Előfizetés

Gyűlöllek, Tobacco Road!

Felháborodik a világ, amikor arról hall, hogy sok szegény országban gyermekeket dolgoztatnak éhbérért. Csakhogy nem kell elmenni azokba a régiókba: a Human Rights Watch (HRW) amerikai jogvédő szervezet jelentése szerint négy amerikai államban teljesen „legálisan” dolgoztatnak 12 éves gyerekeket a dohányföldeken, 10, de néha 16 órát is.

A pellengérre állított államok: Észak-Karolina, Virginia, Kentucky és Tennessee. Ezek termelik az amerikai dohány 90 százalékát.

A HRW Tobacco’s hidden children (A dohány elrejtett gyermekei) című jelentésében 141, főleg mexikói és puerto ricó-i származású gyermeket hallgatott meg, akik 2012-ben és 2013-ban a dohányültetvényeken dolgoztak. A jelentés különösen felháborítónak tartja, hogy miközben az amerikai törvények értelmében 18 év alatti nem vásárolhat dohányterméket, nem vesznek tudomást azokról a veszélyekről, amelyek a fiatalokat fenyegetik az embertelen munkakörülmények miatt. Nemcsak a kegyetlen fizikai munka okozhat traumákat, hanem akár az akut nikotinmérgezés veszélye is fennállhat.

Ráadásul ezek a gyermekek még csak nem is illegálisan dolgoznak, mert a mezőgazdasági munkára nem vonatkoznak a gyermekmunka törvényi korlátozásai, amennyiben a szülők ehhez hozzájárulnak. Minden más szektorban 14 év a minimális korhatár – hívja fel a figyelmet a jelentés.

A megkérdezett többsége azt mondta, hogy megkapták a szövetségi minimálbért, azaz 7,25 dollárt óránként. Mások viszont arról beszéltek, hogy a megszedett dohánymennyiség alapján fizettek nekik, de az is előfordult, hogy levonták bérükből az elfogyasztott vizet is.

A HRW emlékeztet a nagy multinacionális dohánycégek felelősségére is. Az Egyesült Államokban szedett dohány nagy részét ezek vásárolják fel és ezekből készülnek olyan világmárkák, mint a Marlboro, a Camel és a Pall Mall.

 

 

Több ezer baromfi veszett oda a viharban Kerekegyházán

Publikálás dátuma
2014.05.24. 22:10
Elpusztult csirketetemeket hordanak ki egy baromfitartó épületből Kerekegyházán, amelyet a nagy mennyiségű eső miatt víz öntött
Befejezték a szivattyúzást azon a kerekegyházi baromfitelepen, ahol víz öntött el egy állattartó-épületet. A településen szombaton sok eső esett, az ólban tartott több ezer állat nagy része elpusztult - közölte a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettese az MTI-vel.

Krix Orsolya elmondta: a helyi tűzoltók három nagyteljesítményű szivattyúval dolgoztak a telepen, ahol kiérkezésükkor mintegy félméteres víz állt a 350 négyzetméter alapterületű ólban.

A talajszintnél mélyebb padlózatú épületben 6500 baromfit tartottak, 1500-at a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni, a többi állat elpusztult - tájékoztatott a szóvivő.

Az anyagi kár jelentős, hatósági eljárás nem indult az ügyben, a szivattyúzás befejeződött - tette hozzá.

Marad a riasztás - bármikor jöhet a jégverés

Vasárnapra három dunántúli megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás és heves zivatarok veszélye miatt is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: szombat este az Alföld északi felében és az Északi-középhegység térségében, valamint északnyugaton várhatók további zivatarok, amelyeket felhőszakadás és általában kisebb méretű jég kísérhet. A hajnali órákra csaknem mindenütt megszűnnek a zivatarok.

Vasárnap napközben a Dunántúl nyugati megyéiben elvétve, másutt több helyen alakulhat ki zivatar, elszórtan felhőszakadással, jégesővel kísérve - tették hozzá.

Vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével az ország egész területére a várható felhőszakadás és heves zivatar miatt is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés adtak ki. A heves zivatarokat, erős szél, illetve jégeső is kísérheti. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullhat.

Az előrejelzés szerint vasárnap nyugaton több, keleten kevesebb napsütésre lehet számítani. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 Celsius-fok között alakul.