Előfizetés

Gyászol Szerbia

Háromnapos gyászt hirdetett kedden a szerb kormány az esőzések és az árvíz halálos áldozatainak emlékére. A nemzeti gyász szerdától péntekig tart, és péntekig a rendkívüli állapot is érvényben marad az országban - jelentette be Aleksandar Vucic miniszterelnök Belgrádban.

Az országban eddig hivatalosan 21 halálos áldozata van a természeti katasztrófának, közülük 14 a szerb fővárostól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovacon halt meg. A lakosság kitelepítése ott még mindig folyik. A helyi Nikola Tesla hőerőmű, amely Szerbia áramellátásának felét fedezi, továbbra is veszélyben van, három oldalról is víz veszi körül, de a gátak egyelőre kitartanak. 

Becslések szerint az árvíz okozta kár értéke elérheti akár az egymilliárd eurót (305 milliárd forint) is. Mintegy 80 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt, és nehéz feladat elé állítja a szerbiai mezőgazdaságot a több tucat tonnányi elhullott állat tetemének eltakarítása is.

A kémkedési ügy miatt bekérették az amerikai nagykövetet

Kínában a külügyminisztériumba rendelték az Egyesült Államok nagykövetét hétfő éjszaka, tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államokban - Peking határozott ellenzését figyelmen kívül hagyva - kiberkémkedés miatt vádat emeltek öt kínai katonatiszt ellen - jelentette a kínai média.

Cseng Cö-kuang külügyminiszter-helyettes Max Baucushoz szólva határozottan visszautasította az országát, illetve állampolgárait ért vádakat, amelyeket Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter személyesen ismertetett Washingtonban.

A pekingi külügyi közlemény szerint Cseng hangoztatta, hogy az Egyesült Államok súlyosan megsértette a nemzetközi kapcsolatok normáit és a kínai-amerikai együttműködést a kiberbiztonság területén, s ugyancsak súlyos kárt okozott a kétoldalú kapcsolatokban azzal, hogy hamis információkat gyártott, és kínai katonatiszteket gyanúsított meg adatlopással. Az amerikai vádat alaptalannak és rosszindulatúnak nevezte.

Hozzátette: Peking úgy véli, hogy Washington magyarázattal tartozik Kínának és a világnak a maga széles körű, szervezett keretek közötti adatlopásai és egyéb megfigyelései miatt. Az amerikai vádirat szerint a kínai hadsereg emberei gazdasági kémtevékenységet folytattak öt nukleáris és napenergia-hasznosító, valamint acélipari vállalat ellen, de a hackerek megtámadták az Egyesült Acélmunkás Szakszervezet számítógépes rendszerét is. A betöréseket végrehajtó, Kínában élő és dolgozó személyeket megnevezték, róluk fényképes körözési plakátot is közzétettek.

Peking először kemény hangú külügyi közleményben hárította el a kínai személyek elleni vádakat, amelyeket alaptalannak és abszurdnak nevezett. Csin Kang szóvivő azt hangoztatta, hogy Kína eltökélt a kiberbiztonság fenntartása terén, és kijelentette, hogy "a kínai kormány, a kínai hadsereg és alkalmazottai sohasem kerültek kapcsolatba vagy vettek részt számítógépes adatlopásokban vagy titkok kereskedelmében". A vádak - szerinte - hátsó szándéktól vezéreltek.

Közölte: mivel az Egyesült Államok nem mutatott őszinte szándékot arra, hogy a kiberbiztonság problémáira párbeszéd és együttműködés révén keressenek megoldást, Kína felfüggeszti a kínai-amerikai kiberbiztonsági munkacsoport működését. Egyúttal utalt arra, hogy a helyzet alakulásától függően Peking kész további lépésekre. A kínai védelmi minisztérium szintén közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány és a hadsereg sohasem folytatott kiberkémkedést vállalatok ellen, egyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy haladéktalanul szüntesse be a Kína elleni kémkedést. A közlemény szerint a washingtoni vádak súlyosan ártanak a két hadsereg közötti bizalomnak.

A Hszinhua hírügynökség idézte az állami internetes információs iroda szóvivőjét, aki szerint az Egyesült Államok támadja, figyeli és megcsapolja a kínai kormányzati, intézményi, vállalati, egyetemi és távközlési gerinchálózatok forgalmát. Célpontjaik a kínai vezetők, egyszerű állampolgárok, illetve mindenki, aki mobiltelefonnal rendelkezik. A kínai internetbiztonsági központ közlése szerint idén március 19. és május 18. között összesen 2077 rosszindulatú trójai programmal, illetve kártékony botnet hálózatokkal 1,18 millió számítógépet vettek közvetlen irányításuk alá. A központ szóvivője szerint az Egyesült Államok a kínai kibertér legnagyobb támadója.

Kínában kedden jelentették be, hogy biztonsági okokból az új kormányzati asztali számítógépekre, laptopokra és tabletekre megtiltják a Windows 8 operációs rendszer telepítését.

Visszavonulnak az orosz katonák az ukrán határtól?

Az orosz katonai egységek megkapták Szergej Sojgu védelmi miniszter parancsát arra, hogy térjenek vissza állandó állomáshelyükre az ukrán határ közeléből - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A közlemény szerint az orosz fegyveres erők alakulatai rosztovi, belgorodi és brjanszki területeken, az előre eltervezett hadgyakorlat befejeztével elindultak harci járműveik berakodási helyére, ahonnan vasúton folytatják útjukat támaszpontjaikra. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök, a hadsereg főparancsnoka hétfő reggel adott utasítást a védelmi miniszternek, hogy rendelje vissza az ukrán határral szomszédos területekről a hadsereg egységeit. A NATO és az amerikai védelmi minisztérium - közép-európai idő szerint - hétfő este azt közölte, hogy még mindig nem észlelnek orosz csapatvisszavonást.