Szanyi: az olcsóbb élelmiszer és a munkahely megléte a legfontosabb

Az élelmiszerek árának csökkentését és a munkahelyteremtést nevezte a legfontosabb európai feladatnak Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az EP-választáson listát állító magyarországi pártokat bemutató műsorban Szanyi Tibor azt mondta: számára a legfontosabb és legnagyobb kihívás, hogy egész Európában olcsóbbá tegyék az élelmiszert, amelynek egyik eszköze, hogy az arra rakodó terheket, például az általános forgalmi adót csökkentsék. Szégyennek nevezte, hogy Magyarországon 27 százalék áfa rakódik az élelmiszerekre. Céljuk, hogy ezt a - szavai szerint Európában jellemző szintre - 10 százalék alá csökkentsék. 

"Ha Orbán Viktor nem akar engedni a magas élelmiszerárakból, Európa erejével fogjuk rákényszeríteni" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Az MSZP EP-listavezetője arra is kitért, hogy az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelöltek múlt heti vitáján is kiderült, hogy a jobboldal - ahová a Fidesz is tartozik - a további megszorítások útján halad.  Az MSZP képviselői az európai szocialisták frakciójába beülve egyértelműen a munkahelyteremtésen és azon belül is a fiatalok munkahelyteremtésén dolgozik majd. Ennek egyik eszköze a spekulatív tőkemozgások megadóztatása - tette hozzá Szanyi Tibor.

Szerző

Feladja a politikát Gyurcsány Ferenc?

"Ha elcsap a pártom, civil foglalkozás után nézek" - mondja Gyurcsány Ferenc abban az interjúban, amit a hvg.hu-nak adott. 

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a nép igényei diktálják a politikát, és „ha van rendpárti igény, két lehetőséged van. Vagy kielégíted, vagy meghagyod másnak a válaszadás lehetőségét".

Gyurcsány Ferenc az interjúban hozzáteszi: a baloldal, mert nem tudta szabadságpárti meggyőződését összeilleszteni a rend igényével, néma maradt. A politikus szerint ez a dilemma az egyik legnehezebb intellektuális kérdés "a mi oldalunkon, feltéve, ha nem kívánunk kriptonácivá válni. Aki ezt megoldja, az a baloldal meghatározó erejévé válhat."

A DK elnöke szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen hite a baloldalnak, ami mozgatja. Jelenleg a baloldal inkább morgolódik, kritikus természetű, több a vélemény, kevés a cselekvés. "Ha azt kérdezik tőlem, hogy lehet-e ezen a kultúrán rövid távon változtatni, akkor be kell vallanom, nem tudom." - teszi hozzá Gyurcsány Ferenc abban az interjúban, ami teljes terjedelmében a hvg.hu-n olvasható.  

Szerző

A védvonalak erősítésére van szükség az árvíz miatt

A mezőgazdasági károk elkerülése érdekében a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítják Mosonmagyaróvár biztonságát a vízügyi szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) .

A Lajtán lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására jelentős árhullám vonul le. Vasárnap késő délután a Lajta vízszintje átlépte a harmadfokú készültség szintjét, és tartósan, egész hétfő éjszaka tetőzött 292 centiméteres vízállással. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye kiemeli: bizonyos nagyságú árhullámok esetén Mosonmagyaróvár árvízvédelmi biztonságát csak úgynevezett szükségtározással lehet megoldani, ami azt jelenti, hogy a többletvízhozamot a kijelölt mezőgazdasági területekre vezetik ki. Erre legutóbb 2009-ben volt szükség. 

A vízügyi szolgálat megteremtette a szükségtározás és a víz biztonságos kivezetésének feltételeit - közölték. Ugyanakkor hozzátették: szükségtározás esetén a tározó területén jelentős mezőgazdasági károk keletkeznek. Az ideihez hasonló nagyságrendű 2009-es árvíz tapasztalatai alapján ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs úgy döntött, hogy szükségtározás helyett a védvonalakat erősítik meg ideiglenesen.

Ehhez már vasárnap a térségbe vezényelték a helyiek mellé a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal-erősítéseket építettek ki, stabilizálták a töltéskoronát a kritikus szakaszokon, és folyamatosan elemzik a helyzetet. A töltések tartós terhelése miatt már szivárgásokat is tapasztaltak, ezért folyamatosan ellenőrzik az árvízzel érintett szakaszokat.

Az apadás várhatóan kedden indul meg, majd szerdán-csütörtökön süllyednek a vízszintek a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá - írta az OVF.

Szerző