Sukoró-per: újabb tanúmeghallgatás

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Sukoró-per a Szolnoki Törvényszéken, ahová négy hónapnyi illetékességi huzavona után került vissza az eljárás. A végül meghiúsult King's City kaszinóberuházás előzményének tekinthető telekcsere miatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. több egykori vezetője ellen folyó büntetőeljárásban két tanú tett tegnap vallomást. 

Egyikük, Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány volt önkormányzati minisztere elismerte, hogy találkozott a befektetők képviselőivel, de a részletekre már nem emlékezett, így vallomásából nem derült ki lényeges vagy új körülmény.

Tanúként tett vallomás Bodnár Terézia, az MNV volt, ingatlanvagyonért felelős vezérigazgató-helyettese is, akinek válaszaiból annyi derült ki, hogy "a folyosói pletykákról, miszerint valami nem volt rendben a telekcsere körül" valójában csak az ügyészségtől hallott.

A pert egyébként Budapestről még 2012-ben helyezte át Szolnokra az Országos Bírósági Hivatalt vezető Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége). Tavaly decemberben azonban az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta, hogy az OBH számára az ügyáthelyezést lehetővé tevő jogszabály alaptörvényellenes, ezért az Ab megsemmisítette a szabályozást, mintha a törvény sosem létezett volna.

A szolnoki és a más "elszámoltatási" ügyekben eljáró vidéki törvényszékek az Ab-döntés alapján illetékesség hiányában sorra "visszaadták" az ügyeket a Fővárosi Törvényszéknek, ám ott sem tartották magukat illetékesnek. Végül a Kúria a büntetőeljárási törvény egyik passzusára, a megelőzés elvére hivatkozva helyezte vissza az ügyet vidékre. Eszerint ha egy ügy tárgyalása közben kiderül, hogy mégsem az addig eljáró bíróság az illetékes - mert például máshol követték el a bűncselekményt -, akkor is ott kell befejezni a tárgyalást, ahol az első eljárási cselekmény történt. Ugyanakkor ez nehezen tűnik alkalmazhatónak, ha eleve törvénytelenül kezdte el egy bíróság a tárgyalást.

A per folytatása amiatt is aggályos lehet, mert az eredeti áthelyezés miatt a vádlottak is az Ab-hez fordultak még 2012-ben, ahol ügyükben az eljárást felfüggesztették, de most, az új fejlemények hatására folytatják.

Megírtuk, a Szolnokon folyó pert - noha az utolsó tárgyalás óta a törvényben rögzített három hónapnál több idő telt el - nem kell elölről kezdeni. A volt MNV-s vezetőket - Tátrai Miklós korábbi vezérigazgatót és Császy Zsolt egykori értékesítési igazgatót - hűtlen kezelés kísérlete miatt a vádlottak padjára ültető, de Gyurcsány Ferencet például sikertelenül kriminalizáló eljárás ugyanis ma már nem számít kiemeltnek. Eredetileg az volt, miután 2010-ben, az "elszámoltatás" beindulásával beleírták a törvénybe, de tavaly nyáron, a parlamenti választás előtti évben úgy módosították a büntetőeljárási törvényt, hogy kivették a felsorolásból a hűtlen kezelést.

Eközben a Sukoró-ügyben Washingtonban, nemzetközi választott bírósági eljárás is zajlik, ítélet késő ősszel várható. Ebben a sukorói beruházást tervező befektetők perlik kártérítésért a magyar államot mintegy 120 milliárd forintra.

Császy ennek kapcsán lapunknak megjegyezte: a szolnoki és a washingtoni eljárásban is megpróbálja az ügyészség illetve az állam "ügyeskedőnek, telekspekulánsnak" beállítani a máshol világszerte elismert üzletembereket, akik "szívesen üzletelnek demokratikus államokban, csak a diktatúrákat nem szeretik, bár a jelek szerint azok se őket", pedig a sukorói King's City szerinte "a régióban nagyobb dobás lett volna, mint a Hungaroring."

Szerző

Gyors tisztújítást sürgetnek

Publikálás dátuma
2014.05.28. 07:06
Úgy tudjuk, elsősorban a fővárosi szervezetek lázadnak a vasárnapi választás eredménye miatt. Fotó: K2 Press/Népszava
Látszatmegoldások helyett sokan azonnali tisztújítást sürgetnek az MSZP-ben. Névtelenséget kérő szocialistáktól úgy értesültünk, elsősorban a fővárosi szervezetek lázadnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás eredménye, illetve eredménytelensége miatt. Vidéken állítólag annyira elkeseredett a tagság, hogy többen az őszi önkormányzati kampányban sem akarnak részt venni, ha minden így marad. Lendvai Ildikó, a szocialisták korábbi elnöke tegnap az ATV-ben kiállt a gyors tisztújítás mellett annak érdekében, hogy az emberek elhiggyék: a párt változtatni akar.

Gyors tisztújítást akarnak sokan a szocialista pártban. Lapunk úgy értesült, hogy elsősorban a fővárosi szervezetek lázadnak a vasárnapi voksolás kimenetele miatt. Nehezen viselik, hogy Budapest legtöbb kerületében a DK és az Együtt-PM is jobban szerepelt, mint az MSZP.

Vidéken állítólag annyira elkeseredett a tagság, hogy többen az őszi önkormányzati kampányban sem akarnak részt venni, ha minden így marad. Nincs mondanivalójuk az emberek számára, ezért szerepelt ilyen rosszul az EP-választáson a párt - fogalmazott lapunknak az egyik szocialista politikus. Többek szerint az üres, eredménytelen politizálást, a teszetoszaságot büntették a baloldali szavazók, ezért újra kell szervezni a pártot, amihez új vezetésre is szükség van.

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke vasárnap éjjel az EP-választás eredményét értékelve arról írt, hogy ekkora pofon egyre azért jó. "Kiderül, hogy aki kapta, csak alszik vagy már meg is halt". A politikus tegnap az ATV Start című műsorában szintén a gyors tisztújítás mellet állt ki annak érdekében, hogy az emberek elhiggyék, hogy a párt változtatni akar. Magyarországon szükség van egy életképes MSZP-re, de ezt meg is kell tudni mutatni a választóknak - fogalmazott Lendvai, aki szerint nem hagyhatják cserben azt a bázist, amelyik "szeretné szereni" a pártot. A szocialisták lehetséges új elnökét nem akarta megnevezni, azt viszont hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a hozzá hasonló politikusok nem jöhetnek szóba, mert szerinte azzal a visszarendeződést sugallnák, ami pedig rossz üzenet.

Az MSZP elnökségének sorsáról szombati kibővített ülésén dönt a párt országos választmánya. A testület ülését még az áprilisi országgyűlési választás után hívták össze. Akkor nem készültek arra, hogy időközben felajánlja lemondását a szocialisták vezérkara, ahogy az újabb súlyos vereség sem volt a "pakliban".

Mesterházy Attila az EP-választás éjszakáján jelentette be, hogy a vártnál rosszabbul szerepeltek, ezért felajánlják lemondásukat, amelyet ha az országos választmány elfogad, azonnali tisztújítást kell elrendelni. Miután a pártelnöknek nincs kihívója, Mesterházy pedig még nem döntött el, hogy pályázik-e ismét erre a posztra, sokan attól tartanak, hogy az esetleg előrehozott tisztújításon sem feltétlenül változik a status quo.

Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter tegnap, a szombati választmányra készülve Facebook-oldalán egyebek mellett arról írt, hogy Botka László széles válla kiváló fedezék lehet a "felajánlomdenemgondolomkomolyan csipet-csapat" számára. A testület elnökét Juhász arra figyelmeztette, súlyos felelősséget vesz a nyakába, ha hozzájárul ahhoz, hogy lényegében semmi ne változzon a pártban.

Az Index információja szerint az MSZP egyik fellegvárának számító XIII. kerületi alapszervezetből még a csúfos EP-választás előtt azt üzenték: a jelenlegi vezetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, semmiben sem volt sikeresebb elődeinél. A dokumentumban felrótták, hogy a pártvezetésnek semmilyen mondanivalója sem volt az országgyűlési kampányban, ezért a tennivalók elodázásába menekült, a bukás után pedig önkritikátlanul folytatta a ténykedését.

Az állásfoglalás szerint a Mesterházy-érában az elnökhöz való lojalitás és belső alkudozás lett a fő szervezőerő. Ehelyett azonban a teljesítményelv alkalmazására van szükség, a teljesítményt pedig a választásokon elért eredményekben kellene mérni.

Holnap délután összeül a szocialisták budapesti párttanácsa, ahol az EP-választás végeredményét fogják értékelni, de természetesen az előrehozott tisztújítás is napirendre kerül. Az egyik ismert MSZP-s politikus szerint Molnár Zsolt fővárosi elnök nagyon rosszkor mondott le posztjáról. Veszélyes a helyzet, annál is inkább, mert az önkormányzati választási együttműködésről így nehezebb tárgyalni. Hozzátette: gyors váltásra van szükség a pártban, de az együttműködési tárgyalásokat az is nehezítheti, ha a partnerek nem tudják, hogy adott esetben kinek az ígéretében bízhatnak.

Változást akar a főváros
Horváth Csaba, a párt budapesti választási bizottsági elnöke, az MSZP tárgyalódelegációjának vezetője lapunknak kijelentette, a fővárosi szocialisták változást akarnak, ő pedig azt fogja képviselni a szombati választmányon, amire holnap mandátumot kap a párttanácstól. Számukra a valódi kérdés az, hogyan tudják ismét megszólítani azokat a választókat, akik vasárnap otthon maradtak, illetve miként lehet bővíteni a táborukat. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a napokban közölte, a baloldali pártokkal hajlandók közös főpolgármester-jelöltről tárgyalni, Horváth Csabát azonban biztosan nem fogják támogatni. A szocialisták jelöltje szerint viszont először az együttműködés elveit, majd annak tartalmát kell meghatározni, a személyekről csak ezt követően érdemes beszélni.

Szerző

Gyors tisztújítást sürgetnek

Publikálás dátuma
2014.05.28. 07:06
Úgy tudjuk, elsősorban a fővárosi szervezetek lázadnak a vasárnapi választás eredménye miatt. Fotó: K2 Press/Népszava
Látszatmegoldások helyett sokan azonnali tisztújítást sürgetnek az MSZP-ben. Névtelenséget kérő szocialistáktól úgy értesültünk, elsősorban a fővárosi szervezetek lázadnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás eredménye, illetve eredménytelensége miatt. Vidéken állítólag annyira elkeseredett a tagság, hogy többen az őszi önkormányzati kampányban sem akarnak részt venni, ha minden így marad. Lendvai Ildikó, a szocialisták korábbi elnöke tegnap az ATV-ben kiállt a gyors tisztújítás mellett annak érdekében, hogy az emberek elhiggyék: a párt változtatni akar.

Gyors tisztújítást akarnak sokan a szocialista pártban. Lapunk úgy értesült, hogy elsősorban a fővárosi szervezetek lázadnak a vasárnapi voksolás kimenetele miatt. Nehezen viselik, hogy Budapest legtöbb kerületében a DK és az Együtt-PM is jobban szerepelt, mint az MSZP.

Vidéken állítólag annyira elkeseredett a tagság, hogy többen az őszi önkormányzati kampányban sem akarnak részt venni, ha minden így marad. Nincs mondanivalójuk az emberek számára, ezért szerepelt ilyen rosszul az EP-választáson a párt - fogalmazott lapunknak az egyik szocialista politikus. Többek szerint az üres, eredménytelen politizálást, a teszetoszaságot büntették a baloldali szavazók, ezért újra kell szervezni a pártot, amihez új vezetésre is szükség van.

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke vasárnap éjjel az EP-választás eredményét értékelve arról írt, hogy ekkora pofon egyre azért jó. "Kiderül, hogy aki kapta, csak alszik vagy már meg is halt". A politikus tegnap az ATV Start című műsorában szintén a gyors tisztújítás mellet állt ki annak érdekében, hogy az emberek elhiggyék, hogy a párt változtatni akar. Magyarországon szükség van egy életképes MSZP-re, de ezt meg is kell tudni mutatni a választóknak - fogalmazott Lendvai, aki szerint nem hagyhatják cserben azt a bázist, amelyik "szeretné szereni" a pártot. A szocialisták lehetséges új elnökét nem akarta megnevezni, azt viszont hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a hozzá hasonló politikusok nem jöhetnek szóba, mert szerinte azzal a visszarendeződést sugallnák, ami pedig rossz üzenet.

Az MSZP elnökségének sorsáról szombati kibővített ülésén dönt a párt országos választmánya. A testület ülését még az áprilisi országgyűlési választás után hívták össze. Akkor nem készültek arra, hogy időközben felajánlja lemondását a szocialisták vezérkara, ahogy az újabb súlyos vereség sem volt a "pakliban".

Mesterházy Attila az EP-választás éjszakáján jelentette be, hogy a vártnál rosszabbul szerepeltek, ezért felajánlják lemondásukat, amelyet ha az országos választmány elfogad, azonnali tisztújítást kell elrendelni. Miután a pártelnöknek nincs kihívója, Mesterházy pedig még nem döntött el, hogy pályázik-e ismét erre a posztra, sokan attól tartanak, hogy az esetleg előrehozott tisztújításon sem feltétlenül változik a status quo.

Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter tegnap, a szombati választmányra készülve Facebook-oldalán egyebek mellett arról írt, hogy Botka László széles válla kiváló fedezék lehet a "felajánlomdenemgondolomkomolyan csipet-csapat" számára. A testület elnökét Juhász arra figyelmeztette, súlyos felelősséget vesz a nyakába, ha hozzájárul ahhoz, hogy lényegében semmi ne változzon a pártban.

Az Index információja szerint az MSZP egyik fellegvárának számító XIII. kerületi alapszervezetből még a csúfos EP-választás előtt azt üzenték: a jelenlegi vezetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, semmiben sem volt sikeresebb elődeinél. A dokumentumban felrótták, hogy a pártvezetésnek semmilyen mondanivalója sem volt az országgyűlési kampányban, ezért a tennivalók elodázásába menekült, a bukás után pedig önkritikátlanul folytatta a ténykedését.

Az állásfoglalás szerint a Mesterházy-érában az elnökhöz való lojalitás és belső alkudozás lett a fő szervezőerő. Ehelyett azonban a teljesítményelv alkalmazására van szükség, a teljesítményt pedig a választásokon elért eredményekben kellene mérni.

Holnap délután összeül a szocialisták budapesti párttanácsa, ahol az EP-választás végeredményét fogják értékelni, de természetesen az előrehozott tisztújítás is napirendre kerül. Az egyik ismert MSZP-s politikus szerint Molnár Zsolt fővárosi elnök nagyon rosszkor mondott le posztjáról. Veszélyes a helyzet, annál is inkább, mert az önkormányzati választási együttműködésről így nehezebb tárgyalni. Hozzátette: gyors váltásra van szükség a pártban, de az együttműködési tárgyalásokat az is nehezítheti, ha a partnerek nem tudják, hogy adott esetben kinek az ígéretében bízhatnak.

Változást akar a főváros
Horváth Csaba, a párt budapesti választási bizottsági elnöke, az MSZP tárgyalódelegációjának vezetője lapunknak kijelentette, a fővárosi szocialisták változást akarnak, ő pedig azt fogja képviselni a szombati választmányon, amire holnap mandátumot kap a párttanácstól. Számukra a valódi kérdés az, hogyan tudják ismét megszólítani azokat a választókat, akik vasárnap otthon maradtak, illetve miként lehet bővíteni a táborukat. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke a napokban közölte, a baloldali pártokkal hajlandók közös főpolgármester-jelöltről tárgyalni, Horváth Csabát azonban biztosan nem fogják támogatni. A szocialisták jelöltje szerint viszont először az együttműködés elveit, majd annak tartalmát kell meghatározni, a személyekről csak ezt követően érdemes beszélni.

Szerző