Tanulni, tanulni...

Aligha csodálkozhatunk azon, hogy az előző kormányciklusban a Fidesz oktatáspolitikája a felsőfokú oktatás visszaszorítása mellett az alapfokú oktatás szabályozására fordította a fő figyelmet. Azt írta az újság - az Ipsos és a Medián közvélemény-kutatási eredményét ismertetve -, hogy az alapfokú végzettségűek körében az átlagnál 6-7 %-kal több, a diplomások körében pedig ennyivel kevesebb voksot szerzett legutóbb a Fidesz. Az eredmény meglepő annak ismeretében, hogy az előző ciklus egyik legfőbb "vívmánya" az egykulcsos adó bevezetése a diplomások (nagyobb keresetűek) többségét érintette kedvezően, a rezsicsökkentés is náluk jelentett nagyobb összegű megtakarítást.

Szerintem az oktatás hiányossága az, hogy főként felső fokon lehet szert tenni a saját érdek felismeréséhez szükséges ismeretre a korlátlan kormányzati propaganda ellenében. Ezt támasztja alá az is, hogy az összefogás támogatóinak 26 %-át adták a diplomások, valamint a Jobbikot támogatók 30 %-át a 30 évesnél fiatalabbak, tehát egyik esetben azok, akik megértették az orbáni politika  lényegét, másik esetben azok, akik a tanultak mellett még kevés élettapasztalattal rendelkeznek szavazatuk következményének a felismeréséhez. A május 25-ig tartó időszak kevés az áprilisi döntés értékelésére, az őszi önkormányzati választás jelentősége pedig eltörpül az országgyűlési választáshoz mérten.

Elég csak a 2006 évi önkormányzati választásra gondolni, amikor "narancsszínű lett az ország", utána pedig a Fidesz irányította önkormányzatok csatlakoztak a kormányhoz, mondván: "lássuk, uramisten, mire megyünk ketten". Sikerült is csődközelig eladósítani az önkormányzatokat, az országot. Úgy gondolom, hogy a következő országgyűlési választásig a baloldali politikusok egyik legfontosabb tennivalója a Fidesz közmunkaalapú oktatáspolitikája hatásának a csökkentése a kormányintézkedések háttérvizsgálataival, széleskörű felvilágosításokkal, a hamis propaganda lehetőségének a korlátozásával.