Szerinte hatékony lenne - a vám tilalma miatt - egy regisztrációs díj bevezetése, amely nem csupán adminisztratív úton nehezítené az importot, hanem elvenné a nyerészkedők profitját is, így már nem érné meg ebben az üzletágban tevékenykedniük.
Tornai Tamás, somlói borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke a Népszavának elmondta, a hazai bortermelés 70 százaléka fehérbor, a fennmaradó 30 százalék a vörösbor. A fogyasztásban azonban az arányok kiegyenlítettek, nagyjából 50-50 százalék.
A termelés és fogyasztás közötti különbséget igyekeznek importból pótolni. A fogyasztást jelző számok is folyamatosan változnak. A szakember közölte, a standolás bevezetése után volt olyan év amikor 3,5 millió hektóliter bor érett a hordókban, tartályokban, míg a standolás hiányában ez a mennyiség csak a 2,6 millió hektóliter volt. A magyar borexport 90 százaléka fehér bor.
Tornai is hangsúlyozta, az olcsó olasz borok korlátozzák a hazai termelők értékesítési lehetőségeit. A magyar borászoknak nem az olasz kollégáikkal, hanem az általuk fölhasznált - az emberi egészségre egyébként nem ártalmas - olcsó adalékanyagokkal és az emiatt olcsóbb borárakkal kell versenyezniük.
A HNT elnöke általánosságban egyetértett azzal, hogy a hazai borászoknak nem feltélenül kell az olcsó "asztali bor" kategóriával megküzdeni,, de azt is hozzátette, azt sem engedhetik meg a magyar borászok, hogy a legfontosabb belföldi szegmensről lemondjanak.
Tornai Tamás hangsúlyozta, több uniós országban is léteznek szigorú szabályok a bor értékesítéssel kapcsolatban, de a korlátozás hosszú távon nem alkalmas az egyenlő versenyesélyek megteremtésére. A hazai szabályozásnak a minőséget kell védeni elsősorban.
Olaszországban korábban az EU által támogatott lepárlásra termeltek, akkor nem a minőség, hanem a mennyiség számított. A támogatási rendszer átalakulásával az addig lepárolt bormennyiség felszabadult, így az olaszok akár házhoz is szállítják a literenként 80 forintos folyóbort. Magyarországon egy liter bor átlagos önköltségi ugyanakkor ára 110-120 forint.