
Malév Mozaik Mozaik

Fogyasztói csoport vezetői ellen emelhetnek vádat

Csaknem 1700 sértett több száz millió forintot fizetett annak a 18 elkövetőnek, aki azt a látszatot keltette, hogy kedvezményes törlesztésű hitelt nyújt nekik. A XIV. kerületi rendőrkapitányság befejezte a nyomozást, és az ügyet csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a rendőrség honlapján.

 A közleményben azt írták: a nyomozás megállapításai szerint B. Csaba 45 éves dunavarsányi lakos és 17 társa 2011 és 2013 között az általuk alapított gazdasági társaságok és azok jogutód cégei nevében fogyasztói csoportot működtettek. Az országos, nagy példányszámú napilapokban megjelentetett hirdetésekkel toborzott, később a társasággal szerződést kötő sértettek előtt azt a látszatot keltették, hogy kedvezményes törlesztésű hitelt nyújtanak nekik.

A hirdetésre jelentkezők üzletkötőkkel léptek kapcsolatba, a megbízási szerződéseket az ő közreműködésükkel kötötték. Az ügyfeleknek a szerződés megkötésekor úgynevezett egyszeri kockázatkezelési díjat, majd minden hónapban a törlesztő részleteket kellett befizetniük.

Kiemelték: a sértettek az átlagosnál jóval kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, a hitelintézetek banki szolgáltatásaiból kirekesztett fogyasztók, elsősorban alacsony jövedelműek, nyugdíjasok vagy úgynevezett BAR-listások (a bankok által megbízhatatlannak ítélt adósok) voltak. A gyanúsítottak által működtetett cégek számláira a csaknem 1700 sértett több száz millió forintot fizetett be.

Egy fogyasztói csoport tagjai tulajdonképpen kölcsönt nyújtanak egymásnak azáltal, hogy az általuk megvásárolni szándékozott árucikk árát részletekben befizetik, majd az összegyűlt pénzből sorsolással döntik el, melyik tagnak vásárolják meg a terméket. Január elsejétől Magyarországon tilos új fogyasztói csoportot létrehozni.

Szerző

Készül az ukrán válasz Orbán kijelentéseire

Az ukrán külügyminiszter-helyettes nem sérti hazája szuverenitását Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a határon túli magyar kisebbség autonómiájáról tett szombati kijelentése. Danilo Lubkinszkij hozzátette ugyanakkor, hogy még meg kell vizsgálniuk, pontosan mi és hogyan hangzott el a magyar kormányfő beszédében. Szavai szerint biztos abban, hogy a magyar kormány határozottan támogatja Ukrajnát. 

"A mi álláspontunk is határozott és változatlan. Védjük az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségeket különös gondoskodással, figyelemmel viszonyulunk az országunkban élő magyar kisebbséghez" - jelentette ki kedd esti nyilatkozatában a diplomata.

Olekszandr Szics nacionalista Szabadság (Szvoboda) párti miniszterelnök-helyettes az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy "ha Ukrajna gyengeséget mutat, a magyarok mellett mások is ki akarnak majd szakítani egy-egy darabot területéből".

"Annak érdekében, hogy ne teremtsenek precedenst a Krímben történtek, illetve Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése, az ukrán államnak erőt kell mutatnia. A politikus hozzátette, hogy "az ukrán földek történelme olyan, hogy egyes területek hosszabb-rövidebb ideig más államok megszállása alatt voltak".

Szerhij Szoboljev, a kormányzó Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője a Szevodnya című lap hírportáljának kommentálva a magyar miniszterelnök kijelentését hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész megfelelő választ adni, beleértve adott esetben egy külügyi jegyzéket. Szavai szerint erre abban az esetben kerülhet sor, ha a kijevi magyar nagykövet - akit előző nap bekérettek az ukrán külügyminisztériumba - megerősíti, hogy a miniszterelnöki kijelentésének "betűje és szelleme" megfelel annak, amit a sajtó nyilvánosságra hozott. Hozzáfűzte, hogy szükség esetén az ukrán parlament is megfelelő választ ad majd.

Viktor Baloha kárpátaljai független parlamenti képviselő, az Egységes Központ nevű párt vezetője a RusNews.ua hírportálnak kedd este úgy vélekedett, hogy a kárpátaljai magyarok számára biztosított a kulturális autonómia. Ennek alátámasztására megemlítette az ungvári egyetem magyar szakát, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, továbbá azt, hogy Beregszászban regionális nyelv a magyar.

Hozzátette, hogy a magyar kisebbség érdekeit a megyében két politikai szervezet is képviseli: Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

Baloha megjegyezte, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség kulturális és vallási jogai nagyobb tiszteletben vannak, mint az ukrán nemzetiségűeké voltak Viktor Janukovics volt államfő elnöksége alatt. A kettős állampolgárságról azt mondta, hogy az lekerül a napirendről, amint Ukrajna az Európai Unió tagjává válik.

Szerző