Újabb összetűzés az orosz-ukrán határnál

Ukrán határőrök tüzet nyitottak egy fegyvereket szállító autókonvojra, amely keddre virradóra Oroszország felől behatolt Ukrajna területére - közölte az ukrán határőrség.

 Miután a teherautókból, kisbuszokból és személygépkocsikból álló konvoj átlépte a határt, a határőrök tüzet nyitottak rá. A járművek egy része azonban elszakadt a konvojt fedező fegyveresektől, és a Luhanszk megyei Antracit város felé vette útját. A harcok során a határőrök feltartóztattak egy kisbuszt és két személygépkocsit. A járművek Kalasnyikov típusú gépkarabélyokkal, rakétagránátokkal és robbanószerrel voltak megpakolva - jelentette az UNIAN hírügynökség.

Szerző

Évekbe telhet, mire Amerikában is zöld utat kapnak a drónok

Miközben az Egyesült Államok drónokat küldött Nigériába, az eltűnt több mint 200 iskoláslány felkutatásának segítésére, odahaza egyelőre nem engedélyezik a pilóta nélküli robotrepülőgépek felhasználását eltűnt személyek keresésére – vetette fel az NBC News.

A Szövetségi Repülésügyi Hivatal, az FAA sajátosan szabályozza a drónokat, egy kalap alá veszi a több tízezer dollárba kerülő robotrepülőgépeket a repülőmodellekkel, ugyanazok az előírások vonatkoznak rá, mint a játékokra. Így ezek a gépek csak elhagyatott területen, nagyon alacsonyan repülhetnek, s nem használhatók fel kereskedelmi célra.

E szabályozás értelmében tiltották meg egy texasi társaságnak, hogy drónokat vessen be eltűnt személyek felkutatására. A texasi kutató-mentő cég perli az FAA-t, mivel a tilalommal megfosztják őket egy nagyon hatékony eszköztől, a kamerával ellátott robotrepülőgépek gyorsabban a helyszínre érnek, mint a helikopterek, s lerövidíthetik a kutatási időt. Bár a washingtoni kongresszus már felszólította a repülésügyi hatóságot, hogy dolgozzák ki a drónok használatának új szabályozását, 2017-ig is eltarthat, mire befejeződik az engedélyeztetés. Ha az amerikai légtérben zöld utat kapnának a drónok, 82 milliárd dolláros üzletet jelentene, s több mint 100 ezer új állást teremtene. A polgári repülés illetékesei azonban nem örülnek a felvetésnek, rendkívül balesetveszélyesnek tartanák a drónok röpködését. A kémrepülőgépek polgári alkalmazása a magánélet szentségét is sértheti.

Szerző

Nigéria tudja, hol rejtegetik a lányokat

A nigériai hadsereg tudja, hol rejtegetik az elrabolt iskoláslányokat, de nem merik megkockáztatni kiszabadításukat. „A jó hír a szülőknek, hogy tudjuk, hol vannak a lányok, de nem árulhatjuk el” – mondta Alex Badeh légimarsall. 

A magasrangú katona szerint a nigériai fegyveres erők tudják mit csinálnak, de nem akarják megölni a lányokat azzal, hogy elhamarkodott szabadítóakciót indítanak. A marsall szavait a nigériai állami hírügynökség jelentette.

A több mint kétszáz iskoláslányt az al-Kaidával is kapcsolatot tartó Boko Haram terrorszervezet rabolta el. A nigériai kormányt világszerte bírálták, mert semmit nem tett az elhurcolt lányok kiszabadításáért. Goodluck Jonathan államfő nemzetközi nyomásra végül beleegyezett, hogy amerikai, brit, francia és izraeli tanácsadók bekapcsolódjanak a kutatásba.

Szerző