Előfizetés

Miért tabu nálunk a szexuális abúzus?

Publikálás dátuma
2014.05.19. 19:04
Bozsik Yvette balettművész-koreográfus és Vigh Sára pszichológus - Fotó: Népszava, Göbölyös N. László
Egy hatéves kislány 13 éves unokabátyja áldozatául esik. Harminc évig képtelen túltenni magát ezen a traumán, végül négy és félévig tartó terápiával indul el a gyógyulás útján. Erről szól az Anoni Mara névvel jelzett könyv, a Bűn vagy bűnhődés, amelynek megjelenését egybekötötték a beszeljróla.hu oldal bemutatkozásával.  

Az Anoni Mara Társaság által létrejött honlap, mint azt a résztvevők az Örkény István könyvesboltban tartott sajtótájékoztatón elmondták, lehetőséget nyújt arra, hogy azok, akiket gyermekkorukban szexuális abúzus bármilyen formája ért, szabadon, név nélkül elmesélhesse az őt ért traumát. El lehet küldeni egy történetet, de egyetlen mondatot is, amely az áldozatban mélyen megmaradt, akár magáról az őt ért bántalmazásról, akár olyan szavak, amelyek őt hallgatásra ítélték. Úgy vélik, hogy a gyógyulás felé vezető úton az első lépés a fájdalmas emlékek megosztása.

Vígh Sára pszichológus feltette a kérdést: miért tabu nálunk a szexuális abúzus? Mert kétszeresen elfogadhatatlan, egyrészt maga a cselekedet, a kiskorú szexuális tárggyá tétele, másrészt pedig a társadalom részéről is az, mert nem tudják felfogni, nem akarják meghallani. A pszichológus hangsúlyozta, hogy az ilyen cselekedetek mögött mindig a felnőtt „hatalmi helyzete” áll, míg a gyermeknek ezek a helyzetek érthetetlenek, értelmezhetetlenek, mert a vele szemben visszaélő gyakran családtag, vagy olyan ismerős, akihez kötődnek. Az áldozatok kettős traumát élnek át: a lelki-testi traumáét és a hallgatásét. A beszeljrola.hu éppen ezt a hallgatást töri meg – mondta Vigh Sára.

Hyross Virág jogász felhívta a figyelmet arra, hogy az új BTK már nemcsak magát a szexuális visszaélés elkövetőjét bünteti, hanem azt is, aki szemet huny felette. Ugyanakkor elmondta, hogy nagyon nehéz ezeket az eseteket felderíteni, mert az eljárások sokszor hónapokig elhúzódnak, és egy kisgyermek nem mindig képes arra, hogy több hónap elteltével is ugyanúgy mondja el az eseményeket. Továbbá az sem ritka, hogy szülők tanítanak be a gyerekeknek különböző történeteket, különösen olyankor, amikor egy-egy válóperben az egyik fél távol tartása a cél. A gyermek hamis tanúvallomásra ösztönzése azonban kimeríti a kiskorú veszélyeztetése tényállását is – hangsúlyozta az ügyvédnő.

Bozsik Yvette balettművész, koreográfus, az Anoni Mara Társaság tagja, maga is áldozat volt, először még kislány korában egy nagybátyja molesztálta, és tizenéves korában is több sokkoló élmény érte. Ő abban a szerencsés helyzetben volt, hogy legalább édesanyjának elmondhatta a történteket, miközben családja egy része a mai napig nem hajlandó tudomásul venni. A művésznő ezzel magyarázta, hogy számos koreográfiája, rendezése „szexuális témájú”, ezáltal tudta „megmenteni a testét és a lelkét” a traumáktól, ezért született meg például a Katona József Színházban a Lány, kertben című előadás. „Mindenkinek lehetne az életből darabot csinálni” – mondta Bozsik Yvette, utalva arra, hogy rengeteg ember él át olyan nyomasztó élményeket amelyeket aztán egy életen át hordoz, mert nem tudja magából kibeszélni.

„A hallgatás betegít, a kimondás gyógyít” – erősítette meg Fábián Andrea gyógytornász, a honlap szerkesztője, aki szerint az oldal „nyitott a társadalom felé”. Nem csupán az áldozatok számára lehetőség, hogy megnyíljanak és az oldal fórumán egymást is erősítsék, hanem egyben felhívás a társadalom felé, amely még mindig elhárítja ezt a témát. Pedig a statisztikák beszédesek: míg nemzetközi szinten a gyermekeknek mintegy 5-8%-át bántalmazzák, addig nálunk ez az arány eléri a 10%-ot. Ily módon az elkövetőkkel együtt a társadalom nagyobbik része érintett.

„Nehéz áttörni a magyar prüdéria falát” – mondta Körössy P. József, a könyvet megjelentető Noran kiadó vezetője, aki maga is tagja az Anoni Mara Társaságnak. Figyelmeztetett: ebben a témában a legnagyobb veszély a közöny. A könyv és a honlap egyaránt e közöny ellen hirdet harcot.  

Nézze meg!Ezeket a Kádár-leveleket foglalta le a rendőrség

Két Kádár-levél tartja lázban a jogászokat és a rendőrséget egyszerre: lehetséges-e, hogy az MSZMP egykori főtitkárának saját maga által egy közeli munkatársának elajándékozott levele magántulajdon, vagy ahogyan a Magyar Nemzeti Levéltár állítja, közokirat? A levéltár szerint az irat vizsgálatát csak rendőri segítséggel tudták elérni. Ez az eljárás azonban a tervezett árverést vezető Földváry Antal szerint csak arra jó, hogy a levéltár ingyen hozzájusson az iratokhoz.

A Kádár János által írt leveleket itt olvashatja el!

A leveleket mindenesetre szombaton árverezték volna el, együttes kikiáltási áruk 2,7 millió forint volt. Az egyiket Kádár kézzel írta, egy 1987-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak küldött levelének piszkozata. Ebben Kádár többek között megköszönte szovjet kollégájának, illetve annak házastársának, hogy jókívánságokat és ajándékot küldtek az ő hitvese, Tamáska Mária születésnapjára. Mivel ez csak kézzel írt piszkozat, így Magyarországon maradt, hiszen Moszkvába vélhetően egy gépelt, letisztázott és oroszra fordított levél ment. A licit 1,2 millióról indult volna. Ezt Kádár egy közeli - kilétét szándékosan inkognitóban tartó - munkatársának ajándékozta, mégpedig azzal, hogy ez egyszer még nagyon becses érték lesz. Az illetőről annyit tudni, hogy Kádárnak a levelek fogalmazásában segített, a pártfőtitkár pedig munkája iránti hálából ajándékozta neki a papirost.

A másik nagyobb figyelemre is érdemes, Kádár 1,5 millióért kikiáltani tervezett lemondólevele, értékét csak növeli, hogy kevesebb mint egy hónappal Kádár halála előtt, 1989. május 10-én kelt. A pártfőtitkár ebben azt írta az MSZMP Központi Bizottságának, hogy "fegyelmezett kommunistaként" elfogadja a testület döntését, vagyis azt, hogy felmentették pártelnöki tisztségéből és a központi bizottsági tagságából is. A levelet azonban nem kapta meg a párt, azt végül nem küldték el, Kádár ugyanis két nappal korábban szóban már lemondott, s azt a központi bizottság elfogadta. Vagyis: nem volt szükség újabb értesítésre. Ha az MSZMP megkapta volna ezeket a sorokat, valószínűleg iktatták volna a levelet, és ma állami gyűjteményben lenne. 

Pénteken délután azonban az Örökségvédelmi Hivatal munkatársai jelentek meg a budapesti Krisztina Antikváriumban, ahol szombaton a könyv és papírrégiség árverésen értékesítették volna a dokumentumokat. Azt szerették volna, hogy az antikváriumot és a tervezett aukciót vezető Földváry Antal nyilatkozzon az iratok eredetét illetően, ám húsz perccel később már a rendőrség érkezett meg, hogy lefoglalják azokat. Ez Földváry szerint nem más, mint egyértelmű kísérlet volt arra, hogy a papírokat a levéltár ingyen megszerezhesse.

Mint Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyilatkozta, szerinte nem tehettek mást, mint a rendőrség segítségét igénybe venni, az iratok eredetiségét másként nem tudják vizsgálni. Állítása szerint kérték Földváryt, hogy halassza el az aukciót, ám ezt lapunknak Földváry határozottan cáfolta. "Szóban sem hangzott el ilyesmi, nem hogy írásban" - mondta Földváry, hozzátéve: pusztán szóbeli kérésre nyilván nem mondja le az aukciót.

Mint Földváry elmondta, nagy volt az érdeklődés szombaton, és kifejezetten a Kádár-levelek miatt is sokan érkeztek. Azt mondta: ha a levéltár legalább utal a törvényre, ami alapján a levelekhez hozzá kívánnak jutni, ő maga tájékoztatja a levéltár szándékáról az anyagok beadóját, és onnantól az eddigi tulajdonos és a levéltár meccse az ügy. Ám így nem történt más szerinte, mint jogellenes eljárás. Földváry jelezte, a lefoglalás ellen kifogással is élt.

Lapunk a rendőrséghez fordult, hogy az intézkedés jogalapjáról érdeklődjünk, ám csak annyit közöltek: a rendőrségre május 16-án érkezett a feljelentés, és "a nyomozás érdekeire való tekintettel egyéb kérdéseire nem áll módunkban válaszolni".

SMS: Magyarországon nincs rend

A Seres Mária Szövetségesei (SMS) párt az Európai Parlamentben (EP) fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon nincs rend, és magas a bűncselekmények száma - erről Tóth Tamás, az SMS EP-listavezetője beszélt hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Az EP-ben fel szeretnék hívni arra a "tarthatatlan problémára" a figyelmet, hogy Magyarországon "nincs rend, a bűnözés dívik" - fogalmazott Tóth Tamás, majd hozzátette: naponta legalább három erőszakos bűncselekmény történik az országban. Sárszentmihály volt polgármestere megjegyezte, azért ő az SMS EP-listavezetője, mert több mint húsz éve küzd a bűnözés visszaszorítása érdekében. A hazai pártok nem támogatják őket a törekvéseikben - mondta Tóth Tamás. 

Kijelentette: azok a választópolgárok, akik úgy gondolják, hogy tarthatatlan az előbb említett állapot, menjenek el szavazni vasárnap és az SMS-re adják le a voksaikat. Tóth Katalin, aki az SMS EP-listáján második helyen szerepel, arról beszélt, hogy több mint háromezer embert töltötte ki kérdőívüket, és ezek szerint a megkérdezettek több mint fele nem tudja mikor lesz az EP-választás. Sokan vannak azok is, akik tudják, hogy mikor lesz a választás, de nem kívánnak elmenni voksolni, mert nem tartják fontosnak. Közölte, a válaszadók közül a legtöbben a közbiztonság erősítést jelölték meg legfőbb feladatnak.