Előfizetés

Mindenki szerette a Fehér Istent

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2014.05.26. 07:45
A nyerő hármas Cannes-ban: Mundruczó Kornél rendező és főszereplői, Psotta Zsófi a és Hagen kutya FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A szombati díjkiosztással véget ért a 67. Cannes-i Filmfesztivál: megnyerte a szekciója fődíját és igazi, elsöprően  nagy sikert aratott Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje a nézők és a szakma köreiben egyaránt - számunkra ez a világ legjelentősebb filmes fiesztájának idei mérlege. Török filmé lett az Arany Pálma, operatőri életműdíjat vett át a hollywoodi munkáival világhírűvé lett Zsigmond Vilmos, s még a Kutya Pálma is magyar négylábúé lett. 

A Fehér Isten politikai melodráma, mondja Mundruczó, kritika a társadalom intoleranciájával, a szolidaritás hiányával, a gazdagok és szegények közötti óriási szakadékkal szemben.

"A művészet kritikus hang és kommunikáció-készség nélkül nem működik” teszi Mundruczó. A nézővel való kommunikációt, párbeszédet kiváltképpen fontosnak tartja, szerinte a kelet-európai filmről élő sztereotípia már nem igaz. Nem a lassúság, nem a melnkólia a meghatározó, inkább a különös helyzetek kiemelése.

Filmkészítőként pedig az igazság kimondásának új filmnyelvét szeretné megteremteni, olyan igazságokét, amelyek nem csak a kelet-európai térségben, hanem egész Európára érvényesek.
Az interjúban elmondta, ami a kutyákat illeti, az valóban különlegességnek számít, hogy kétszáz kutyával dolgozott, s ezek a kutyák hadseregként mozogtak a filmben.

A főszereplő kutyát (aki elnyerte a Kutya Pálmát Cannes-ben) Mundruczó kifejezésével két zseni játszotta, ikerkutyák. Róluk, s kislány főszereplőjéről (Psotta Zsófia) a látható szeretettel nyilatkozott a rendező, mondván, sokat tanult tőlük az ártatlanságról, s arról, milyen boldogság, hogy megadva nekik a bizalmat, azzal, amit együtt létrehoztak, valami nagyon jó dolog történt.

A Fehér Istent június 12-től már a hazai nézők is láthatják a mozikban.

Cannes-i díjak

Az Pierre Angenieux-ről elnevezett operatőri díjat vett át Zsigmond Vilmos az idei Cannes-i filmfesztiválon, az elismerést  Catherine Deneuve, Zsigmond Vilmos régi barátja adta át. Az est folyamán válogatást láthattunk Zsigmond Vilmos munkáiból és a személyesen megjelenni nem tudó régi barát, Robert De Niro  videoüzenetet küldött Amerikából.

Az újságírók a sajtószobából nézhették végig egy kivetítőn felvételről a díjátadót. Az idei Arany Pálmát a török Nuri Bilge Ceylan több mint háromórás műve, a Téli álom kapta, a Zsűri Nagydíjával Alice Rohrwacher olasz rendező Le meraviglie című alkotását tüntették ki.

Amikor bemondták a legjobb rendezésért járó díjat, kifütyülték a Foxcatcher rendezőjét, az amerikai Bennett Millert. Hasonló felzúdulást keltett a zsűri elfogadhatatlan döntése, mert megosztotta díját Xavier Dolan és Jean-Luc Godard között.

Előbbi legfiatalabb rendezőként a Mommy című filmmel, míg a francia film nagy öregje az Adieu au langage (Ég veled beszéd) című művével érdemelte ki az elismerést.

A legjobb női alakítás díját Julianne Moore vette át a Maps to the Stars, a legjobb férfi alakításét pedig Timothy Spall a Mr. Turner főszerepéért. A sajtó jelenlévő tagjai érezhető csalódással vették tudomásul, hogy a Dardenne-testvérek Deux jours une nuit (Két nap, egy éjszaka) című filmje nem futott be, noha kiválóan sikerült, erős moralitású elbeszélés.

Ráadásul nem csak Marion Cotillard alakítása fergeteges, hanem az egész színészi gárdáé. A díjakat olyan neves művészek adtákk át, mint Sofia Loren, Quentin Tarantino, Uma Thurman, Daniel Auteuil, Monica Bellucci, Paz Vega.

A Fehér Isten elnyerte a kutyás filmek Palm Dog-díját is, noha idén a verseny igen szoros volt. Végül a díjat Luke és Body testvérek nyerték, akik váltva alakították Hagent Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjében.

Ők jobbnak bizonyultak Roxy kutyánál is, aki Jean Luc Godard című filmjében alakít, s a magyar négylábúak lekörözték azt a pásztorkutyát is, akit véletlenül lő le Cronenberg alkotásában a Maps to the Stars egyik fiatal szereplője.

A díjátadó estén a tengerparton vetítették éjszaka a Pulp Fictiont. A jelenlévőket személyesen Quentin Tarantino, Uma Thurman és John Travolta szórakoztatta tipikus amerikai gegeket improvizálva. A vetítés után John Travolta úgy elérzékenyült és olyan  nosztalgikus sírás vett rajta erőt, hogy csaknem támogatva kísérték ki őt.

(Vincenzo Basile írása a Népszavának )

Porosenko lett az elnök

G.M.
Publikálás dátuma
2014.05.26. 07:31
Mozgóurna egy kijevi igénylőnél FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Az előrehozott ukrán elnökválasztás tétje nem az volt, hogy ki lesz a befutó, hanem, hogy  Petro Porosenko csokoládégyáros milliomos első vagy második fordulóból foglalhatja el a tisztséget. A keleti országrészben a legtöbb településen zárva maradtak a szavazókörzetek. Luhanszkban halálos áldozatokat is követelő lövöldözésre került sor.

Az első fordulóban megnyerte az elnökválasztást Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette UDAR párt által támogatott független jelölt. Exit poll felmérések a csokoládékirály támogatottságát 55,9 illetve 57.31 százalékon mérték. Julija Timosenko volt kormányfő, a Batykivscsina jelöltje 12,9 százalékot ért el.

Első fordulóban nyert Porosenko
Közel hatvan százalékos támogatottsággal a csokoládégyáros Petro Porosenko nyerte az előrehozott ukrán elnökválasztást. Hivatalos eredmények mára várhatók, de az exit poll felmérések 55,9 - 57,31 százalék között mérték teljesítményét. Julija Timosenko másodikként nem érte el a 13 százalékot. Porosenko bejelentette, elnökként mindent megtesz a kelet-ukrajnai válság rendezése érdekében, első útja Donyeckbe fog vezetni, de a Krím félsziget elcsatolását nem ismeri el. Kelet-Ukrajnában fegyveresek akadályozták meg a választás lebonyolítását.

Harminchat millió ukrán választópolgárt vártak tegnap az urnákhoz 79 választókerületben, de Kelet-Ukrajnában, az önmagát népköztársasággá kikiáltott Donyeck és Luhanszk megye legtöbb településén nem lehetett megtartani a voksolást, mert a fegyveresek megakadályozták azt.

A módosított választójogi törvény azonban a kötelező részvételi arány eltörlésével lehetővé tette a választás érvényességét a keleti régiók nélkül is, ahol legkevesebb 2 millióan nem adhatták vagy nem is akarták leadni voksukat.

A krími és kelet-ukrajnai lakosok számára több közeli dél-ukrajnai településen tették lehetővé a voksolást az ukrán hatóságok, de a nyugati országrészben is biztosították számukra a lehetőséget.

A krími tatárok közül többen autón átutaztak Herszon megyébe, ahol éltek szavazati jogukkal. A nyugati Lviv megyében is 369 krími tatár és 466 kelet-ukrajnai polgár jelentkezett át.

A keleti szakadárok előre jelezték, nem engedik lebonyolítani a választást a régióban. Donyeck és Horlivka városokban egyáltalán nem nyitottak ki a szavazóhelyiségek.

Donyeck megyében a 22 területi választási bizottságból csak 9 működött, Luhanszk megyében tizenkettőből kettő. Donyeck megye kormányzója azonban kijelentette, hogy a régióban lezajlottak a választások, a megye vezetése minden tőle telhetőt megtett ezért, de szakadárok több helyen megakadályozták, hogy a polgárok kifejezhessék választási akaratukat.

Donyeck városában fegyveresek ellenőrizték az utakat és a szavazókörzeteket, levegőbe leadott lövésekkel próbálták megfélemlíteni a lakosságot. A lefoglalt urnákat a nyílt utcán zúzták szét.

A Donyeck megyében lévő Mariupolban viszont csaknem minden szavazókör működött, mert Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, már korábban felszólította üzemeinek alkalmazottait, hogy csatlakozzanak a helyi rendfenntartó erőkhöz a biztonság szavatolása érdekében.

Éppen ezért több ezer oroszbarát, az elnökválasztás megtartása ellen tiltakozó tüntető vonult tegnap Ahmetov villája elé. Az ukrán hadsereg donyecki parancsnoka bejelentette, szavatolják a milliárdos biztonságát, aki ismeretlen helyen tartózkodott. Több százan Harkivban is tüntettek a választás ellen, illegitimnek tartva azt.

Orosz médiahírek szerint Luhanszkban az ukrán hadsereg szétlőtt egy kávézót, halálos áldozatok és sérültek is vannak, de számokat sem Kijev sem Moszkva nem közölt. Odesszában ismeretlenek Molotov-koktéllal megpróbáltak felgyújtani  egy szavazóhelyiséget. A BBC úgy tudja, tegnap a különböző összetűzésekben 20 személy vesztette életét.

Porosenko, akit a közvélemény kutatók a kampány során mindvégig a választás favoritjának tartottak, miután Dnyipropetrovszkban leadta voksát bejelentette, hogy nem ismeri el a Krím félsziget Oroszországhoz tartozását.

Elnökként minisztériumot fog létrehozni a krími ügyek kezelésére, beleértve a félsziget diplomáciai úton való visszaszerzését is. Ukrajna leendő elnöke azt is jelezte, véleménye szerint a Moszkvával való párbeszéd nélkül nem lehetséges a stabilitás Ukrajnában. 

Első intézkedései arra fognak irányulni, hogy a háború és a káosz véget érjen, első útja Donyeckbe fog vezetni, mondta.

Porosenko lett az elnök

G.M.
Publikálás dátuma
2014.05.26. 07:31
Mozgóurna egy kijevi igénylőnél FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Az előrehozott ukrán elnökválasztás tétje nem az volt, hogy ki lesz a befutó, hanem, hogy  Petro Porosenko csokoládégyáros milliomos első vagy második fordulóból foglalhatja el a tisztséget. A keleti országrészben a legtöbb településen zárva maradtak a szavazókörzetek. Luhanszkban halálos áldozatokat is követelő lövöldözésre került sor.

Az első fordulóban megnyerte az elnökválasztást Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette UDAR párt által támogatott független jelölt. Exit poll felmérések a csokoládékirály támogatottságát 55,9 illetve 57.31 százalékon mérték. Julija Timosenko volt kormányfő, a Batykivscsina jelöltje 12,9 százalékot ért el.

Első fordulóban nyert Porosenko
Közel hatvan százalékos támogatottsággal a csokoládégyáros Petro Porosenko nyerte az előrehozott ukrán elnökválasztást. Hivatalos eredmények mára várhatók, de az exit poll felmérések 55,9 - 57,31 százalék között mérték teljesítményét. Julija Timosenko másodikként nem érte el a 13 százalékot. Porosenko bejelentette, elnökként mindent megtesz a kelet-ukrajnai válság rendezése érdekében, első útja Donyeckbe fog vezetni, de a Krím félsziget elcsatolását nem ismeri el. Kelet-Ukrajnában fegyveresek akadályozták meg a választás lebonyolítását.

Harminchat millió ukrán választópolgárt vártak tegnap az urnákhoz 79 választókerületben, de Kelet-Ukrajnában, az önmagát népköztársasággá kikiáltott Donyeck és Luhanszk megye legtöbb településén nem lehetett megtartani a voksolást, mert a fegyveresek megakadályozták azt.

A módosított választójogi törvény azonban a kötelező részvételi arány eltörlésével lehetővé tette a választás érvényességét a keleti régiók nélkül is, ahol legkevesebb 2 millióan nem adhatták vagy nem is akarták leadni voksukat.

A krími és kelet-ukrajnai lakosok számára több közeli dél-ukrajnai településen tették lehetővé a voksolást az ukrán hatóságok, de a nyugati országrészben is biztosították számukra a lehetőséget.

A krími tatárok közül többen autón átutaztak Herszon megyébe, ahol éltek szavazati jogukkal. A nyugati Lviv megyében is 369 krími tatár és 466 kelet-ukrajnai polgár jelentkezett át.

A keleti szakadárok előre jelezték, nem engedik lebonyolítani a választást a régióban. Donyeck és Horlivka városokban egyáltalán nem nyitottak ki a szavazóhelyiségek.

Donyeck megyében a 22 területi választási bizottságból csak 9 működött, Luhanszk megyében tizenkettőből kettő. Donyeck megye kormányzója azonban kijelentette, hogy a régióban lezajlottak a választások, a megye vezetése minden tőle telhetőt megtett ezért, de szakadárok több helyen megakadályozták, hogy a polgárok kifejezhessék választási akaratukat.

Donyeck városában fegyveresek ellenőrizték az utakat és a szavazókörzeteket, levegőbe leadott lövésekkel próbálták megfélemlíteni a lakosságot. A lefoglalt urnákat a nyílt utcán zúzták szét.

A Donyeck megyében lévő Mariupolban viszont csaknem minden szavazókör működött, mert Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere, már korábban felszólította üzemeinek alkalmazottait, hogy csatlakozzanak a helyi rendfenntartó erőkhöz a biztonság szavatolása érdekében.

Éppen ezért több ezer oroszbarát, az elnökválasztás megtartása ellen tiltakozó tüntető vonult tegnap Ahmetov villája elé. Az ukrán hadsereg donyecki parancsnoka bejelentette, szavatolják a milliárdos biztonságát, aki ismeretlen helyen tartózkodott. Több százan Harkivban is tüntettek a választás ellen, illegitimnek tartva azt.

Orosz médiahírek szerint Luhanszkban az ukrán hadsereg szétlőtt egy kávézót, halálos áldozatok és sérültek is vannak, de számokat sem Kijev sem Moszkva nem közölt. Odesszában ismeretlenek Molotov-koktéllal megpróbáltak felgyújtani  egy szavazóhelyiséget. A BBC úgy tudja, tegnap a különböző összetűzésekben 20 személy vesztette életét.

Porosenko, akit a közvélemény kutatók a kampány során mindvégig a választás favoritjának tartottak, miután Dnyipropetrovszkban leadta voksát bejelentette, hogy nem ismeri el a Krím félsziget Oroszországhoz tartozását.

Elnökként minisztériumot fog létrehozni a krími ügyek kezelésére, beleértve a félsziget diplomáciai úton való visszaszerzését is. Ukrajna leendő elnöke azt is jelezte, véleménye szerint a Moszkvával való párbeszéd nélkül nem lehetséges a stabilitás Ukrajnában. 

Első intézkedései arra fognak irányulni, hogy a háború és a káosz véget érjen, első útja Donyeckbe fog vezetni, mondta.