A gorilla kipakol

Publikálás dátuma
2014.05.25. 08:02
Fotó: Gettyimages
Még hogy Fidel elvtárs? Luxusjachtok, magánhasználatú orvosi központ,saját teke- és kosárlabdapályák Havannában. Legalábbis ezt állítja egy Juan Reinaldo Sánchez nevű férfiú, aki a kubai forradalom vezetőjének testőre volt.

A Fidel Castro titkos élete című, természetesen „nem engedélyezett” életrajz, amelyet Axel Gyldén francia újságíróval közösen írt, egy párizsi kiadónál jelent meg.

Az egykori „gorilla” szerint Castro egyáltalán nem volt olyan szerény és aszketikus életű, ahogyan az egy kommunista forradalmától elvárható lehetett volna. Mi több, úgy írja le Fidelt, mint egy középkori mentalitású kényurat, akinek számos nagyzási mániája volt. Bár népét súlyos áldozatokra kényszerítette, ő személy szerint semmilyen luxusról nem mondott le.

Sánchez tudni vél még egy saját szigetről is, a Cavo Piedráról, amely az 1961-es amerikai invázió-kísérletről elhíresült Disznó-öböltől délre fekszik és amely valóságos földi paradicsom. Idejárt  az Aquarama II nevű luxusjachtjával, amelyet egy ritka angolai fából építettek, négy motorját pedig a néhai szovjet elnöktől, Leonyid Brezsnyevtől kapta.

Kedvenc filmje is szovjet alkotás, a Szergej Bondarcsuk rendezte, négy részes Háború és béke volt.

Sánchez, aki 17 évig volt tagja Castro testőrgárdájának, majd az Egyesült Államokba emigrált, ugyanakkor intelligens, karizmatikus vezetőnek írja le a „líder maximót”, akinek azonban remek érzéke volt az emberek manipulációjához és nem hiányzott belőle a kegyetlenség sem.

A volt testőr azt állítja: azért lett kegyvesztett, mert nyugdíjazását kérte. Ez addig nem volt szokás Castro biztonsági emberei között. Így Sánchez inkább a „szabadságot választotta.”

Fidel Castro augusztusban lesz 88 éves. Bár 2008 óta nem ő az ország vezetője, mítoszát az öccse, Raúl által vezetett havannai rendszer gondosan őrzi.

Szerző

Rendben megy a szavazás az amerikai képviseleteken

Rendben folynak szombat reggel óta az európai parlamenti választások az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken.

New Yorkból, ahol a legtöbben, 216-an jelezték részvételi szándékukat, Dávid Andor, a külképviseleti választási iroda vezetője az MTI-nek telefonon elmondta, hogy folyamatosan, fennakadások nélkül zajlik a voksolás.

Washingtonban délig a 71 regisztrált szavazó közül Sándor István konzul tájékoztatása szerint 26-an adták le a voksukat.

Kálmán László Los Angeles-i főkonzul elmondta, hogy a nyugati parti nagyváros magyar külképviseletén helyi idő szerint reggel 9-ig heten adták le szavazatukat az 56 regisztrált választó közül. Rendkívüli esemény nem történt.

Torontóban, ahol szintén nem történt rendkívüli esemény, a 88 bejelentkezett szavazóból Szabó Stefánia főkonzul szerint egyelőre 37-en adták le a voksukat. Megyeri Melinda ottawai magyar konzul az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a kanadai fővárosban a választói névjegyzékbe bejelentkező 19 ember közül eddig 10-en szavaztak.

A választók az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton szavazhatnak Magyarország külképviseletein helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Itt azok a magyar állampolgárok adhatják le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint május 17-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

A választási kedv most jóval mérsékeltebb, mint az április 6-i országgyűlési választás esetében volt, amikor a választási névjegyzékbe New Yorkban 808-an, Washingtonban 291-en, Los Angelesben 314-en, Torontóban 289-en, Ottawában pedig 93-an jelentkeztek be.

Szerző

Letartóztatták a brüsszeli merénylet gyanúsítottját

Letartóztatták a szombat délutáni brüsszeli antiszemita merénylet gyanúsítottját - közölte a La Derniére Heure című belga lap on-line kiadása.

A lövöldözésben, amely  a brüsszeli Sablon kerületben álló zsidó múzeumban és annak előterében történt, hárman vesztették életüket - egy negyedik halálos áldozatról is szóltak egyes jelentések, de azt még nem erősítették meg - és legalább 11-en megsebesültek. Többeket a támadás okozta sokk miatt kezelnek kórházban.A múzeum közelében zajló jazz-fesztivált a merénylet hírére azonnal felfüggesztették.

Ez az első eset, hogy ilyen súlyos antiszemita támadás történik Belgiumban a második világháború befejezése óta. Joel Rubinfield, a belga antiszemitizmus elleni liga elnöke szerint várható volt, hogy előbb-utóbb bekövetkezik egy ilyen terrorakció, mert az országban túlságosan szabaddá vált az antiszemita beszéd. "Ez az elkerülhetetlen eredménye egy gyűlöletet szító légkörnek" - mondta nyilatkozta Rubinfield a Le Soirnak.

Megszólalt Viviane Teitelbaum parlamenti képviselő is, aki megerősítette, hogy a 2000-es években egyre több fenyegetés és megfélemlítés érte a belgiumi zsidó közösséget. Elmondta, hogy a vasárnapi parlamenti választások előtti hetekben róla is számtalan gyalázkodó fotó látott napvilágot az interneten, amelyeken őt disznóként ábrázolták. Teitelbaum asszony elmondta, hogy többször is felhívta a belga hatóságok figyelmét erre a tendenciára, de soha nem vették komolyan.

Belgiumban jelenleg mintegy 50 ezer fős zsidó közösség él, többségük azonban nem Brüsszelben, hanem a "gyémántvárosnak" is nevezett Antwerpenben.

 

Szerző
Frissítve: 2014.05.24. 21:47