Előfizetés

LMP: hiba volt lecserélni a tankönyveket

Az LMP nagyon komoly szakmai hibának tartja a korábban bevált tankönyvek lecserélését. Osztolykán Ágnes szerdán sajtótájékoztatón külön bírálta a Bánhegyi Ferenc által írt 8. osztályos történelem tankönyvet.

A volt képviselő emlékeztetett arra, hogy parlamenti mandátuma végén közérdekű adatigényléssel fordult az Oktatási Hivatalhoz, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez (Kello) annak érdekében, hogy jobban lássák az idei tankönyvrendelés részleteit.

Szavai szerint az Oktatási Hivataltól kapott válaszból kiderült, hogy a Bánhegyi Ferenc által írt 8. osztályos történelem tankönyv "hemzseg a szakmai hibáktól". Példákat említve közölte, hogy az író nincs tisztában az általános tankötelezettség bevezetésének évszámával vagy a bába szó jelentésével.

Hozzátette: az OH lehetőséget adott arra, hogy a szerző korrigálja a hibákat, amivel az LMP nem ért egyet. A párt véleménye szerint hiba volt a "komoly minőségi kérdőjellel rendelkező" tankönyvet a rendszer részévé tenni, miközben rendelkezésre álltak volna a korábbi évekből jó minőségű kötetek is.

Ikotity István, az LMP képviselője az előzményekre utalva azt mondta, hogy a tankönyvterjesztés államosítása után sok hetes, hónapos késésekkel érkeztek meg egyes tankönyvek a diákokhoz, de vannak olyanok, akik még most sem kapták meg az előre kifizetett köteteket. Jelenleg két kiadó termékeiből lehet választani, ami után érezhető a minőségromlás és drágultak a tankönyvek – tette hozzá.

Az LMP reménykedik abban, hogy olyan, szakmai kompetenciákkal, széles körű tudással és elismertséggel rendelkező embert neveznek ki köznevelési államtitkárrá, akinek személye zálog arra, hogy "pozitívan folytatódik a jövő" – mondta.

Ritkítják a buszokat a nyári menetrendben

Változik a közösségi közlekedés rendje Budapesten júniusban: életbe lép a nyári menetrend, illetve több busz is másképp közlekedik majd - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

A nyári menetrend az iskolai tanítási szünettel, június 16-tól lép életbe, ekkortól a menetrendi táblákon világoskék csíkozással jelölt indulásokat kell figyelni. A járatok többnyire reggel és délután ritkábban indulnak a csökkenő utasforgalom miatt.

A Margitszigeten át húzódó 26-os buszvonalon június 21-től hétvégén és ünnepnapokon csuklós buszok járnak majd, a 74A troli indulási időpontjait pedig úgy hangolják át, hogy a Mexikói úti metróvégállomáson június 2-ától kevesebbet kelljen a csatlakozásra várni.

A jelenleg terelt útvonalon közlekedő 86-os busz június 1-jétől a Függetlenségi park felé megáll az Alagút utcánál, az 5-ös, a 178-as és a 956-os éjszakai járat megállójában is. Ezek mellett kis mértékben változik az 54-es és 212-es busz végállomási közlekedése.

Hozzák nyilvánosságra a trafikpályázatok bírálólapjait!

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozza nyilvánosságra a trafikpályázatok bírálólapjait és a bírálóbizottság névsorát – mondta el Varju László, a DK pártigazgatója szerdán az MTI-nek.

Emlékeztetett: a DK korábban szót emelt azért, mert a minisztériumból "eltüntették" a pályázatokat. Ezt követően kérték azt, hogy legalább a bírálati lapokat és a bírálóbizottság névsorát hozzák nyilvánosságra.

Miután a tárca nem tette közzé az adatokat, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke pert indított az ügyben, amelyet előbb a Fővárosi Törvényszéken, aztán a Fővárosi Ítélőtáblán is megnyertek – emelte ki Varju László.

Mivel a minisztérium a mai napig ennek nem tett eleget a bíróság ítéletének, a DK attól tart, hogy az adatok az átadás-átvétel során elvesznek, ezért követeli, hogy az adatokat adják ki számukra – mondta.