Snowden visszatérne az Egyesült Államokba

Bizonyos körülmények között visszatérne hazájába az amerikai titkosszolgálati dokumentumok kiszivárogtatója, Edward Snowden. Német ügyvédje, Wolfgang Kaleck a Spiegelnek elismerte, felvették a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Mint mondta, mindenki, akinek bármi köze van az ügyhöz, tudja, az lenne a legjobb, ha megállapodás születne Washingtonnal. Állítása szerint védence sosem lépett fel önző módon, s nem is akart kárt okozni. „Szerinte egy demokratikus amerikai kormány lehetővé kívánná tenni visszatérését.

A német Bundestagnak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési programját vizsgáló bizottsága továbbra is vizsgálja annak lehetőségét, hogy Snowden Berlinbe utazhasson vallomástételre. „Amíg a kormányzat nem utasítja el ezt, addig lehetségesnek tartjuk ezt is” – mondta Kaleck. Sokkolónak nevezte, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter védencét „jogsértőnek” nevezte az amerikai kormány képviselőivel folytatott megbeszélései során. Snowden jelenleg Oroszországban tartózkodik.

Szerző

Biztosra ment a hadsereg

Ma kezdődik meg az egyiptomi választás, amely holnap ér véget. Míg az utolsó, 2012-es elnökválasztáson 3 jelölt közül lehetett választani, most egyetlen favoritja van: Andel-Fattah al-Sziszi tábornok. Miután a hírközlő szervek csak őt népszerűsítették, a választási plakátok csak őt ábrázolták, ezért már a voksolás előtt kijelenthető, szó sincs szabad és demokratikus választásról. Igaz, az egyiptomiak rossz tapasztalatokat szereztek a demokráciáról, hiszen a Muzulmán Testvériség, illetve elnöke, a tavaly júliusban a hadsereg által megbuktatott Mohammed Morszi a végletekig visszaélt hatalmával. „Biztonságra, stabilitásra, erős emberre van szükségünk” – mondta a Spiegel tudósítójának egy helybéli. 

Minden valószínűség szerint a tábornok akkor is nyerne, ha nem állna mögötte ilyen apparátus. A Pew intézet felmérése szerint támogatottsága 54 százalék, míg 45 százalék elutasítja őt. A hadsereg azonban nem akar kockázatot vállalni, biztosra megy győzelmét illetően. Sziszi nem vállalt élő interjúkat, csak felvételről sugároztak vele készült beszélgetéseket nyilván amiatt, mert attól félt, hogy olyan kijelentést tenne, ami esetleg imázsát veszélyeztetné.
Sok egyiptomi szerint Sziszi az, aki képes kivinni az országot a gazdasági nehézségekből. Ez azonban szinte reménytelen feladatnak látszik, s nyilvánvalóan csodát várnak tőle. Kérdés, meddig marad meg varázsa.

Szerző

Ferenc pápa: ne legyen erőszak Isten nevében

Publikálás dátuma
2014.05.26. 12:13
Fotó: Gettyimages.
„E szent helyről szólítok fel minden népet és közösséget, akik Ábrahámra tekintenek: senki se éljen vissza Isten nevével azzal, hogy erőszakhoz folyamodik” – jelentette ki Ferenc pápa hétfői jeruzsálemi látogatásának első színhelyén, a Templomhegyen.

A katolikus egyházfő meglátogatta az al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik legfontosabb szentélyét, ahol találkozott  Mohammad Huszein sejkkel, Jeruzsálem főmuftijával. Ezután a pápa a Siratófalhoz vonult imádkozni, és az ősi kövek közé elhelyezte üzenetét, a Miatyánk spanyol nyelvű szövegét – írta a Háárec.

 Ferenc útjának következő állomása a Herzl-hegy volt, ahol a pápa koszorút helyezett el Herzl Tivadarnak, a modern cionizmus atyjának sírjánál, majd - eredeti programját megváltoztatva - a  Jad Vasem emlékhelyen megemlékezett a holokauszt áldozatairól.

Az emlékhelynél, ahová elkísérte őt Simon Peresz izraeli államfő és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is,  az egyházfő kezet csókolt néhány holokauszt-túlélőnek a tisztelet jeléül. „E Soá-emlékhelyen ismét halljuk Isten kérdését: Ádám hol vagy? E kérdés, a Holokauszt kimondhatatlan tragédiájával szemben, úgy visszhangzik, mint egy elhaló hang egy feneketlen mélységből” – mondta a pápa, majd imádkozott azért, hogy  az emberek érezzék a szégyent azért, amit tettek, a tömeges bálványimádásért, saját véreik legyilkolásáért. „Soha többé, Uram, soha többé!” – fejezte be fohászát Ferenc pápa.

A katolikus egyház feje vasárnap közös imádságra hívta a Vatikánba Pereszt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt a közel-keleti békéért. A meghívást mindketten elfogadták, az olasz sajtó szerint a rendkívüli eseményre kerül június 6-án kerül sor.

 

 

Szerző
Frissítve: 2014.05.26. 12:34