Nehezebb szervezés? - Kisebb rendezvénynél is kell mentési tervet készíteni

A kisebb rendezvényekre is kötelező lesz mentési tervet készíteni egy minisztériumi rendelettervezet alapján; a hatályos szabályozás szerint ez az 50 ezer fősnél nagyobb rendezvényekre kötelező, a szaktárca ezt 5 ezerre csökkentené - a rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jegyzett tervezet több egészségügyi és egészségbiztosítási jogszabályt is módosít, ezek körébe tartozik a mentésről szóló, 2006-ban hozott egészségügyi miniszteri rendelet módosítása.

Rendezvény mentési biztosítását továbbra is mentési engedéllyel rendelkező szervezet láthatja el. A rendezvény egészségügyi biztosításával megbízott mentőszervezet jelenleg a rendezvény kezdete előtt 3 nappal köteles értesíteni a helyileg illetékes egészségügyi államigazgatási szervezetet valamint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) illetékes mentőszervezetét. Ez a határidő a tervezetben 5 napra nő, ennyivel előbb kell megtenni a bejelentést.

Jelenleg a rendezvény megfelelő egészségügyi biztosításáért a rendezvény szervezője és a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szervezet egyetemlegesen felelős. A jövőben ezért csak a rendezvény szervezője felel.  Amennyiben feladat hárul az OMSZ-re, akkor az igazolt többletköltségét a rendezvény szervezője és a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szervezet köteles megtéríteni a jelenlegi szabályok szerint, a tervezet ezt is egyedül a szervezőre hárítja. Ez alól csak a katasztrófahelyzet kivétel.

A módosítások várhatóan július elsején lépnek hatályba. Továbbra is változatlan az az előírás, hogy az állami rendezvények, valamint a nemzeti ünnepek és a kiemelkedő fontosságú rendezvények egészségügyi biztosítását az OMSZ látja el.

Szerző

Van, ahol éjfélig is be lehet adni az szja-bevallást

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének utolsó napján, május 20-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Magyar Posta Zrt. meghosszabbítja a kiemelt ügyfélszolgálatok, illetve postafiókok nyitvatartási idejét - közölték a szervezetek.

A kitöltött és aláírt bevallás benyújtható a NAV ügyfélszolgálatain, feladható postán, vagy elküldhető az Ügyfélkapun keresztül.

A NAV fővárosi központi ügyfélszolgálatai 8.15-től 18 óráig várják az adózókat, a IX. kerületi, Vaskapu utcában, a XIII. kerületi Kresz Géza utcában és a Dózsa György úton, valamint a XIV. kerületi Gvadányi úton. A megyei adóigazgatóságok központi ügyfélszolgálatai szintén este 18 óráig tartanak nyitva. Valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig tart nyitva.

Budapesten a Fogarasi úti Tescóban működő posta, a Nyugati- és a Keleti pályaudvaron üzemelő posta is éjfélig, míg a Mammut Bevásárlóközpontban 21 óráig tart nyitva. A közlemény hangsúlyozza, ha valaki május 20-áig önhibáján kívül nem nyújtja be bevallását, akkor az akadály megszűnése utáni 15 napon belül kell bevallást tennie, és igazolnia késedelmének okát. Aki ezt nem teszi meg, mulasztási bírságra számíthat.

Szerző

Végre itt a szép idő -heti előrejelzés!

Publikálás dátuma
2014.05.19. 13:25
Fotó: Matt Cardy/Getty Images
Kedden a sok napsütés mellett csak néhol - elsősorban északkeleten és a Mecsek, Bakony felett - alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar. Nyugaton, északnyugaton élénk lehet a déli, délkeleti szél. Hajnalban 7-12, délután kellemes időnk lesz, 23-26°C-ot mérhetünk.

Szerdán napos, meleg idő ígérkezik, csapadéktól ezen a napon nem kell tartanunk. A Dunántúlon továbbra is élénk lehet a délies szél. Az enyhe hajnalt követően délutánra nyárias magasságokba, 25 és 28°C közé melegszik a levegő. 

Csütörtökön és pénteken is sok napsütésre van kilátás, zápor, zivatar legfeljebb pénteken alakulhat ki helyenként az ország területén. A délkeleti szelet élénk,csütörtökön északnyugaton akár erős lökések kísérhetik.

Szombaton egy gyenge hidegfront érintheti hazánkat, mely ugyan nem hoz magával lehűlést, de egy-egy zápor, zivatar azért előfordulhat majd a jelenlegi modellszámítások szerint. Hétvégén nyárias hőmérsékletekben bízhatunk.

Szerző