Haldokló rákbetegekre íratták a cégeket a csalók

Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások vezetőit vette őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom megyei akciója során  - értesült a HavariaPress.

A gyanúsítottak 2012-től munkaerő-kölcsönző cégeket irányítottak és működtettek úgy, hogy a bevételeket a fővállalkozást irányító személyhez köthető alvállalkozások fiktív számláival ellensúlyozták. Ezzel a módszerrel - a NAV számítása szerint - a vállalkozások 244 millió forint adót csaltak el. A beszámlázó cégek közül volt olyan, amelynek még munkavállalói sem voltak.

A bűnözői csoportra egyszerre 25 helyszínen, 96 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr járőr csapott le. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait és telefonjait, valamint a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket. Az akció során a komáromi és oroszlányi irányítótól csaknem 16 millió forint készpénzt foglaltak le. Az okozott kár megtérülésére eddig mintegy 131 millió forint értékű vagyont biztosítottak: bankszámlákat, ingatlanokat zároltak.

A szervezet irányítói próbáltak kibújni a felelősségre vonás alól: két céget átírattak végstádiumban lévő rákbetegekre, akik a ,,cégszerzés" után rövidesen elhaláloztak. Kiderült, hogy a komáromi főszervező rendszeresen járt jósnőhöz, aki megjósolta neki a sikeres üzleteket. Tavaly év végén megjósolta azt is, hogy a férfit 2014 áprilisában vagy májusában lecsukják.

Jelenleg az ügyben 5 gyanúsított van, a két főszervező házi őrizet alatt áll.  Bár az elsőfokú bíróság házi őrizetről határozott, a másodfokú döntés valóra váltotta a jövendőmondó jóslatait és a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba kerültek.

Szerző

Drámai felvétel: így kapták el a második emeletről kiesett csecsemőt

Egy második emeleti ablakon kilógó gyerekre figyeltek fel vasárnap a Guangdong kínai tartománybéli Csongsan város egyik utcáján élők. Mint utóbb kiderült, éppen kitört egy vihar, az egyéves gyerek pedig egyedül volt otthon, és - alighanem édesanyját keresve - valahogy sikerült felmásznia az ablakpárkányra - írja a hvg.hu

Az ijesztő jelenetet észrevették az utcán, egy férfi pedig azonnal az ablak alá rohant, figyelve a fejleményeket. Többen próbálkoztak megelőzni a tragédiát, zsákokat, kartonokat tettek az ablak alá. A gyerek végül kizuhant, de a két merész és ügyes férfi még a levegőben elkapta, így nem lett semmi baja.

A felvétel a hvg.hu oldalon megtekinthető. 

Szerző

Rendőröket támadtak meg a fővárosban

Csoportosan támadtak három intézkedő rendőrre a héten Budapesten egy IX. kerületi lakásban. Két embert előzetes letartóztatásba helyeztek, harmadik társukat még keresik - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Közleményük szerint a IX. kerületi rendőrkapitányság járőrei hétfőn "erőszakos cselekményre utaló lakossági bejelentés" miatt mentek ki egy Márton utcai lakásba. Amikor az ott tartózkodókat igazoltatásra szólították fel, két férfi szidalmazni kezdte, majd veréssel fenyegette meg őket. Egyikük - karjában egy gyerekkel - az egyik rendőrt ököllel megütötte a fején, a másikat pedig nagy erővel meglökte. 

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a rendőrt ököllel bántalmazó férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgatta ki hivatalos személy elleni csoportosan elkövetett erőszak megalapozott gyanúja miatt. Emellett a nyomozó ügyészek a férfival súlyos testi sértés kísérletének és kiskorú veszélyeztetésének megalapozott gyanúját is közölték. A Budai Központi Kerületi Bíróság ügyészi indítványra elrendelte a két gyanúsított előzetes letartóztatását. Harmadik társukat még keresik - olvasható az ügyészségi közleményben.

Szerző