Tanulni, tanulni...

Aligha csodálkozhatunk azon, hogy az előző kormányciklusban a Fidesz oktatáspolitikája a felsőfokú oktatás visszaszorítása mellett az alapfokú oktatás szabályozására fordította a fő figyelmet. Azt írta az újság - az Ipsos és a Medián közvélemény-kutatási eredményét ismertetve -, hogy az alapfokú végzettségűek körében az átlagnál 6-7 %-kal több, a diplomások körében pedig ennyivel kevesebb voksot szerzett legutóbb a Fidesz. Az eredmény meglepő annak ismeretében, hogy az előző ciklus egyik legfőbb "vívmánya" az egykulcsos adó bevezetése a diplomások (nagyobb keresetűek) többségét érintette kedvezően, a rezsicsökkentés is náluk jelentett nagyobb összegű megtakarítást.

Szerintem az oktatás hiányossága az, hogy főként felső fokon lehet szert tenni a saját érdek felismeréséhez szükséges ismeretre a korlátlan kormányzati propaganda ellenében. Ezt támasztja alá az is, hogy az összefogás támogatóinak 26 %-át adták a diplomások, valamint a Jobbikot támogatók 30 %-át a 30 évesnél fiatalabbak, tehát egyik esetben azok, akik megértették az orbáni politika  lényegét, másik esetben azok, akik a tanultak mellett még kevés élettapasztalattal rendelkeznek szavazatuk következményének a felismeréséhez. A május 25-ig tartó időszak kevés az áprilisi döntés értékelésére, az őszi önkormányzati választás jelentősége pedig eltörpül az országgyűlési választáshoz mérten.

Elég csak a 2006 évi önkormányzati választásra gondolni, amikor "narancsszínű lett az ország", utána pedig a Fidesz irányította önkormányzatok csatlakoztak a kormányhoz, mondván: "lássuk, uramisten, mire megyünk ketten". Sikerült is csődközelig eladósítani az önkormányzatokat, az országot. Úgy gondolom, hogy a következő országgyűlési választásig a baloldali politikusok egyik legfontosabb tennivalója a Fidesz közmunkaalapú oktatáspolitikája hatásának a csökkentése a kormányintézkedések háttérvizsgálataival, széleskörű felvilágosításokkal, a hamis propaganda lehetőségének a korlátozásával.

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38