Ismét ölt a lakástűz

Neszmélyen egy családi ház tetőterében keletkezett tűzben egy idős asszony életét vesztette hétfőn reggel - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelem szóvivő helyettese. 

Völgyi Ágnes tájékoztatása szerint a komáromi és esztergomi tűzoltók az asszonyt kihozták az épület felső szintjéről és azonnal megkezdték az újraélesztését, azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem tudták megmenteni az életét.

Szerző

Öt napig még át lehet jelentkezni

Még öt napig, május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP-) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint ma reggelig több mint 25 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni. Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar.

A 2009-es EP-választáson 25 204-en szavaztak a lakóhelyüktől távol, de Magyarországon. Az idei országgyűlési választáson 120 ezren kértek átjelentkezést, de mivel nagyon sokan az utolsó napra hagyták ennek online ügyintézését - az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához -, a rendszer lelassult. Az NVI ezért azt kéri: aki online szeretne átjelentkezést kérni, ne hagyja az utolsó napra.

Szerző

A fővárosban megerősödött a baloldal

Fej-fej mellett halad a görög önkormányzati választáson a baloldali radikális ellenzéki párt, a Sziriza, valamint a konzervatív Új Demokrácia és a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) alkotta kormánykoalíció.

Bár az exit poll eredémények még a Sziriza jelentős fölényéről szóltak, a szavazatok nagy részének feldolgozása után az a trend alakult ki, mely szerint a Sziriza a fővárosban és környékén erősödött meg, a koalíciónak viszont sikerült megtartania vidéki bástyáit. Az azonban mindenképpen aggodalomra okot adó jelenség, hogy a neonáci Arany Hajnalraa is minden botránya ellenére sokan szavaztak, különösen a fővárosban.

Az Athént övező Attika régióban a radikális baloldal jelöltje, Rena Duru 23,5 százalékos eredményt ért el az önkormányzati választás első fordulójában. Az eddigi kormányzóra, Jannisz Szgoroszra 22,2 százalék adta a voksát. Utóbbi a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) köré szerveződött baloldali Olajfa koalíció támogatásával indult. Attika Görögország legfontosabb régiója, itt él az összes választásra jogosult 30 százaléka.

Athénban ugyanakkor fej-fej mellett halad a Sziriza jelöltje, Gavriil Szakellaridisz, valamint az Olajfa és a Demokratikus Baloldal (DIMAR) által támogatott hivatalban lévő főpolgármester, Jeorjiosz Kaminisz. Utóbbira körülbelül egy százalékkal voksoltak többen, miközben a voksolást megelőzően a közvéleménykutatók még a harmadik helyre várták. A konzervatívok által indított, tapasztalt politikusnak számító Arosz Szpilitopulosz nagy meglepetésre csak mögöttük végzett, ami azt jelenti, hogy 1974 óta először nem lesz konzervatív jelölt az athéni polgármesterválasztás második fordulójában. Amire pedig végképp senki sem számított: rendkívüli és megmagyarázhatatlanul módon 16 százalékot kapott a neonáci Arany Hajnal őrizetben lévő vezetője, Iliasz Kaszidiarisz. Attikában pedig tíz százalékot kapott Iliasz Panajotarosz. Ez azért is aggasztó, mert könnyen elképzelhető, hogy a közvéleménykutatások nem adnak igazán pontos képet az Arany Hajnal népszerűségéről. Bár országosan 8-9 százalékra taksálják népszerűségét, a rejtőzködő szavazók miatt könnyen lehet, hogy ennél sokkal jobb eredményt érne el egy esetleges parlamenti voksoláson.

A második legnagyobb görögországi városban, Thesszalonikiben a hivatalban lévő polgármester, a szocialisták és a Demokratikus Baloldal által támogatott Jannisz Butarisz végzett az élen, megelőzve az Új Demokrácia jelöltjét, Sztavrosz Kaalafatiszt. A kikötővárosban helyi népszavazást is rendeztek arról, támogatják-e az itt élők a vízügyi vállalat privatizációját. Egyértelmű eredmény született: 98 százalék voksolt a magánosítás ellen. A voksolás azonban nem kötelező érvényű.

Kemény csata várható Pireuszban, ahol az Olympiakosz, sokszoros görög bajnokcsapat egyik vezető illetékese, Jannisz Moralisz nézhet majd farkasszemet a második fordulóban a hivatalban lévő polgármesterrel, Vasszilisz Mihaloliakosszal. Az Új Demokrácia Észak-Görögországban is messze várakozások alatt szerepelt. A közép-macedóniai jelöltje is csak a második helyen végzett egy független jelölt mögött. Más térségekben ugyanakkor jobb eredményeket értek el az Új Demokrácia jelöltjei.

Alekszisz Tsziprasz, a Sziriza elnöke derűlátóan tekint az önkormányzati választás második fordulója elé. Focihasonlattal élve kijelentette, „a legszebb gólokat mindig a második félidőben lövik”.

A körzetek túlnyomó részében második fordulót rendeznek. A voksolást a vasárnapi EP-választás fokmérőjének tekintik. Alekszisz Tsziprasz, a Sziriza elnöke azt közölte, amennyiben pártja jelentős győzelmet arat a voksoláson, úgy idő előtti parlamenti választás kiírását követeli.

Szerző