XVI. Benedek nem mondott le "teljesen" a pápaságról

 II. János Pál pápa életrajzírója szerint XVI. Benedek nyugalmazott pápa nem mondott le "teljesen" a pápaságról. Vittorio Messori a Corriere della Sera szerdai számában elemezte XVI. Benedek lemondásának egyházjogi hátterét azután, hogy Ferenc pápa bejelentette, a jövőben más pápák is lemondhatnának.

A konzervatív olasz napilapban "Ratzinger nem vonult vissza magánéletbe. Ezért van tényleg két pápánk" című cikkben a Vatikán életét jól ismerő Vittorio Messori olasz katolikus író, II. János Pál életrajzírója Ferenc pápa mondataira reagált, amelyeket az egyházfő a szentföldi látogatása után Rómába tartó repülőúton mondott az újságíróknak. A pápa nem zárta ki, hogy hogy elődjéhez hasonlóan egy nap ő is lemondhat. "Úgy vélem, XVI. Benedek esete nem egyedülálló. Intézményként kellene rá tekintenünk, aki megnyitott egy ajtót, a nyugalmazott pápáét" - hangoztatta a egyházfő.

Vittorio Messori szerint XVI. Benedek nem mondott le "teljesen". Tavaly február 28-án több mint hétszáz év óta először történt meg, hogy egy egyházfő felállt a helyéről és ennek szokatlan feltételeit maga a teológustudós XVI. Benedek diktálta - írta.
A cikkíró feltette a kérdést, hogy a nyugalmazott pápa elnevezést választotta, de miért nem döntött úgy, hogy Róma tiszteletbeli püspöke marad, ahogyan akkor egyházi körök is javasolták neki. Miért nem mondott le a pápai fehér ruháról, miért nem vonult vissza egy férfi klauzúra kolostor csendjébe és miért maradt a Vatikánban, ahol gyakran lép személyes kapcsolatba utódjával és hivatalos szertartásokon is részt vesz, mint az április 27-i kettős szentté avatás - kérdezte Vittorio Messori.

Stefano Violi olasz kánonjogász tanulmányára hivatkozva a szerző azt a latin nyelvű beszédét elemezte, amellyel XVI. Benedeknek tavaly február 11-én bejelentette lemondását. A latinul kiválóan tudó XVI. Benedek úgy fogalmazott, nem a pápaként egész életre szóló péteri szolgálatról (munus petrinus) mond le, hanem ennek gyakorlásáról (ministerium). Talán ez magyarázza, hogy Ferenc pápa Róma püspökének és nem pápának szereti nevezni magát - jegyezte meg a Corriere della Sera.

Szerző

Tűzszünet és sztrájk Donyeckben

Két napig tartó harcok után keddes késő délután tűzszünetet kötöttek a donyecki fegyveres szakadárok az ukrán hadsereg egységeivel. A donyecki nemzetközi repülőtér visszaszerzéséért indított offenzíva volt az ukrán hadsereg úgynevezett terrorista ellenes hadműveletének legvéresebb epizódja. Legkevesebb 45 személy vesztette életét, köztük civilek is, de a hadseregtől származó információk szerint a szakadárok ennél jóval nagyobb vesztességeket szenvedtek, 150-200 áldozatról is beszélnek e körökben. 

A repülőtér visszafoglalása után a fegyveresek visszahúzódtak a városba, a harcok pillanatnyilag szünetelnek. Sztrájkba léptek azonban a donyecki medence szénbányászai, akik a bányák bejáratánál gyülekezve követelik a harcok befejezését, az ukrán hadsereg visszavonulását.
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította az ukrán hatóságokat, hogy kizárólag békés eszközökkel állítsák helyre ellenőrzésüket Kelet-Ukrajnában. A főtitkár aggasztónak nevezte az erőszakot, különösen a donyecki összecsapásokat, amelyek több tucat életet oltottak ki”.

Szerző

Hollande tárgyalni fog Putyinnal

Francois Hollande francia elnök kedd este Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők informális találkozója után megerősítette azt a már korábban is jelzett szándékát, hogy tárgyalni készül Vlagyimir Putyin orosz államfővel. 

Normandiai partraszállás 70. évfordulója alkalmával rendezett június 6-i ünnepségre hívta meg az orosz vezetőt is. A megemlékezés egyben csúcstalálkozó lesz, hiszen II. Erzsébet brit királynő, Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német szövetségi kancellár is már megerősítette részvételi szándékát. Putyin korábban úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen elmegy a rendezvényre, ahol bármelyik kollégájával hajlandó párbeszédet folytatni. „Elmegyek, nem kívánok kerülgetni senkit sem” – mondta az orosz államfő.
Hollande az uniós vezetőknek megerősítette, hogy négyszemközt is kíván tárgyalni Putyinnal, elsősorban az ukrán válságról Jelezte: az orosz vezetésnek el kell ismernie Petro Porosenko ukrán elnököt és hozzájárulnia az ukrajnai helyzet deeszkalálódásához.
A Fehér Ház jelezte, nem tervez kétoldalú Obama-Putyin találkozót.

Szerző