Milliókért kínálják Kádár utolsó leveleit

Igazi történelmi ritkaságok kerülnek kalapács alá pénteken a fővárosban. Egy antikvárium Kádár Jánosnak, az MSZMP első titkárának, később főtitkárának két levelét árverezi el - írja a Blikk.

A két ereklye együttes kikiáltási ára 2,7 millió forint, s az aukciót szervező szakember szerint biztosan nagy lesz az érdeklődés.

Az egyik levelet Kádár kézzel írta, az az 1987-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak küldött sorok piszkozata – árulta el a Blikknek Földváry Antal, a Krisztina Antikvárium tulajdonosa. – Ebben a politikus többek között megköszönte szovjet kollégájának, illetve annak házastársának, hogy jókívánságokat és ajándékot küldtek az ő hitvese, Tamáska Mária születésnapjára. Mivel ez csak kézzel írt piszkozat, így Magyarországon maradt, hiszen Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott és oroszra fordított levél ment.

Az ereklye tulajdonosát nem nevezheti meg az antikvárium. Kilétéről csak annyit mondtak, hogy a politikus és közte lévő személyes kapcsolat útján juthatott az 1,2 milliós kikiáltási áron kínált levélhez. Ám a másik, sokkal érdekesebb és a hazai közélet szempontjából fontosabb darab már csak a véletlennek köszönhető, hogy a titokzatos eladónál maradt.

Szerző

Zalában még 1300 fogyasztónál nincs áram

A viharos szél következtében Zalában még 1300 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás - közölte pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Csütörtökön 189 helyszínen volt szükség a zalai tűzoltók munkájára, legtöbb esetben kifordult vagy megdőlt fákat kellett eltávolítaniuk.  A szél több épület tetőszerkezetét is megbontotta, köztük benzinkút, áruház is volt, de Letenyén egy családi ház homlokzati tűzfala is kidőlt. A vihar több helyütt okozott kisebb-nagyobb károkat, járművek is megrongálódtak, de személyi sérülés sehol sem történt.

A közúti és vasúti közlekedésben kialakult fennakadások mellett a megye több településén áramkimaradások is voltak a vezetékeket leszakító fák és faágak miatt. Az áramszolgáltató a hibák kijavításán folyamatosan dolgozik, Zalában péntek reggel mintegy 1300 fogyasztónál nem volt áram.

Szerző

Még ötezer helyen nincs áram a vihar miatt

A Balaton déli partján már nincs szükség megerősített védelemre, az áramszolgáltatást az érintett fogyasztói helyek háromnegyedén helyreállították, éjszaka nem történt rendkívüli esemény az időjárással összefüggésben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton beszámolt arról, hogy az országon átvonuló vihar kezdete óta több mint 1800 esetben kellett beavatkoznia a tűzoltóknak, jellemzően a viharos erejű szél okozta kidöntött fák, leszakadt vezetékek, közúti, vasúti forgalmi akadály miatt. Emellett csaknem 200 lakóépületet és mintegy 60 közintézményt rongált meg a szél.

A medréből kilépő Balaton miatt csütörtökön meg kellett erősíteni a védekezést Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn. Az éjszaka már ahol lehetett, a felgyülemlett vizet visszajuttatták a tómederbe. Reggel már nem volt szükség megerősített védekezésre. Összesen mintegy 750 ingatlant veszélyeztetett a víz, csaknem 11 ezer homokzsákot építettek be.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy a Somogy megyei Szennán és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn tűzfalat döntött ki a szél, az előbbi településen kettő, az utóbbin 11 embernek kellett emiatt elhagynia az otthonát. Emellett Tiszavasváriban az iskola megrongálódott kéménye miatt veszélyes, Tornanádaskán pedig a 26 lakóépület életveszélyessé vált tetőszerkezete miatt továbbra sem költözhetnek vissza a lakók.

Hajdu Márton közlése szerint csütörtök este még 20 ezer fogyasztóhelyen szünetelt az áramszolgáltatás, ez a szám péntek hajnalra ötezerre csökkent, bár kisebb zavarok továbbra is előfordulhatnak az ország nyugati felén. Az időjárással összefüggésben összesen öt útlezárás volt az ország nyugati részében: főként kidőlt fák miatt, de a Rába áradása miatt is volt lezárás Vas megyében.

Siófok és Fonyód között még péntek reggel sem közlekedhettek a vonatok. Pénteken az időjárás-előrejelzésnek megfelelően arra számítanak, hogy az ország nyugati felében még mindig lehet viharos erejű szél vagy széllökés, ami érintheti a Dunántúli-középhegységet, a Balatont, Vas, Veszprém és Zala megyét. Az ország többi részén, ahogy enyhül az idő, valószínűleg csökkenni fog a bejelentések száma - mondta a szóvivő, hozzátéve: itt előfordulhat, hogy a csapadékvíz jelent majd problémát, ha a vihar által leszaggatott ágak és egyéb törmelék eldugítja, eltömíti a csatornákat, ereszeket.

Szerző
Témák
vihar OKF