Gyilkossággal vádolják a dél-koreai kapitányt

Gyilkossággal vádolják annak a dél-koreai hajónak a kapitányát, amely áprilisban süllyedt el, s 281 személy vesztette életét. 

A katasztrófa után 23 személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A Szevol nevű hajó fedélzetén összesen 476-an utaztak, köztük sok diáklány.

A nyomozás során megállapították, hogy Lee Joon-seok kapitányt az elsők között mentették ki a 6825 tonnás hajóról, miközben segítenie kellett volna a mentésben.

A Yonhap szöuli hírügynökség szerint a kapitányt életfogytiglani börtönbüntetéssel sújthatják.

Szerző

Ausztráliában is 70 éves korig kell dolgozni

Ausztráliában hetven évre emelik fel a nyugdíjkorhatárt. Tony Abbot miniszterelnök azt tervezi, hogy 2035-től kell dolgozni a hetedik x betöltéséig.

A kormányzat mindemellett kemény intézkedéseket foganatosít, hiszen hetven hivatalt zárnak be és 16 ezer munkahelyet szüntetnek meg. A konzervatív kormányfő elismerte ugyan, hogy ez intézkedéssorozat fájni fog, de közlése szerint „jó célt” szolgálnak velük.

Ausztráliában 1908 óta 65 év a nyugdíjkorhatár. Az előzőleg hatalmon lévő Munkáspárt 2009-ben arról hozott döntést, hogy a korhatárt 2023-ig fokozatosan emelik fel 65-ről 67 évre.

Az ellenzék élesen bírálta a konzervatív kormány terveit. Chris Bowen, az ellenzék pénzügy-politikai szakértője utalt arra, hogy a világ egyetlen országában sem kell az embereknek hetven éves korukig dolgozni.

Szerző

Zombik ellen harcolna az amerikai hadsereg

Az amerikai hadsereg ifjú titánjait képzeletbeli harcokra is felkészítik – írta a patinás Foreign Policy című lap. A leiratban a lehető legrosszabb forgatókönyvből indulnak ki: a zombik támadása során egy sor ember veszti életét, a Föld is átalakul, sokan fertőződnek meg a zombik által. A zombijárványnak nincs semmiféle ellenszere - szerepel a Conplan 8888 stratégiai dokumentumban.

S itt lép közbe a 31 oldalas, 2011-ből származó dokumentum szerint az amerikai hadsereg, amely mindent elkövet az emberi élet védelméért – írta a brit Telegraph. Az illetékes amerikai stratégiai kommandó szerint a leiratot nem kell komolyan venni, csak egyfajta edzésnapló, amelyet belső gyakorlatozásnál használnak fel.  A fiatal diákokat ezáltal ismertetik meg a katonai tervezéssel.

Nem ez az első olyan dokumentum, amelyben zombik támadására figyelmeztetnek. Szerinte hatékonyabb az oktatás, ha fiktív ellenfelet találnak ki. Ugyanakkor a Conplan 8888 egy lábjegyzetében a szerzők megjegyzik: a tervet nem szabad viccként felfogni. Tavaly a CDC amerikai járványügyi hatóság tett közzé a zombikkal szembeni védekezéssel kapcsolatos tervet.

Szerző