Előfizetés

Fővárosi Törvényszék: Hazudott a minisztérium Kishantosról

A Fővárosi Törvényszék május 19-én hozott első fokú, nem jogerős ítélete szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) megsértette a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. jó hírnevét; a bíróság a VM-et eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte arra, hogy 15 napon belül tegye közzé az ítélet rendelkező részét. A bíróság ugyanakkor több, kisebb súlyú közlés esetében elutasította a nonprofit Kft. keresetét.

A Fővárosi Törvényszék az ökogazdaság által a VM ellen személyiségi jog iránt indított perében meghozott ítéletében megállapította: a vidékfejlesztési tárca megsértette az ökogazdaság jó hírnevét a 2013. április 25-én "Kishantos jövője helyi gazdálkodók kezébe kerül" címen kiadott közleményben annak valótlan állításával, hogy a gazdaság folyamatosan elmaradt díjfizetési kötelezettségével. 

Az ítélet szerint ugyancsak megsértette a felperes jó hírnevét, amikor azt, hogy a haszonbérleti szerződéssel kapcsolatos jogvita nyomán fizetési kötelezettsége keletkezett, úgy tüntette föl, mintha a felperes a megkapott állami támogatás ellenére a haszonbérleti díjfizetési kötelezettségét nem teljesítve díjhátralékot halmozott volna fel.

A bíróság szerint a VM megsértette az ökogazdaság jó hírnevét a Világgazdaság Online internetes portálon 2014. január 14-én megjelent, Bitay Mártonnal készült interjúban is azzal az állítással, hogy a szerződésben vállalt fejlesztéseknek nem tett eleget, amivel pénzben is kifejezhető kárt okozott az államnak.

Ugyancsak valótlanul állította az agrártárca, hogy az e kár miatt indított perben az állam jogerősen nyert volna az ökogazdasággal szemben. Azt, hogy a kishantosi nonprofit kft.-t a haszonbérleti szerződés miatt keletkezett jogvita során a bíróság 27 209 186 forint megfizetésére kötelezte, úgy tüntette fel a tárca, mintha a bíróság az államnak okozott kár megfizetésére kötelezte volna - tartalmazza az ítélet.

A bíróság a felperes gazdaság egyéb keresetét elutasította. Az indoklás szerint például a VM egyéb sérelmezett közlései közül a politikai hangulatkeltés, a nyilatkozatháború indítására vonatkozó kijelentés a felperes magatartásának az alperes szerinti megítélése, amely lehet ugyan téves vagy akár szándékosan elítélő, ám olyan, a véleménynyilvánítás szabadsága körébe tartozó megnyilvánulása, ami nem eredményez jogsértést, ezek a közlések ugyanis nem a pályázati eljárás érdemére vonatkozó tényekkel kapcsolatosak. 

A sérelmezett nyilatkozatok eltávolítását a bíróság nem tartotta indokoltnak figyelemmel arra, hogy azok csak egy kisebb részét képezték egy-egy nagyobb lélegzetű interjúnak, közleménynek, ezért az egész eltávolítása indokolatlan lett volna, a részleges eltávolítás pedig jellegénél fogva nem megoldható.

A pernyertesség, illetve a pervesztesség arányát egyenlőnek értékelte a bíróság figyelemmel arra, hogy a nagyobb súlyú közlések tekintetében a felperes keresetének helyt adott, több kisebb súlyút utasított el.

Szabadság tér: terepszemlét tartott a szobrász

Publikálás dátuma
2014.05.19. 21:24
De nem verték bilincsbe. A május 9-i felvételen Rózsa Mihály, a tüntetők egyikével szemben intézkednek a rendőrök. FOTÓ: BIELIK
Személyesen szemrevételezte a Szabadság téren hétfő délelőtt a '44-es német megszállási emlékmű építésének előrehaladását az alkotó szobrász, Párkányi Raab Péter - tájékoztatták a szemtanúk az emlékmű ellen hat hete folyamatosan a helyszínen tüntetést szervezőket.

Az alkotó "terepszemléje" azt jelezheti, hogy közeledik a munkák befejezése. Már csak a két bronz főalakot - a Magyarországot jelképező Gábriel arkangyalt és a "megszálló" birodalmi sast - kell a helyére emelni, a talpazat teljesen, a többi elem pedig nagyrészt elkészült.  Ismert, a kormány - kitolva az eredeti határidőt - május 31-ét jelölte meg a befejezés dátumának, de várhatóan ennél korábban átadják a szobrot, talán - szavazatszerző céllal - még a vasárnapi EP-választás előtt. Vagy a jövő héten, de nem az utolsó napon, hiszen ezzel a kivitelező elkerülheti azt a kínos helyzetet, hogy a miniszterelnök május 31-i születésnapján avassák fel a botrányt kavart emlékművet.

Erre egyébként annak ellenére költ az állam 270 millió forintot, hogy egy friss Medián-felmérés szerint az emlékmű erősen megosztó, miután a megkérdezettek relatív többsége szerint az történelemhamisító. Az emlékmű és a kormány történelemszemlélete, illetve ideológiája ellen tiltakozó civilek egyébként az EP-választás előtti napon, szombaton délelőtt 11 órától az MTA parkolójába várják a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit. Ugyanott 19 órától Freedom Party címmel tartanak rendezvényt, melyen felszólal Fischer Ádám, akit egyébként nemrég tüntetett ki a dán királynő: a karmester az Order of Dannebrog lovagrend tagja lett.

Szanyi: méltányos munkabéreket, európai minimálbért!

Publikálás dátuma
2014.05.19. 21:14
Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője (k), Kolozs András EP-képviselőjelölt (b) és Király József, az MSZP Bács- Kiskun megyei e
Európai munkatörvénykönyvet, méltányos munkabéreket, európai minimálbért szorgalmaz az MSZP európai parlamenti frakciója - erről Szanyi Tibor, a párt EP-listavezetője beszélt hétfőn Kecskeméten, egy lakossági fórumon.

 A szocialista politikus közölte, szerintük azért lenne szükség európai munkatörvénykönyvre, hogy az unió minden országában "legalább a főbb szabályok ugyanazok legyenek". Ne lehessen különbséget tenni egyik vagy másik országban lévő munkavállaló között, különösen akkor, ha ugyanarról a cégről van szó - fűzte hozzá.