Antiszemita terror, merénylet Brüsszelben

Belgiumban országszerte fokozták tegnap a biztonsági készültséget a szombati merénylet után, és a vasárnapi választások előtt. Szombaton délután négy óra előtt pár perccel egy Audi típusú személygépkocsi érkezett a brüsszeli Sablon negyedbe, a sofőr leparkolt, majd vaktában lövöldözni kezdett a zsidó múzeumnál, majd elhajtott, utasa viszont sajtóhírek szerint gyalogosan távozott a helyszínről.

Három ember, köztük két izraeli állampolgár életét vesztette. Ugyan egy negyedik halálos áldozatról is szóltak jelentések, az információt cáfolta az AFP-nek Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere, aki közölte: az illető “még él, de állapota kritikus”.

A Le Soir belga lap információi szerint a St. Pierre kórház intenzív osztályán ápolják. Rajtuk kívül 11 ember sebesült meg, többeket a támadás okozta sokk miatt kellett ápolni. A jelek szerint antiszemita terrortámadás történt, amelynek kapcsán magányos elkövető után folyik a hajsza, lapzártánkig nem sikerült kézre keríteni a támadót.

A La Derniére Heure honlapján ugyan szombaton azt írta, elfogták az elkövetőt, a gyanúsított tegnap vádemelés nélkül távozhatott. Az ügyészség szerint a férfi a merénylővel egy időben hajtott el a helyszínről, szemtanúként még számítanak rá.

A háromnapos jazzfesztivált a támadást követően azonnal felfüggesztették. A tömegnek köszönhetően rengeteg a szemtanú, helyi sajtójelentések szerint az Audi rendszámát is feljegyezték.

A lövöldözésnél a helyszínen tartózkodott Didier Reynders belga külügyminiszter is, aki Twitter-bejegyzésében azt írta: a lövések hangjára azonnal földre vetette magát, s látta, ahogy hozzá hasonlóan számos test lapul a téren. A közelben volt Joelle Milquet belügyminiszter is, aki pár perccel Reynders után ért a támadás helyszínére.

Ez az első eset, hogy ilyen súlyos antiszemita támadás történik Belgiumban a második világháború befejezése óta. “A merénylet egy gyűlöletet szító légkör eredménye” - fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Szerinte a megoldás a terrorizmus elleni könyörtelen harc folytatásában, s a képmutatás helyett az igazság hirdetésében áll. Netanjahu üdvözölte a háromnapos szentföldi látogatáson tartózkodó Ferenc pápa antiszemitizmus elleni határozott állásfoglalását.

Elio Di Rupo, belga kormányfő részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, s támogatásáról biztosította őket. Megszólalt Viviane Teitelbaum parlamenti képviselő is, aki közölte, a 2000-es években egyre több fenyegetés és megfélemlítés érte a zsidó közösséget Belgiumban, s jelezte, többször felhívta erre a tendenciára a hatóságok figyelmét, eredménytelenül.

Az antiszemitizmus elleni liga pedig közölte, a szimbolikus helyen elkövetett brüsszeli támadás célja, hogy “félelmet keltsen, s újjáélessze az antiszemitizmust Belgiumban, és Európában”. Belgiumban 42 ezer fős zsidó közösség él, többségük azonban nem Brüsszelben, hanem a "gyémántvárosnak" is nevezett Antwerpenben.

Megfigyelők a brüsszeli merényletet a két évvel ezelőtti francia támadássorozathoz hasonlították. Mohammed Merah 2012. március 11. és 15. között hét embert gyilkolt meg: a francia hadsereg három színes bőrű katonáját Montauban, majd két óvodás és egy kisiskolás gyereket, illetve egy fiatal rabbit a toulouse-i zsidó iskolánál. A magányos iszlamista merénylőt végül tűzharc során lőtte le a francia rendőrség mesterlövésze.

Szerző
2014.05.26 07:30

A politikai erőszak ellen szólat fel az MSZP elnöke

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:22

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Tóth Bertalan videóüzenetben közölte: pártja elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt.
Az MSZP elnöksége elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt – mondta a párt oldalán közzétett videóüzenetben Tóth Bertalan. A pártelnök szerint a szocialisták elítélik azt is, ha egy EP-képviselőt ábrázoló bábut lábbal felfelé felakasztanak, de azt is, ha hordót püfölnek (a DK tüntetésén ütlegelte k a tüntetők hordókat, amire a kormányfő képét ragasztották). Emellett elítélik azokat, akik más magánlakásába engedély nélkül behatolnak – utalt a Hadházy Ákos független képviselő házánál forgató tévéstábra
2018.09.21 18:22

Az ország összes börtönében razziát tartottak

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:22
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csaknem 90 olyan tárgyat foglaltak le az ellenőrzés során, melyek nem lehettek volna a fogvatartottaknál.
Biztonsági vizsgálatot tartott az ország összes börtönében a büntetés-végrehajtás a rendőrség és az adóhatóság támogatásával. Több mint négyezer zárkát és csaknem 17 ezer fogvatartottat ellenőriztek – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) pénteken az MTI-t. A BvOP által irányított művelet egy időben indult az ország minden börtönében. A csütörtöki akcióban úgynevezett tiltott tárgyakat, jellemzően mobiltelefonokat kerestek. A BvOP felkérésére a műveletben részt vettek a Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai is. A rendőrök az intézkedések biztosításában működtek közre, míg a NAV kábítószer-kereső ebei a büntetés-végrehajtás kutyás szolgálatát erősítették. A vizsgálat eredményeként csaknem 90 tiltott tárgyat foglaltak le a fogvatartottaktól. Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője pénteken az MTI kérdésére elmondta, hogy a tiltott tárgyak főleg mobiltelefonok és azokhoz tartozó eszközök, például SIM-kártyák voltak, de készpénzt is lefoglaltak. Kitért arra is: jogszabály írja elő, hogy ellenőrizzék a fogvatartottakat, de ez az első alkalom, hogy minden börtönben egyszerre hajtották végre a biztonsági vizsgálatot. Hasonló, összehangolt vizsgálatokat terveznek a közeljövőben, ez rendszeressé válhat – tette hozzá.
2018.09.21 18:22
Frissítve: 2018.09.21 18:22