Vonát hívta Putyin, hogy beépíthetik-e Kovácsot

Nem lépteti vissza a Jobbik Kovács Bélát - jelentette be Vona Gábor, mert a pártelnök szerint a hétfői nemzetbiztonsági bizottsági ülésen nem mutattak be olyan bizonyítékot amely alátámasztaná, hogy a Jobbik EP-képviselője kémkedett volna. Vonán és Kovácson kívül azonban a jelek szerint a bizottsági ülés minden más résztvevőit meggyőzték a szakszolgálatok által bemutatott bizonyítékok.

Az M1 Ma reggel című műsorában kedden Vona azért óvatosan fogalmazott: "amíg én úgy érzem, hogy a Kovács Béla ellen felhozott vádak koholt vádak, addig én nem fogok olyat lépni, amivel a politikai ellenfeleimnek örömet szereznék". Sőt, már egyfajta kommunikációs "visszavonulásként" is értékelhető azon kijelentése, miszerint ha Kovács mégis kémtevékenységet folytatott volna, akkor őt "mint áldozatot" tájékoztatni kellett volna, és bemutatni a bizonyítékokat, ám ez nem történt meg.

A pártelnök szerint lelepleződött a Fidesz szándéka, miszerint nem egy Kovács Béla-ügyet, hanem valójában egy Vona Gábor-, illetve egy Jobbik-ügyet akarnak csinálni, ez azonban szerinte nem fog sikerülni. Vona hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában még megpróbálta tréfával elütni a dolgot és egy képzelt telefonbeszélgetést adott elő, amelyben Vlagyimir Putyin felhívja őt és megkérdezi, hogy betelepíthetnék-e Kovács Béla kémet a Jobbikba.

Kovács Béla vetesse le magát a Jobbik EP-listájáról!
Az MSZP felszólítja Kovács Bélát, a Jobbik orosz kémtevékenységgel vádolt európai parlamenti képviselőjét, ne bújjon mentelmi joga mögé, hanem azonnali hatállyal mondjon le az egyébként is véget érő EP-mandátumáról, és vetesse le magát a Jobbik EP-listájáról! Más megoldása nincs a gyors tisztázásnak. Ennyivel tartozik a Moszkva és Teherán iránti rajongásáról ismert Vona Gábornak is.Amennyiben Kovács Béla lelki és fizikai kimerültsége nem teszi lehetővé helytállását, úgy politikai gondnokára, Vona Gáborra hárul az ezzel kapcsolatos teendő. Hiszen a Jobbik magyarázata szerint a rájuk szavazó polgárok egyöntetűen azt akarták, hogy Kovács legyen az EU-orosz kapcsolatok ápolásának egyik fő európai letéteményese. Ez minden bizonnyal nemzeti érdekeink képviseletének sajátos kifejezése.Látjuk azt is, hogy a Putyin-bérencek sorában a Fidesz nehezen tűri a konkurenciát. A jobboldal mentális gyötrelmein túl igen komoly a Kovács Béla elleni vád! A konkrét esetben immár nem csupán Morvai Krisztinának, a Jobbik listavezetőjének, és kebelbarátjának, Gaudi-Nagy Tamásnak köpködős-zászlóhajigálós valóságshowjáról van szó, hanem a magyar nemzet és európai szövetségeseink elleni kémkedésről!Szemben a Jobbikkal és a Fidesszel az MSZP soha nem gördített akadályt a vádhatóság eljárásai elé, akkor sem, ha ezek fájdalmasak voltak, és egyébként igaztalannak bizonyultak.Szanyi Tibor
EP-listavezető

Mások szerint azonban a legkevésbé sem vicces a helyzet, hanem nagyon komoly. Szél Bernadett az ATV Startban kedden például arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén a szolgálatok részletes beszámolója után "a Jobbikot leszámítva senkiben nem maradt kétség afelől, hogy valóban van kémügy". Az LMP-s politikus korábban bírálta a botrány "időzítését", mondván: hasonlóan a Simon-ügyhöz, ez a történet is éppen egy választási kampány finisében került nyilvánosságra, ám a hétfői bizottsági meghallgatás után már úgy vélte: kiderült, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), illetve annak elődje már 2009 óta dolgozott ezen az ügyön és a szolgálatok hitelt érdemlő magyarázatot adtak arra, hogy miért tartott ilyen hosszú ideig ennek a szövevényes ügynek a feltárása.

Az persze még így is kérdés, hogy a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség miért éppen az EP-választási kampány finisében fordult az unióhoz Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése ügyében, mikor az AH már jóval korábban megtette a feljelentést az ügyészség felé.

Megírtuk, a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén Kovács Bélával kapcsolatban elhangzottakat ugyan 2043-ig titkosították, de a bizottság fideszes alelnöke az ülés után sietett leszögezni, hogy a hazai titkosszolgálatok képviselői tényekre, kép- és hangfelvételekre alapozva adtak dokumentált tájékoztatást, amely alapján a bizottság tagjai meggyőződhettek arról, hogy Kovács Béla szervezett és konspirált kapcsolatot tartott fent az orosz titkosszolgálattal. Németh Szilárd szerint az AH feljelentése és a legfőbb ügyész mentelmijog-kikérése az EP-nél a jobbikos EP-képviselő ügyében megalapozottnak és jogszerűnek tekinthető.

Hozzátette: az ülésen megjelent és felszólalt Vona Gábor a bizottság jobbikos tagja, Mirkóczki Ádám "előbb bagatellizálták az ügyet, majd a tények megismerése után, "foggal, körömmel" védték Kovács Bélát, "aki a jelek szerint nemzet- és hazaárulásával leginkább a Jobbik szavazóit köpte szemen".

A kémügybe keveredett képviselő - aki a Jobbik EP-választási listáján a "befutónak" számító 3. helyen szerepel - egyébként szintén megjelent a Képviselői Irodaházban tartott ülésen, annak végeztével azonban nem válaszolt az újságírói kérdésekre és sietve távozott, azt állítva, hogy "vidéki lakossági fórumra" hivatalos. Később sajtóhírek szerint mégis visszatért az irodaházba.

Szerző

Szanyi: az olcsóbb élelmiszer és a munkahely megléte a legfontosabb

Az élelmiszerek árának csökkentését és a munkahelyteremtést nevezte a legfontosabb európai feladatnak Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az EP-választáson listát állító magyarországi pártokat bemutató műsorban Szanyi Tibor azt mondta: számára a legfontosabb és legnagyobb kihívás, hogy egész Európában olcsóbbá tegyék az élelmiszert, amelynek egyik eszköze, hogy az arra rakodó terheket, például az általános forgalmi adót csökkentsék. Szégyennek nevezte, hogy Magyarországon 27 százalék áfa rakódik az élelmiszerekre. Céljuk, hogy ezt a - szavai szerint Európában jellemző szintre - 10 százalék alá csökkentsék. 

"Ha Orbán Viktor nem akar engedni a magas élelmiszerárakból, Európa erejével fogjuk rákényszeríteni" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Az MSZP EP-listavezetője arra is kitért, hogy az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek múlt heti vitáján is kiderült, hogy a jobboldal - ahová a Fidesz is tartozik - a további megszorítások útján halad.  Az MSZP képviselői az európai szocialisták frakciójába beülve egyértelműen a munkahelyteremtésen és azon belül is a fiatalok munkahelyteremtésén dolgozik majd. Ennek egyik eszköze a spekulatív tőkemozgások megadóztatása - tette hozzá Szanyi Tibor.

Szerző

Feladja a politikát Gyurcsány Ferenc?

"Ha elcsap a pártom, civil foglalkozás után nézek" - mondja Gyurcsány Ferenc abban az interjúban, amit a hvg.hu-nak adott. 

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a nép igényei diktálják a politikát, és „ha van rendpárti igény, két lehetőséged van. Vagy kielégíted, vagy meghagyod másnak a válaszadás lehetőségét".

Gyurcsány Ferenc az interjúban hozzáteszi: a baloldal, mert nem tudta szabadságpárti meggyőződését összeilleszteni a rend igényével, néma maradt. A politikus szerint ez a dilemma az egyik legnehezebb intellektuális kérdés "a mi oldalunkon, feltéve, ha nem kívánunk kriptonácivá válni. Aki ezt megoldja, az a baloldal meghatározó erejévé válhat."

A DK elnöke szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen hite a baloldalnak, ami mozgatja. Jelenleg a baloldal inkább morgolódik, kritikus természetű, több a vélemény, kevés a cselekvés. "Ha azt kérdezik tőlem, hogy lehet-e ezen a kultúrán rövid távon változtatni, akkor be kell vallanom, nem tudom." - teszi hozzá Gyurcsány Ferenc abban az interjúban, ami teljes terjedelmében a hvg.hu-n olvasható.  

Szerző