Robbanás a fővárosban, a reggeli csúcsban

Robbanás történt egy kábelalagútban Budapesten, a XIII. kerületi Párkány utca és Révész utca sarkán csütörtök reggel - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: a robbanás következtében az aknafedél megemelkedett, az aknából füst szállt fel, a járda burkolata megsérült. A tűzoltók a gázszolgáltató szakembereivel közösen végzett mérések során robbanásveszélyes anyag jelenlétét mutatták ki. 

Személyi sérülés nem történt, a közeli lakások közműszolgáltatásaiban nem keletkezett zavar. Jelenleg vizsgálják az eset körülményeit.  

Szerző

Maradt 303 forint/euró körül reggelre a forintárfolyam

Alig változott a forint árfolyama szerdáról csütörtökre a bankközi devizakereskedelemben: reggel hét órakor 303,57 forinton jegyezték az eurót az előző délutáni 303,69 forinttal szemben.

A dollár árfolyama 222,04 forinton állt a szerda délutáni 222,30 után, a svájci franké 248,40 forintra csökkent 248,50 forintról, a japán jené pedig 2,1831 forintra 2,1933-ról. 

Az euró kissé erősödött, reggel 1,3672 dolláron állt a jegyzése az előző délutáni 1,3659 dollárral szemben.

Szerző

Több ezer tonna marhahúst semmisítenek meg fertőzés miatt

Több mint 816 ezer tonna darált marhahúst semmisítenek meg az Egyesült Államokban, miután a mezőgazdasági minisztérium élelmiszerbiztonsági részlege közölte, hogy a március 31. és az április 18. között kibocsátott termék E.coli baktériumot tartalmazhat.

A The Daily News bulvárlap honlapján megjelent jelentés szerint a hat év óta legjelentősebb darálthús-visszavonás 12 államot érint. Ez elegendő ahhoz, hogy az intézkedést országosnak minősítsék. 

Az agrártárca nem nevezte meg, hogy mely üzletekben vagy éttermekben bukkantak a fertőzött húskészítményre. Sajtóértesülések szerint baktériumot a Wolverine Packing Co. detroiti csomagolóüzemből származó húsban találtak. Michigan, Ohio, Massachusetts és Missouri államból összesen 11 megbetegedést jelentettek.

Az E.coli baktérium hasmenést és hasi görcsöket okozhat. A fertőzés általában körülbelül egy hétig tarthat, de súlyos esetekben a baktérium életveszélyes veseelégtelenséget okozhat. Egészségügyi szakértők szerint a baktérium ellen alapos kézmosással és a darált hús alapos átsütésével lehet védekezni. Az amerikai járványügyi hatóság becslései szerint évente minden hatodik amerikai megbetegszik valamilyen élelmiszerszennyeződés miatt. Az országban évente háromezren halnak meg az élelmiszerekkel összefüggésbe hozható okok miatt.

Szerző