Előfizetés

Csak a pártok tudhatják időben az eredményeket

B.I.M.
Publikálás dátuma
2014.05.21. 07:13
Pálffy Ilona FOTÓ: Népszava
A szavazatszámláló bizottságokban dolgozó pártdelegáltak vasárnap este 7 óra után tájékoztatást adhatnak pártjuknak az európai parlamenti (EP-) választás részeredményeiről, ám ezeket az adatokat nem hozhatják nyilvánosságra - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Pálffy Ilona emlékeztetett: a részeredmények nyilvánosságra hozatala azért fontos kérdés a május 25-i EP-választáson, mert Olaszországban 23 óráig lehet szavazni, így pedig egyetlen tagállamban sem lehet addig nyilvánosságra hozni a hiteles adatokat, hiába zárnak be már órákkal korábban a szavazókörök.

A szavazás napján a részvételi adatokról két óránként, illetve utoljára 18.30-kor küldenek adatokat, ezek megjelennek az NVI internetes oldalán. A szavazókörök este 7 órakor bezárnak, és megkezdődik a voksok összeszámlálása is. Ez azt jelenti, hogy már viszonylag magas feldolgozottságú - 80-95 százalék körüli - adatok jelennek majd meg este 11 után az NVI oldalán, ahol addigra már nyomon követhető lesz, hogy a szavazatok hány százalékos összesítésénél lépte át egy-egy párt a mandátumhoz jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Tegnap reggel egyébként elkezdődött a választási informatikai rendszer nyilvános főpróbája. Minden állomáshelyről küldtek a központba "napközbeni" részvételi adatot, később pedig a teszt-eredményadatok rögzítése folyt, és modellezték a szavazatösszesítést is. A folyamat a választási informatikai rendszerért felelős IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint rendben zajlott. Deményné Kertész Krisztina magyarázkodni is kénytelen volt, hiszen értelmezési hiba miatt tévesen jelent meg az NVI oldalán, hogy 9300, Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár szeretne a magyar EP-listákra szavazni. Az eredetileg közölt adatban ugyanis még benne voltak azok is, akik külképviseleti névjegyzékbe kérték a felvételüket. Jelenleg a névjegyzéken szereplőkből más EU-tagállam állampolgáraként 1633-at tartanak nyilván. Az EP-választás sajátossága ugyanis, hogy az unió más tagállamainak Magyarországon lakóhellyel rendelkező tagjai eldönthetik, hogy a magyar EP-listákra vagy az anyaországuk listájára kívánnak-e szavazni. Amennyiben a magyar listára kívántak voksolni, május 9-ig kérhették névjegyzékbe vételüket. Az NVI-hez 4800 ilyen kérelem érkezett, ám ebből 1600 olyan embertől, aki magyar állampolgár és automatikusan is szerepelt a névjegyzékben.

Eközben eddig már 7689 magyar állampolgár szavazna a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam EP-listájára, az adatok azonban még nem tekinthetők véglegesnek, mivel Nagy-Britanniából még nem érkezett meg a jelentés arról, hogy hány kint élő magyar szeretne az ottani listára voksolni csütörtökön - mondta Pálffy Ilona.

Kiszámlázta az MLSZ a huhogást meg a petárdázást

A Ferencváros a Szombathelyi Haladás otthonában lejátszott, valamint a Diósgyőr elleni hazai mérkőzése kapcsán összesen 600 ezer forintos pénzbüntetést kapott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának keddi ülésén.

Az mlsz.hu portálon olvasható határozat szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága (FEB) a Haladás – FTC mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, szurkolóinak rasszista megnyilvánulása és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt a Haladást, mint visszaesőt 450.000 Ft, az FTC-t szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, mint visszaesőt 250.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. 

A hazai szurkolók a mérkőzés 51. percében mintegy 15 másodpercig "huhogtak" a Ferencváros egyik színes bőrű játékosa felé. A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága a rasszista tartalmú megnyilvánulások ellen különös szigorral lép fel, részben ez indokolja a magasabb pénzbüntetést. A bizottság enyhítő körülményként értékelte a rendező sportszervezet esetében, hogy a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásakor a hangosbemondón keresztül azonnal reagált az eseményre, és sportszerű szurkolásra hívta fel a nézők figyelmét. A megbotránkoztató rigmusok bekiabálásánál ugyanakkor a hazai sportszervezet nem szólította fel a nézőket a sportszerű szurkolásra, ami súlyosbító körülményként esett latba. 

A FEB a DVSC – Újpest mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, a nem megfelelő ruházat- és csomagátvizsgálás miatt, valamint szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint a hangosbemondó rendszer nem előírásszerű működtetéséért a DVSC-t, mint visszaesőt 350.000 Ft, az Újpestet szurkolóinak nagyobb mennyiségű pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt, mint visszaesőt 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi. 

A mérkőzés 50. percében az újpesti szektorban használt pirotechnikai eszközök közül többet a hazai szurkolók D2 jelű szektorába átdobtak. A szektoruk előtt kiépített hálón keresztül több égő eszközt a biztonsági zónában dobtak. A mérkőzés után használt eszközt a hazai szurkolók D5 jelű szektorába dobtak. A hazai szurkolók szektorába átdobált eszközöktől négy hazai szurkoló megsérült. A bizottság súlyosbító körülményként értékelte a rendező sportszervezetnél azt is, hogy egyetlen esetben sem szólították fel a hangosbemondón keresztül a szurkolókat a rendzavarások beszüntetésére. 

A FEB az FTC - Diósgyőr mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, valamint pirotechnikai eszközök bevitele és használata miatt az FTC-t, mit visszaesőt 350.000 Ft, a Diósgyőrt szurkolóinak pirotechnikai eszközök bevitele és használata, valamint megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, mint visszaesőt 250.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi. 

A bizottság enyhítő körülményként értékelte az FTC Labdarúgó Zrt. sportszervezet vonatkozásában, hogy a hazai és vendég szurkolók részéről történt fenti szurkolói megnyilvánulások alkalmával a hangosbemondón keresztül figyelmeztetés hangzott el. A Fegyelmi Bizottság enyhítő körülményként értékelte azt is, hogy a pirotechnikai eszközöket használó szurkolókat kiemelték a szektorból, és átadták őket a rendőrségnek. 

Kajak-kenu vk - Storcz tíz éremre számít Szegeden

Storcz Botond vezetőedző tíz érmet vár a magyar versenyzőktől a péntektől vasárnapig tartó szegedi világkupaversenyen, amelyen 54 ország képviselői szállnak vízre.

 A szakember kedden jelölte ki a végleges csapatot, amelyben 38 kajakos és 21 kenus kapott helyet. A hazai szövetség hírleveléből kiderül, hogy Storcznak elsősorban a női együttes összeállítása okozott fejtörést, hiszen ebben az évben három olimpiai bajnok, a szülés előtt álló Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina, valamint a gerincműtétje után lábadozó Douchev-Janics Natasa pótlását kell megoldani.

"Fejtörést okoz a jelenlegi helyzet, de nem kell kétségbe esni, hiszen a csapat gerince megmaradt. Kozák Danuta továbbra is extraklasszisnak számít a sportágban, itt van Szabó Gabriella, Vad Ninetta és Kárász Anna is, akik hozzák a megszokott színvonalat, és minden bizonnyal eredményesen szerepelnek majd a világkupán" - magyarázta Storcz Botond. Hozzátette: az eredményességet ezúttal nemcsak érmekben, hanem helyezésekben is méri, pontosan azért, mert a legjobbak számára még hátravan az idei világversenyekről döntő két válogatóverseny.

"Sok fiatal jut szóhoz a szegedi világkupán, aminek nagyon örülök. És persze itt lesznek állandó éremszállítóink is, a kenusoknál Vajda Attila, aki három egyéni számot vállal, vagy a C-2 1000 méter világbajnoki címvédői, Vasbányai Henrik és Mike Róbert, akik már a milánói vk-viadalról is éremmel tudtak hazatérni" - mondta Storcz, hangsúlyozva, hogy szerinte az elmúlt években sokat erősödött a kenus szakág.

"Férfi kajakban is jó látni, hogy Dombvári Bence K-1 1000 és 500 méteren is rendre ott van a döntőben, sőt már igazi ellenfele olyan világsztároknak, mint Max Hoff vagy Ken Wallace, míg a Dombi Rudolf, Kökény Roland alkotta férfi párosunk és olimpiai négyesünk is két éve megbízhatóan tudja garantálni a színvonalat. Az idei év azonban több számban is a kísérletezés éve lehet, és kíváncsian várom, hogy fiataljaink miként tudnak csatlakozni az igen erős első vonalhoz" - elemzett a vezetőedző.  A szegedi vk-n majdnem minden számban két magyar egység indul.