Teljes a titkolózás az emlékmű avatása körül

Publikálás dátuma
2014.05.29. 07:09
Koszorúzott a Tel-avivi Cameri Színház társulata FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Titkolóznak Orbán Viktor környezetében arról, mikor és ki adja át a vitatott Szabadság téri '44-es német megszállási emlékművet - legalábbis az ezt firtató kérdéseinkre kedd óta nem kaptunk választ Havasi Bertalantól. Ahogy a miniszterelnök sajtófőnöke arra a kérdésünkre sem reagált, hogy a kormányfő válaszolt-e a minapi nyílt levélre, amelyben 30 zsidó származású amerikai kongresszusi képviselő a Szabadság térre tervezett emlékmű építésének leállítását kérte a kormányfőtől, és a szobor-kérdés teljes átgondolását sürgette.

Eközben tegnap is megtartották szokásos élőláncos tüntetésüket a "történelemhamisító" emlékmű ellen tüntetők a helyszínen. Megírtuk, az emlékmű körül erős és állandó a rendőri jelenlét, és bármelyik pillanatban elkészülhet. A kivitelező cég munkásai már levonultak, de a szobor két fő bronzalakja - Gábriel arkangyal és a birodalmi sas - még nincs a helyén. Az átadási határidő egyébként szombat, Orbán Viktor kormányfő születésnapja.

A Népszabadság eközben arról írt, hogy június közepéig meghosszabbították az emlékmű építésére kiadott területfoglalási engedélyt, amiből Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s képviselő szerint arra lehet következtetni, hogy csúszhat a szobor avatása. A napilap kormánytagoknál is érdeklődött, kaptak-e meghívást a hétre emlékműavatásra, de nem kaptak. Tegnap egyébként a holokauszt emlékév keretében a Tel-avivi Cameri Színház társulata a Dohány utcai zsinagógában tett látogatást.

Szerző

Csányi: a hatalmát védte Dávid Ibolya

Publikálás dátuma
2014.05.29. 07:07
Az OTP vezére a bíróságon FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS
Csányi Sándor szerint Dávid Ibolyának nem a demokrácia védelme volt a fő célja, hanem hogy pártján belül megtartsa hatalmát. Az OTP elnök-vezérigazgatója erről az UD Zrt.-ügy büntetőperében tett tanúvallomásában beszélt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. 

Az ügyben Dávid Ibolyát, az MDF korábbi elnökét és egykori párttársát, Herényi Károlyt kényszerítéssel vádolják, mert az ügyészség szerint egy titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával kényszerítették Almássy Kornélt, hogy lépjen vissza az MDF elnökjelöltségétől 2008 őszén.

A tegnapi szembesítésen az MDF volt elnöke azt mondta: a bankár és az UD Zrt. egyik vezetőjének telefonbeszélgetését rögzítő hangfelvétellel kapcsolatban akkoriban Csányival folytatott megbeszélésén nem volt szó zsarolásról. Csányi szerint azonban igen, és jelezte is akkor, hogy bár nem ért egyet vele, átadja Almássy Kornélnak Dávid Ibolya üzenetét, amelyben felszólítja, hogy távozzon a pártból. Az OTP vezetője arra a bírói kérdésre, miért nem maradt ki ebből az üzengetésből, azt mondta: nem tudja, talán azért, mert az a szokása, hogy szeret a mélyére látni annak, amivel foglalkozik, de ma már ebben az ügyben nem kívánna annyira mélyre látni.

Az alapeljárásban vádlott volt Szilvásy György egykori titokminiszter és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori szocialista alelnöke is. A PKKB két éve az alapeljárásban első fokon mind a négy vádlottat felmentette. Tavaly januárban azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a döntést, és új elsőfokú eljárást rendelt el három vádlottnál, csupán Tóth Károlynál emelte jogerőre a felmentő rendelkezést. A megismételt eljárásban különválasztották Szilvásy György, illetve Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyét. Szilvásyt idén tavasszal első fokon felmentette a törvényszék.

Szerző

Ötöst egy ötösért?

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben tiltakozik az OLX.hu (korábban aprod.hu) hirdetés portál egy televíziókban is leadott reklámja ellen, amely "megsérti és hitelteleníti" a pedagógusokat, "rombolja a szakma becsületét, a pedagóguspálya presztízsét", valamint korrupcióra bíztatja a gyerekeket - olvasható a PSZ éles hangvételű közleményében. 

A reklám története szerint a "tisztes szegénység látszatába öltöztetett" pedagógus a használtcikk portálon talál egy elfogadható árú biciklit, amelyet - mint később kiderül - egyik tanítványa kínál eladásra. Amikor a fiú közli a bicikli árát, a tanár megkérdezi: "Nem lehetne egy ötössel kevesebb?" mire a leleményes diák így válaszol: "Itt egy ötössel kevesebb, ott egy ötössel több". A reklámból nem derül ki, hogy a "korrupt" diák sikerrel járt-e és a még korruptabb tanár végül eladott-e egy ötöst vagy sem, a PSZ szerint azonban "abból, hogy Baradlai tanár úr végül elkarikázik a bringával – a „Kis pénz, kis foci” országában - azt sugallják, elég szegény, gyáva és megalkuvó ahhoz, hogy korrupt is legyen."

Az OLX.hu-t meglepte a PSZ közleménye, "amely olyan következtetésekre épül, melyek ellentétben állnak a vállalat szolgáltatási és kommunikációs felfogásával", éppen ezért a portál szintén közleményben reagált a szakszervezet tiltakozására, amelyben kijelentik: nem akarták megsérteni a pedagógusokat. Véleményük szerint „a személyes találkozók értékét, a mindenki számára örömet és elégedettséget jelentő sikeres mindennapi üzletkötést, az okos, környezettudatos döntések fontosságát – többek között ezeket - hangsúlyozza az OLX.hu új reklámfilmjében."

Lapunk megkeresésére Hamburger Béla főiskolai tanár és reklámszakember elmondta, az apróhirdetés portál reklámfilmjét ő is kifogásolhatónak tartja, mivel az egyértelműen sérti a reklámetikai kódexet és a mai társadalomban érvényes normákat. "A reklámból ugyan nem derül ki, milyen módon sikerült az üzletet lebonyolítani, azonban maga a megvesztegetés kezdeményezése is sérelmes. Ugyanakkor azt sem látjuk, hogy a vesztegetés visszautasításra találna, ezáltal a reklámfilm méginkább kifogásolhatóbb" - mondta a szakember.

Túl érzékeny, aki megsértődik ezen a reklámon. Egyebek mellett így fogalmazott Meszes Balázs. Az esztergomi Balassi Bálint gazdasági szakközépiskola igazgatója szerint nem szabad abból kiindulni, hogy a pedagógusokat korruptnak ábrázolták. Ez a jelenet sokkal inkább a humorról, a diákok gondolkodásáról, viccelődéséről szól, ráadásul a történet vége nyitott marad. Jónak, szimpatikusnak tartja a diák és a pedagógus karakterét is. Egyébként ilyen, vagy hasonló helyzetet egy pedagógusnak akár naponta meg kell oldania, az óra alatt is lehetnek hasonló szituációk. - A reklámot jó poénnak tartom - majd hozzátette - a pedagógusokból nem hiányozhat a humor.

Szerző