Klaus szerint nincs szükség az EP-választásra

Az európai parlamenti választás nem autentikus, ezért felesleges - jelentette ki Václav Klaus volt cseh államfő szombaton Prágában, miután leadta szavazatát.

Csehországban pénteken délután kezdődött az EP-választás, amely hagyományosan kétnapos. Szombaton reggel nyolctól délután kettőig lehet szavazni. Becslések szerint az első napon a választók csak mintegy 10 százaléka járult az urnák elé.

"Az alacsony választási részvétel annak bizonyítéka, hogy egyre több ember tudatosítja, miszerint egy központból irányítani Európát tévedés" - hangsúlyozta Klaus, aki évek óta következetesen ellenzi a szorosabb európai integrációt.

"Ezúttal - a kommunizmus bukása óta eltelt 25 év alatt talán első ízben - nehezen szántan rá magam, hogy eljöjjek választani. A pártok programjait nem is olvastam" - mondta újságíróknak az exállamfő. Hozzátette: az Európai Parlamentet nem ismeri el.

Vezető cseh politikusok már pénteken leadták voksaikat, majd nyilatkoztak a sajtónak.

A jelenlegi cseh államfő szerint hiba, hogy az emberek nem veszik túl komolyan az Európai Uniót, nem tudatosul bennük, hogy a nemzeti törvények többségének a gyökerei Brüsszelben vannak.

"Az emberek nem veszik túl komolyan az EU-t, és tévesen úgy vélekednek, hogy ez a problémakör nem érinti őket. Ugyanakkor a nálunk (Csehországban) elfogadott törvények 80 százaléka az EU műhelyéből származik" - mondta újságíróknak Zeman. Megjegyezte: a felelősség ezért az újságíróké és a politikusoké, mert nem tájékoztatják erről kellőképpen a közvéleményt.    

Úgy látja: az EP-választás iránti alacsony érdeklődés ennek a helyzetnek a következménye.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök bízik abban, hogy a mostani választás a baloldalnak kedvező módon megváltoztathatja az erőviszonyokat az Európai Parlamentben.         

Karel Schwarzenberg, az ellenzéki TOP 09 part elnöke, volt külügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a választás után várhatóan megnő a szélsőségesek és a populisták súlya az Európai Parlamentben.

Szerző

Már csak egy út járhatatlan Borsodban

Levonulóban van az árvíz Észak-Magyarországon, már csak egy út járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-t szombaton.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint szombat délelőtt feloldották a teljes útzárat Sajóörös és Kesznyéten között, amelyet a Sajó áradása miatt két napja rendeltek el.

A megyében így már csak Muhi és Köröm között nem lehet közlekedni a Sajó magas vízállása miatt.

Szerző

Ismét őrizetbe vették Vizoviczki Lászlót

Ismét őrizetbe vették Vizoviczki Lászlót; a kényszerintézkedésről szóló döntést Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szombaton megerősítette az MTI-nek.

Bagoly Bettina a nyomozás érdekeire hivatkozva részleteket nem közölt, csak annyit mondott, hogy az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytat eljárást és nem az ellene eddig eljáró Központi Nyomozó Főügyészség, vagyis egy új ügyről van szó.

Az őrizetbe vételről elsőként a Bors számolt be. A lap szombati számában azt írta: rendőrautók szállták meg pénteken azt a II. kerületi utcát, ahol a főrendőrök korrumpálásával és adócsalással gyanúsított Vizoviczki László lakik. A hatóság emberei előbb házkutatást tartottak a korábban negyven szórakozóhelyet üzemeltető férfinál, majd bilincsben vitték el.

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

A gyanú szerint Vizoviczki Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek az volt a feladata, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont a rendőrök razziákat tartsanak. Az ügyben több akkori magas beosztású rendőrtiszt ellen is eljárás folyik.

Vizoviczki Lászlót 2013 májusában elengedték az előzetes letartóztatásból, és házi őrizetbe helyezték, majd 2013 decemberében a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra változtatták.

Szerző