A fővárosi szocialisták többsége várhatóan támogatja az elnökség lemondását

Az MSZP budapesti választási bizottságának elnöke szerint a fővárosi párttanácsban várhatóan annak lesz többsége, hogy a párt országos választmánya fogadja el a pártelnökség EP-választás utáni lemondását.

Alexa György szerdán az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, testületi döntés még nincs az ügyben, a budapesti párttanács csütörtökön ül össze, hogy megvitassa a kérdést.
Mint mondta, az elnökség lemondása utáni helyzet levezénylése tekintetében vannak nézetkülönbségek.
Az MSZP csepeli szervezetének szerdán nyilvánosságra hozott állásfoglalása rendkívüli kongresszus összehívását és új országos elnökség megválasztását javasolja a választmánynak.

A szocialisták XXI. kerületi pártszervezetének honlapján olvasható dokumentumban azt írják, hogy a csepeli szervezet taggyűlése úgy határozott, választmányi delegáltjait kötött mandátummal küldi a szombati ülésre.
E szerint a rendkívüli kongresszuson megválasztandó új országos elnökség mandátuma 2016-ig szólna. Ezzel egy időben javasolják a budapesti küldöttértekezlet összehívását is, amely megválasztaná az új budapesti elnököt. (A budapesti elnök poszt jelenleg üres, miután Molnár Zsolt május 15-én lemondott.) A csepeliek azt javasolják, hogy a teljes, felmenő rendszerben lebonyolított tisztújítást az önkormányzati választás után tartsák.
Az MSZP csepeli szervezete azt írta, hogy amennyiben ezeket a javaslatokat nem támogatják a választmányi ülésen, akkor egy teljes, felmenő rendszerben lebonyolított tisztújításra van szükség 60 napon belül.

Ugyancsak véleményt nyilvánított az MSZP angyalföldi szervezete, még az európai parlamenti (EP-) választás előtt. Az Index és a Népszabadság beszámolója szerint a dokumentumban leszögezték: teljesítmény nélkül senki se lehessen vezető az MSZP-ben, a teljesítményt pedig a választásokon elért eredményekben kellene mérni. A lapinformációk szerint a XIII. kerületi párttagok felrótták a pártvezetésnek, hogy semmilyen mondanivalója sem volt az országgyűlési kampányban, ezért a tennivalók elodázásába menekült, a bukás után pedig önkritikátlanul folytatta a ténykedését.
Borszéki Gyula, a XIII. kerületi MSZP elnöke az Indexnek azt mondta, a belső nyilvánosságnak szánták az állásfoglalást, ezért nem hozták nyilvánosságra.

Márton Roland, az MSZP országos választmányának elnökhelyettese, székesfehérvári pártelnök a Fehér Megyei Hírlap szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy a választmány nem teheti meg, hogy nem fogadja el az elnökség lemondását, mert nem maradhat következmények nélkül, ami történt. Ugyanakkor kutyaszorítóban is van a választmány - folytatta - , mert bármilyen döntés is születik, "az az önkormányzati választásokhoz szükséges üzenetek továbbításának a rovására megy". Hozzátette: szervezeti és tartalmi változás is kell a pártban, az MSZP-nek elsősorban a hitelesség terén kell tennie.

Az MSZP országos elnöksége vasárnap este, az EP-választás eredményének ismeretében ajánlotta fel lemondását a párt választmányának. A választást a Fidesz-KDNP a szavazatok 51,49 százalékával nyerte meg, a Jobbik 14,68 százalékkal a második, az MSZP 10,92 százalékkal a harmadik, a Demokratikus Koalíció 9,76 százalékkal a negyedik, az Együtt-PM 7,22 százalékkal az ötödik, az LMP 5,01 százalékkal a hatodik lett a szavazatok 99,99 százalékának összeszámlálása alapján.

Szerző

Nem sértett törvényt Mesterházy

Megszüntette a szabálysértési eljárást Mesterházy Attila ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság.  

Az MSZP elnökét fideszes és jobbikos képviselők idéztették az igazságszolgáltatás elé, mert véleményük szerint a pártelnök akadályozta a nemzetbiztonsági bizottság vizsgáló-bizottságának munkáját azzal, hogy nem jelent meg a testület előtt. A parlamenti bizottság még a választások előtt arról akarta kérdezni Mesterházyt: tudomása szerint a szocialista frakcióban kinek van külföldi útlevele.

A bíróság megállapította, hogy szabálytalanul küldték az idézést Mesterházynak, aki ennek ellenére írásban válaszolt a testület kérdéseire. A bíróság azt is kimondta, hogy az albizottság előtt a törvény szerint csak olyan embernek kell megjelenni, akinek kapcsolata van, vagy volt a titkosszolgálatokkal, hiszen a kérdésre csak ő tud hitelt érdemlően válaszolni.

Mesterházy Attila egyébként a Simon Gábor ügyét vizsgáló parlamenti albizottság ülésnek idején kampánykörúton volt, és miután a testület nem 8 nappal a neki -szabálytalanul- eljuttatott idézést követően, hanem az előtt ülésezett, ez újabb indok arra, miért nem követett el a szabálysértést a pártelnök, amikor nem jelent meg a bizottság előtt.

Az MSZP elnöke lemondott mentelmi jogáról, hogy ügyében gyorsan dönthessen a bíróság és a délelőtti tárgyaláson személyesen is válaszolt a feltett kérdésekre.

A tárgyalás után Mesterházy újságíróknak kijelentette: az azonnali tisztújítás híve az MSZP-ben, mert így a választók érezhetik, hogy a párt megértette a választások üzenetét. Megismételte: még nem döntötte el, hogy ismét pályázik-e a pártelnöki posztra, de véleménye szerint lesz kihívója.

Szerző

Prandelli nyugodtan dolgozhat

Publikálás dátuma
2014.05.28. 13:01
Prandelli a covercianói edzőtáborban, szurkolók között - Fotó: Gettyimages
Nem kell stresszelnie attól Cesare Prandellinek, hogy a világbajnoki eredménytől függ a jövője az olasz válogatott élén. Az azzurrik szövetségi kapitánya immár hivatalosan is 2016-ig, a következő Európa-bajnokságig meghosszabbította szerződését - írta a Gazzetta dello Sport.

A kedd esti aláírás után Prandelli elmondta, hogy tulajdonképpen már hónapokkal ezelőtt megállapodott Giancarlo Abetével, az olasz szövetség elnökével. Abete pedig így kommentálta a hivatalos aktust. „Ha megvolt a kézfogás, az aláírás már csak formalitás.”

Ezzel végleg lezárultak a találgatások az 57 esztendős olasz kapitány sorsát illetően. Az elmúlt hetekben ugyanis szóba került a neve a Juventus vagy  a Real Madrid leendő edzőjeként is.

Bár az azzurikat jelenleg nemigen emlegetik a vb legnagyobb esélyesei között, azért azt nem szabad elfelejteni, hogy ők mégiscsak Prandellivel lettek a legutóbbi EB ezüstérmesei. Ráadásul  a döntőben a spanyoloktól elszenvedett 4-0-ás vereségben döntő szerepe volt annak, hogy az utolsó fél órát 10 emberrel játszották le, mivel a harmadiknak becserélt Motta 5 percnyi játék után megsérült.

Szerző
Frissítve: 2014.05.28. 13:08