Előfizetés

Strauss-Kahn még ma is népszerű

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2014.05.16. 07:30
Tavaly a cannes-i filmfesztiválon is felbukkant Strauss-Kahn FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PASCAL LE SEGRETAIN
Susogtak sokat arról, hogy a botrányfilmet, amely Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexbotrányokba keveredett vezetőjének nőügyeiről készült filmet a szerdán kezdődött Cannes-i fesztiválon is vetítik. A premier azonban elmaradt. Egyes verziók szerint a fesztivál illetékesei nem tartanak igényt a hasonló "csemegékre".

"Az Isten hozott New Yorkban" nemzetközi bemutatóját Cannes-ra időzítette készítője, Abel Ferrara, és érthetően sokat szerepelt a sajtóban a szenzációkat igencsak kedvelő főszereplő, az orosz szimpátiáiról ismert francia sztár, Gérard Depardieu is.

Miután "a mű" DVD változatban, föltehetően jó néhány tízezer példányban már dobozokban volt, a művész a legnagyobb párizsi heti tévémagazinnak, a Téléramának azt mondta, "fanyalogva fogadtam el a fölkérést.

Kissé ízléstelennek találtam, húztam az orromat. Nem az én műfajom ez - tette hozzá. - Ami valóban érdekelt, az ügy mögött meghúzódó emberi tragédia, a csapda, amelybe a pénzember bele esett".

Így alany nélkül, miként a sztoriban sem hangzik el soha DSK neve, annak ellenére, hogy a forgatókönyv az ismert sztorit hűségesen követi. Depardieu elhízott alkata is erősen emlékeztet a közben alaposan lefogyott, a külsejére ismét kényes pénzemberre.

A DVD forgalmazói azt állítják, művük "az esztendő egyik legvártabb alkotása". Erről harsog hónapok óta az egész francia sajtó. A Le Figaro finom iróniával tette föl a kérdést, "véletlen-e, hogy a forgalmazást éppen Cannes idejére rögzítették?"

És a kommentár cáfolón válaszol rá, ilyen "különös ügyekkel" általában nem szokás megzavarni a filmművészet ünnepét, de úgy látszik az idén sikerül.

Igaz, ehhez hozzájárul, hogy a France 2 közszolgálati csatorna e napokra tűzte műsorára sztárriporterének, az esti híradók vezetőjének, David Pujadasnak az interjúját Strauss-Kahnnal, az unió helyzetéről.

Magánéletének viharai ellenére is DSK-t a köztudatban változatlanul úgy említik, mint a pénzvilág egyik legtévedhetetlenebb szakemberét.

Ugyancsak érdekes mellékjelenség, hogy Claude Askolovitsot, az egyik legismertebb és legrangosabb francia esszéírót, arra inspirálta a pénzember, hogy belefogjon DSK biográfiájába, szerződése volt már a nagynevű Grasset kiadóval.

Száz oldalt meg is írt, amikor kirobbant a New York-i szexbotrány. A szerző azonnal fölbontotta a megállapodást, a kézirat elkészült fejezeteit félredobta, lemondott a befejezésről.

Hozzátette, "csodálója" DSK-nak, mi több "intellektuálisan is közel érzi magát hozzá, baráti volt a viszonyuk, sőt az egykori hitvessel, Anne Sinclairrel is, ezzel a csodálatos újságírónővel". Ennek ellenére tervezett művét elhajította, és az e szándékát bejelentő "Játékszabály" című cikkében közölte azt is, megszakított minden kapcsolatot hajdani cimborájával.

Stadionok helyett lakásokat!

Összecsapásokba torkollottak csütörtökön este Sao Paulóban és Rio de Janeiróban azok a több ezres tüntetések, amelyeket az alig egy hónap múlva kezdődő brazíliai futball-világbajnokság költségei ellen tartottak.

A tüntetők úttorlaszokat építettek, autógumikat égettek, a rendőrök könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget, ahonnan több helyütt kőzáport zúdítottak a rendfenntartókra – jelentette a BBC. Az egyik legnagyobb akciót a Sao Paulói Corinthians stadion közelébe szervezte a hajléktalan munkások mozgalma. Éppen e stadionban lesz június 12-én a vb nyitómérkőzése a házigazdák és Horvátország között.

A megmozdulások résztvevői szerint azokat a százmilliókat, amelyeket a futball vb-re költenek, helyesebb lenne inkább szociális tervekre és lakásépítésre fordítani.

Bár a brazilok többsége támogatja magát a vb-rendezést – a hazainak jó esélye van az újabb győzelemre is – csupán a  kiadásokat sokallják. Az egy hónapig tartó futball-fesztivál közel másfél milliárd dollárjába kerül a brazil államnak.

A tüntetések szervezői azt követelik, hogy a vb nyitónapjának közeledtével egyre több embert akarnak kivinni az utcára. A tiltakozó akciókat az is motiválja, hogy az idén elnökválasztásokat tartanak a dél-amerikai országban, és mivel a vb miatt a figyelem amúgy ráirányul Brazíliára, abban bíznak, hogy ezáltal nagyobb nyomást tudnak gyakorolni a kormányra.

Aldo Rebelo sportminiszter igyekezett megnyugtatni azokat, akik a vb biztonságát féltik. Úgy vélekedett, hogy a torna, amelyre mintegy 600 ezer külföldi szurkolót várnak,  rendben fog lezajlani.

 

 

 

Világszerte átlagosan hat évvel nőtt a várható élettartam 1990-hez képest

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint világszerte nőtt az emberek várható élettartama: a 2012-ben születettek átlagosan hat évvel tovább élnek, mint az 1990-ben születettek.

A világszervezet éves statisztikai jelentéséből kiderül, hogy a globális átlag alapján egy 2012-ben született lány várhatóan 73 évig él, míg egy fiú 68 évig.
A legnagyobb fejlődést a szegény országok érték el, amelyekben 1990-től 2012-ig a várható élettartam átlagosan 9 évvel nőtt. A legnagyobb élettartam-növekedést elért hat ország között szerepel Libéria, ahol 1990-ben átlagosan még csak 42 év volt a várható élettartam, 2012-ben viszont már 62, tehát húsz évvel több. Etiópiában 45-ről 64 évre ugrott az átlagos várható élettartam, a Maldív Köztársaságban 58-ról 77 évre, Kambodzsában 54-ről 72 évre, Kelet-Timorban 50-ről 66 évre, Ruandában pedig 48-ról 65 évre.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója szerint a javulás oka elsősorban az, hogy kevesebb gyermek hal meg ötödik születésnapja előtt. "Ugyanakkor még mindig jelentős a gazdag-szegény megosztottság: a magas jövedelmű országokban élőknek továbbra is sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy tovább éljenek, mint az alacsony jövedelmű országok lakóinak" - hívta fel a figyelmet.

A jelentésből kiderül, hogy egy gazdag országban 2012-ben született fiú 76 éves koráig élhet, 16 évvel tovább, mint a vele egy időben egy szegény országban született. A lányoknál még nagyobb a szakadék: a gazdag országban élő átlagosan várhatóan 82 éves koráig él, míg a szegény országban született 19 évvel rövidebb ideig, átlagosan 63 éves koráig.
A statisztika szerint a nők a világ minden táján tovább élnek, mint a férfiak. A gazdag országokban nagyobb a különbség: ott a nők várható élettartama hat évvel több a férfiakénál. A szegény országokban viszont körülbelül három évvel élnek tovább a nők.

A világon a japán nők életkilátásai a legjobbak: átlagosan 87 éves korukig élnek, őket a spanyol, svájci és szingapúri nők követik élethossz szerint. A férfiak Izlandon élnek a legtovább, 81 éves korukig, a szigetországot pedig Svájc és Ausztrália követi a sorban alig lemaradva.
"A gazdag országokban a várható élettartam növekedése főleg a nem fertőző betegségek sikeres kezelésének köszönhető. Kevesebb ember hal meg 60. születésnapja előtt szívbetegség és szélütés következtében" - magyarázta Ties Boerma, a WHO egészségügyi statisztikával és információs rendszerekkel foglalkozó hivatalának igazgatója.
A jelentés megállapította, hogy a dohányzás visszaszorulása szintén kulcsszerepet játszik abban, hogy számos országban tovább élnek az emberek.
Az élettartam-skála másik végén, kilenc afrikai országban - köztük Angolában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Nigériában - ugyanakkor még mindig kevesebb mint 55 év a várható élettartam - emelte ki a WHO a honlapján megjelent közleményben.