Előfizetés

Közkinccsé teszi kétszáz földpályázat értékelési lapját az Együtt-PM

Közel kétszáz állami földpályázat értékelési lapjait kapta meg hétfőn Szabó Rebeka, a dokumentumokat a volt képviselő hamarosan nyilvánosságra is hozza az interneten. Az Együtt-PM szakpolitikusa erről hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján számolt be.

Az EP-képviselőjelölt azt mondta, hogy a bírálati lapokat még 2012 tavaszán kérte ki. Amikor kérése teljesítését a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megtagadta, bírósági eljárást indított, amit meg is nyert, így jutott a dokumentumokhoz.

A politikus véleménye szerint a helyzet precedensértékű és a jövőben minden állami földre beadott pályázat és azok elbírálása is nyilvános kell, hogy legyen. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a pályázatok szövege továbbra sem nyilvános, de véleménye szerint következő lépésként azokat is megismerhetővé tenni. Azt is közölte, hogy hétfőn elsősorban Pest, Fejér, Veszprém és Bács-Kiskun megyékből származó pályázatok értékeléseit kapta meg.

Hangsúlyozta: ha az Együtt-PM jelöltjei bejutnak az Európai Parlamentbe, akkor ott is az átláthatóságot és a nyilvánosságot fogják képviselni.

Sehol nem kellenek a Miskolcról elkergetett cigányok

A sátoraljaújhelyi önkormányzat tervei szerint öt évig nem kaphatna segélyt, aki abból a pénzből venne házat a zempléni városban, amelyet korábbi településétől kap azért, hogy máshol telepedjen le - közölte sajtótájékoztatóján Szamosvölgyi Péter polgármester.

Egy készülő önkormányzati rendelet alapján önkormányzati segélyt egyáltalán nem biztosítanának a támogatással beköltözőknek, a közmunkánál pedig a helyben élőket részesítenék előnyben, miként jelenleg is - ismertette a polgármester. Bár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város vezetője nem említette meg a megyeszékhelyet, Miskolcot, de szavaiból az derült ki, hogy tervezett rendeletük egy miskolci önkormányzati rendeletre válasz.

A miskolci közgyűlés május 8-án többségi szavazattal úgy határozott, hogy azok, akik elhagyják a város nyomortelepein tartós lakhatásra, gyermeknevelésre alkalmatlan önkormányzati lakásukat, "lelépésként" kétmillió forintot kapnak. Ennek az a kritériuma, hogy más településen vásároljanak magasabb komfortfokozatú ingatlant.

Rózsahegyi Ferenc, Sátoraljaújhely aljegyzője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a készülő rendeletnek egyaránt meg kell felelnie az önkormányzat elvárásainak, valamint a hatályos jogszabályoknak, éppen ezért rendkívül körültekintően járnak majd el.

Pedagógus elbocsátásoktól tart a PDSZ

Pedagógus elbocsátásoktól tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a több középiskolában tapasztalható tanulóhiány miatt. A tömörülés a tankötelezettség korhatárának visszaállítását javasolja. Erről Mendrey László, elnök beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Kiemelte: több jelzés érkezett hozzájuk, hogy az ország déli szegletében, csak egy megyében mintegy kétezer tanuló "hiányzik" a beiskolázásoknál, azaz ennyivel kevesebben jelentkeztek. Ennek egyik oka lehet a csökkenő gyermek létszám, ugyanakkor a törvényi szabályozás, a tankötelezettség korhatárának leszállítása is közrejátszhat ebben. A PDSZ már korábban jelezte: rengeteg olyan gyerek kerül így az utcára, aki magatartás zavarral, tanulási nehézségekkel küzd - fejtette ki.

Országosan kivetítve 35-36 ezer diák hiányozhat a szakközépiskolákból és szakiskolákból - mutatott rá az érdekvédő, aki fontosnak tartotta, hogy áttekintsék az országos helyzetet és pontos adatok álljanak rendelkezésre. Mendrey László lehetséges következményként említette, hogy az intézmények mindenkit felvesznek majd, olyan diákokat is, akik esetleg egy-egy szakmára nem alkalmasak. Példaként hozta, hogy van olyan intézmény, ahová gázszerelőnek pszichés zavarok mellett is be lehetne kerülni. A szakképzés problémája, hogy eleve egyoldalú és leszűkített képzést ad - jegyezte meg.Azt is javasolják, a tankötelezettség korhatárának visszaállítását gondolják át.

Szerinte a hiányzó 35-36 ezer gyermek ötven iskolát, több ezer pedagógus elbocsátását is jelentheti. Az érdekvédő nem tartotta kizártnak, hogy erre már az önkormányzati választások előtt sor kerülhet.