Előfizetés

Aktív a magyar hírszerzés

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2014.05.21. 07:15
Bizonytalan a nemzetközi jogi megítélése a TEK fellépésének FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Elérte a térséget, és kedd hajnalban "megkezdte a műveletet" a Terrorelhárítási Központ (TEK) speciális egysége, amely a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett magyar férfi segítségére indult - mondta a TEK főigazgatója kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

Hajdu János a televízióban elmondta: nem rendelkezik új információval, de a magyar férfi vélhetően továbbra is jó állapotban van. (Ezzel kapcsolatban nem derült ki, hogy, ha semmit nem tudnak róla, mi igazolja vélhető jó állapotát.)

Hazahozottak
2011. január elején tért haza szudáni fogságából kiszabadult Papp István békefenntartó.
2012.januárjában szállította haza a TEK egy etiópiai merénylet túlélőit A három szegedi kutató közül az egyik sebesülten érkezett. Két magyar, két német és egy osztrák állampolgárt lelőttek.

2013 áprilisában érkezett haza az a katonai megfigyelőként dolgozó magyar rendőr, akit Egyiptomban, a Sínai-félszigeten raboltak el beduinok.

2013 júniusában a TEK "kiszabadította" a 14 hónapja Szíriában 2012. áprilisában elrabolt két magyar állampolgárt.

Hogy a férfi kiszabadítása órákba, napokba vagy hónapokba telik-e, és egyáltalán sikeres lesz-e az akció, azt a főigazgató nem kívánta megjósolni. Annyit mondott: a TEK a helyszínen és Budapesten is mindent megtesz azért, hogy biztonságba helyezzék a férfit.

A TEK hétfő délután közölte az MTI-vel, hogy ismeretlen fegyveresek foglyul ejtettek egy magyar férfit Ukrajnában, és a

TEK speciális egysége a helyszínre utazott. Hozzátették, hogy a műveletet irányító törzs összeült a központban, és felvette a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal, valamint folyamatosan konzultál a Külügyminisztériummal.

A foglyul ejtett magyar férfi egy ukrajnai cégnél dolgozik. A magyar útlevéllel rendelkező férfi magyar rendszámú

gépkocsijával közlekedve a munkáját végezte, amikor a válságövezetbe, "rossz helyre tévedt". Ezért nem klasszikus túszejtésként kezelik a helyzetet, és egyelőre senki nem kért semmit azért, hogy a férfit szabadon engedjék.

Hajdu szerint nem a férfi családjától, hanem operatív úton jutottak ahhoz az információhoz, hogy egy fegyveres csoport feltartóztatta és azóta is fogva tartja a magyar állampolgárt. Ez lényegében annak beismerését jelentheti, hogy a magyar hírszerzés különösen intenzíven dolgozik Ukrajnában.

Az ügy számtalan jogi és politikai kérdést vet fel, de nyilatkozni ezekről sok szakértő nem kívánt. A TEK-ről szóló kormányrendelet - a szolgálatot ugyanis nem törvény, hanem csupán rendelet alapján hozták létre - kimondja, a szervezet "országos illetékességű" költségvetési szerv, így a jogszabály értelmében nincs felhatalmazása külföldi műveletek végrehajtására, kivéve az elfogott személyek hazakísérésében, illetve kiutasítások végrehajtásában - hívta fel a figyelmet egy volt rendőr.

Bizonytalan a nemzetközi jogi megítélése a TEK fellépésének - vélte egy geopolitikai szakértő, aki szerint akár a belügyekbe való beavatkozásnak is tekinthetik magyar hatósági személyek megjelenését az érintett államban. Különösen ott, ahol lényegében a polgárháború szélén áll az ország, ahol fegyveres összetűzésekről, halottakról szólnak a hírek.

Más persze a helyzet, ha az adott esetben Ukrajna a nagykövetségén keresztül kérte a magyarok segítségét - jelezte a volt diplomata. Megjegyezte: állampolgáraikat érintő túszmentő akciókat más titkosszolgálatok - a CIA, a Moszad, az MI6 - is végeznek, de értelemszerűen a legnagyobb titokban. Esetünkben azonban vitatható minőségű a fellépés, hiszen már megkezdése előtt tájékoztatták róla a nyilvánosságot.

Hatékonyságát tekintve az akció színvonalának árt, ha dobbal próbálnak verebet fogni - véli a szakember
Másként látja a helyzetet Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Egy, az 1970-es években született nemzetközi egyezmény révén egy ország az állampolgára biztonsága érdekében felléphet olyan államban, amely - körülbelül 150 ilyen van - a megállapodást aláírta.

Természetesen az elrabolt, túszul ejtett állampolgár országának rendőrsége ilyenkor köteles erőit mozgósítani. Véleménye szerint súlyt ad az érintett személy hazája rendőrségének fellépése, mert a helyiek - különösen zavaros politikai helyzetben, netán háborúban - kevésbé figyelnek egy "idegen" eltűnésére, elrablására. Különösen akkor, ha jogszerűen tartózkodott ott, nem fegyveres, nem hírszerző, semmilyen szempontból nem "tényező".

Az adott helyzetre - a pontos tények ismerete nélkül - csak annyit mondott, van értelme a TEK fellépésének. Ilyenkor ugyanis - és ez vélhetően kommunikációs hiba - a hírekben szereplő kivezényelt "speciális egység" nem a filmekből ismert kommandót jelenti. Sokkal inkább tárgyalókat, elemzőket.

Tarjányi szerint az érintett állam rendvédelmének kiküldöttei rádöbbenthetik például a szemben álló feleket arra, hogy egy uniós állampolgár elrablása, és rejtegetése miatt akár az EU-val kell szembenézniük. Ilyenkor általában felmérik, hogy jobb, ha maguk is komolyan mozgósítják apparátusukat a felderítésre.

A térségben jól tájékozódó titkosszolga esetleg épp a helyi oligarchák ajtaján kopogtat, hogy az ő kapcsolati hálójukon át kapjon segítséget a kiszabadításhoz. A magyar terrorelhárítók az elmúlt 10-12 évben nagyot, komolyat léptek előre a nemzetközi kapcsolatokban, ami ma akár kamatozhat is.

A Szíriában 2012-ben elrabolt magyarok ügyében például az amerikaiaktól kaptak műholdképeket, ami segített a végül eredményes kutatásban.

Kiszámlázta az MLSZ a huhogást meg a petárdázást

A Ferencváros a Szombathelyi Haladás otthonában lejátszott, valamint a Diósgyőr elleni hazai mérkőzése kapcsán összesen 600 ezer forintos pénzbüntetést kapott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának keddi ülésén.

Az mlsz.hu portálon olvasható határozat szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága (FEB) a Haladás – FTC mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, szurkolóinak rasszista megnyilvánulása és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt a Haladást, mint visszaesőt 450.000 Ft, az FTC-t szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, mint visszaesőt 250.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. 

A hazai szurkolók a mérkőzés 51. percében mintegy 15 másodpercig "huhogtak" a Ferencváros egyik színes bőrű játékosa felé. A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága a rasszista tartalmú megnyilvánulások ellen különös szigorral lép fel, részben ez indokolja a magasabb pénzbüntetést. A bizottság enyhítő körülményként értékelte a rendező sportszervezet esetében, hogy a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásakor a hangosbemondón keresztül azonnal reagált az eseményre, és sportszerű szurkolásra hívta fel a nézők figyelmét. A megbotránkoztató rigmusok bekiabálásánál ugyanakkor a hazai sportszervezet nem szólította fel a nézőket a sportszerű szurkolásra, ami súlyosbító körülményként esett latba. 

A FEB a DVSC – Újpest mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, a nem megfelelő ruházat- és csomagátvizsgálás miatt, valamint szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint a hangosbemondó rendszer nem előírásszerű működtetéséért a DVSC-t, mint visszaesőt 350.000 Ft, az Újpestet szurkolóinak nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt, mint visszaesőt 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi. 

A mérkőzés 50. percében az újpesti szektorban használt pirotechnikai eszközök közül többet a hazai szurkolók D2 jelű szektorába átdobtak. A szektoruk előtt kiépített hálón keresztül több égő eszközt a biztonsági zónában dobtak. A mérkőzés után használt eszközt a hazai szurkolók D5 jelű szektorába dobtak. A hazai szurkolók szektorába átdobált eszközöktől négy hazai szurkoló megsérült. A bizottság súlyosbító körülményként értékelte a rendező sportszervezetnél azt is, hogy egyetlen esetben sem szólították fel a hangosbemondón keresztül a szurkolókat a rendzavarások beszüntetésére. 

A FEB az FTC - Diósgyőr mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt az FTC-t, mit visszaesőt 350.000 Ft, a Diósgyőrt szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, mint visszaesőt 250.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi. 

A bizottság enyhítő körülményként értékelte az FTC Labdarúgó Zrt. sportszervezet vonatkozásában, hogy a hazai és vendég szurkolók részéről történt fenti szurkolói megnyilvánulások alkalmával a hangosbemondón keresztül figyelmeztetés hangzott el. A Fegyelmi Bizottság enyhítő körülményként értékelte azt is, hogy a pirotechnikai eszközöket használó szurkolókat kiemelték a szektorból, és átadták őket a rendőrségnek. 

Kiszámlázta az MLSZ a huhogást meg a petárdázást

A Ferencváros a Szombathelyi Haladás otthonában lejátszott, valamint a Diósgyőr elleni hazai mérkőzése kapcsán összesen 600 ezer forintos pénzbüntetést kapott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának keddi ülésén.

Az mlsz.hu portálon olvasható határozat szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága (FEB) a Haladás – FTC mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, szurkolóinak rasszista megnyilvánulása és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt a Haladást, mint visszaesőt 450.000 Ft, az FTC-t szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, mint visszaesőt 250.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. 

A hazai szurkolók a mérkőzés 51. percében mintegy 15 másodpercig "huhogtak" a Ferencváros egyik színes bőrű játékosa felé. A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága a rasszista tartalmú megnyilvánulások ellen különös szigorral lép fel, részben ez indokolja a magasabb pénzbüntetést. A bizottság enyhítő körülményként értékelte a rendező sportszervezet esetében, hogy a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásakor a hangosbemondón keresztül azonnal reagált az eseményre, és sportszerű szurkolásra hívta fel a nézők figyelmét. A megbotránkoztató rigmusok bekiabálásánál ugyanakkor a hazai sportszervezet nem szólította fel a nézőket a sportszerű szurkolásra, ami súlyosbító körülményként esett latba. 

A FEB a DVSC – Újpest mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, a nem megfelelő ruházat- és csomagátvizsgálás miatt, valamint szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint a hangosbemondó rendszer nem előírásszerű működtetéséért a DVSC-t, mint visszaesőt 350.000 Ft, az Újpestet szurkolóinak nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt, mint visszaesőt 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi. 

A mérkőzés 50. percében az újpesti szektorban használt pirotechnikai eszközök közül többet a hazai szurkolók D2 jelű szektorába átdobtak. A szektoruk előtt kiépített hálón keresztül több égő eszközt a biztonsági zónában dobtak. A mérkőzés után használt eszközt a hazai szurkolók D5 jelű szektorába dobtak. A hazai szurkolók szektorába átdobált eszközöktől négy hazai szurkoló megsérült. A bizottság súlyosbító körülményként értékelte a rendező sportszervezetnél azt is, hogy egyetlen esetben sem szólították fel a hangosbemondón keresztül a szurkolókat a rendzavarások beszüntetésére. 

A FEB az FTC - Diósgyőr mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt az FTC-t, mit visszaesőt 350.000 Ft, a Diósgyőrt szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, mint visszaesőt 250.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi. 

A bizottság enyhítő körülményként értékelte az FTC Labdarúgó Zrt. sportszervezet vonatkozásában, hogy a hazai és vendég szurkolók részéről történt fenti szurkolói megnyilvánulások alkalmával a hangosbemondón keresztül figyelmeztetés hangzott el. A Fegyelmi Bizottság enyhítő körülményként értékelte azt is, hogy a pirotechnikai eszközöket használó szurkolókat kiemelték a szektorból, és átadták őket a rendőrségnek.