Vége az iWiW-nek

Június 30-án bezár a magyar közösségi oldal, az iWiW - közölte az oldalt üzemeltető Origo Zrt. az MTI-vel csütörtökön. A közlemény szerint a 12 éve alapított portál, amely egykor a leglátogatottabb honlap is volt, a világot behálózó konkurencia, a Facebook előretörésének áldozata. 

A két site látogatottsági görbéje 2010 végén ért össze. Az iWiW-et jegyző Origo Zrt. még négy évig kitartott terméke mellett, ám az oldal fenntartásának már nem látja további értelmét - áll a közleményben.

A világon az elsők között, 2002-ben létrehozott közösségi honlapként az iWiW segített kapcsolatot felvenni és tartani a barátokkal, rokonokkal, eseményeket szervezni, közösséget építeni. 2005-2010 között volt Magyarország leglátogatottabb portálja, a csúcsidőszakban naponta 1,5 millióan keresték fel, a bő egy évtized alatt 4,7 millió felhasználója volt - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint a felhasználók 2014. június 30-ig egy kattintással, egy digitális időkapszula igénylésével lementhetik profiljukat, fényképeiket, kapcsolataikat, levelezésüket. A bezárást követően automatikusan törlődik minden adat, ha a felhasználók erről másképp nem rendelkeznek.

"Az iWiW hangsúlyos szerepet játszott a magyar internetezés elterjedésében és az online tartalomfogyasztásban" idézi a közlemény Vaszily Miklóst, az Origo Zrt. vezérigazgatóját, aki hozzátette: "az emberek többségének azonban bőven elegendő egy közösségi oldalt kezelni".

Szerző

Liberálisok: a Jobbik azonnal hívja vissza Kovács Bélát!

A Magyar Liberális Párt (MLP) felszólítja Vona Gábort, a Jobbik frakcióvezetőjét és Morvai Krisztinát, a párt EP-listavezetőjét, hogy azonnal vonják vissza Kovács Béla EP-jelöltségét, és hívják vissza őt az EP-ben betöltött pozíciójából.

Ezt az ellenzéki párt közölte csütörtökön az MTI-vel, utalva arra, hogy lapinformációk szerint a legfőbb ügyész kezdeményezte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentést tett ellene.

Az MLP szerint a Jobbiknak fel kell függeszteni Kovács Bélát minden funkciójában, jelöltségében. Mindaddig, amíg a gyanú fennáll és a vizsgálat le nem zárul Kovács Bélával kapcsolatban, a politikusnak nincs helye az Európai Parlamentben és a Jobbik EP-listáján, hiszen a vád szerint éppen az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedést az oroszoknak - rögzítették közleményükben.

A Magyar Nemzettel Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt közölte: Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Bélának, az Európai Parlament képviselőjének mentelmi jogát. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt.

Szerző

Budapesten kétpólusú verseny zajlik

Publikálás dátuma
2014.05.15. 13:49

Miközben a magyarországi települések túlnyomó többségén egyértelmű a Fidesz-fölény, a fővárosban klasszikus kétpólusú verseny folyik a Fidesz és a baloldal között – állapította meg a Republikon Intézet az április 6-i választási eredmények települési szintű összegzésében.

Az Intézet úgy értékelte, hogy az ország nagy részén a baloldal főleg a városokban, míg a Jobbik vidéken erősebb,  Budapest a listás eredmények alapján alapvetően más. Az  összesítés alapján a kormánypárt 16, a baloldal 7 kerületet nyert meg, ugyanakkor 13 kerületben a kettejük közti különbség öt százalékponton belüli. Budapesten a Jobbik hét belvárosi-budai kerületben az LMP mögött végzett.

 A Fidesz-KDNP négy kerületben magabiztos, 10 százalékpontot meghaladó előnnyel végzett: az I., az V. valamint a XII. és XXII. kerületek egyértelműen a jobboldal legerősebb városrészei; további öt kerületben pedig 5-10 százalékponttal szerzett jobb eredményt, mint a baloldal. A 13 szoros körzet közül hat helyen vezet a jobboldal, ez az előny - egy kivétellel - azonban igen csekély, 0-3 százalék körüli.

 A baloldali összefogás magabiztosan nyerte a XIII. kerületet, mintegy 14 százalékponttal jobb eredményt elérve, mint a Fidesz-KDNP listája. Ezen kívül 2,6-3,4 százalékpont közötti előnnyel zárt három további kerületben, ennél kisebb előnnyel pedig további három helyen. A legszorosabb eredményre a III. kerületben került sor, itt mindössze 22 szavazattal kapott kevesebbet a baloldal, mint a Fidesz-KDNP.

Bár a főváros minden kerületében a Fidesz és a baloldal között dőlt el a győzelem, a Jobbik néhány külső kerületben sokat erősödött és 17-20 százalék körüli eredményt ért el. A belső kerületekből ugyanakkor alapvetően kiszorult: az I-V-II-XII. kerületekben csupán 6-7 százalékot ért el: itt az LMP rendre meg is előzte a radikális pártot.

Mindez az idén ősszel tartandó önkormányzati választások szempontjából is iránymutató lehet: a 2010-es önkormányzati választásokhoz képest idén a verseny vélhetően szorosabb lesz. Az összesítés ugyanis azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP dominanciája csökkent: több helyen is két - vagy akár három - szereplőssé vált a pártok közötti verseny. Az önkormányzati választási eredményt természetesen nagyban befolyásolja a regnáló polgármester személye és párthovatartozása; a tavaszi listás adatok így e személyes hatás nélkül megtisztított "bázisnak" tekinthetők – írja a Republikon Intézet.

 

 

 

Szerző
Frissítve: 2014.05.15. 13:57