Nincs egyezség a gázvitában

Nem sikerült rendezni az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások körüli orosz-ukrán elszámolási vitát az uniós közvetítéssel zajló tárgyalások pénteki berlini fordulóján, de akár már hétfőn megállapodást köthetnek az egész EU földgázellátását érintő ügyben.

Nem sikerült rendezni az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások körüli orosz-ukrán elszámolási vitát az uniós közvetítéssel zajló tárgyalások pénteki berlini fordulóján, de akár már hétfőn megállapodást köthetnek az egész EU földgázellátását érintő ügyben.

Günther Oettinger energiaügyi uniós biztos a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az áttörés még várat magára, de a Brüsszelben rendezendő következő, hétfői tárgyalási fordulón lezárhatják az ügyet.

Hangsúlyozta, hogy a vitát sürgősen rendezni kell, mert az EU biztonságos téli földgázellátásához még a nyáron fel kell tölteni az ukrajnai gáztározókat.

Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter kiemelte, hogy kedden bevezetik az előfizetéses rendszert, vagyis Ukrajna csak annyi gázt kap, amennyit előre kifizet. Hozzátette, hogy a tárgyalások akkor folytatódhatnak, ha megérkezik a Gazprom állami energetikai társasághoz az a 786 millió dollár, amelynek átutalásáról az ukrán fél pénteken bejelentést tett.

Megjegyezte, hogy az ukrán fél állítása szerint a Navtohaz ukrán állami társaság a Gazprom egy New York-i banknál vezetett számlájára indította el az átutalást, és az összeget legkorábban hétfőn lehet könyvelni.

Jurij Prodan ukrán gazdasági miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy lát esélyt a vita rendezésére, de átfogó, a földgázszállítások minden részletére kiterjedő megoldást kell kidolgozni. A megállapodás alapja pedig csak egy "méltányos, a piaci viszonyokhoz igazodó ár lehet" - emelte ki, hozzátéve, hogy Ukrajna kész a stockholmi nemzetközi választottbíróság elé vinni az ügyet, ha nem jutnak egyetértésre az orosz féllel az árról.

Orosz adatok szerint Ukrajna nagyjából 3,5 milliárd dollárral tartozik az utóbbi hónapokban leszállított - és jelentősen megemelt áron kiszámlázott - földgázért, a májusi számlával együtt pedig 5,2 milliárd dollárra emelkedhet az adósság.

Az ügyben május elején kezdődött háromoldalú, orosz-ukrán-uniós egyeztetés az Európai Bizottság kezdeményezésére.

Kijev a tárgyalásokon azt kívánja elérni, hogy az orosz fél a jelenlegi, az európai piacon rendkívül magasnak számító 485 dollárról a korábbi 268 dollárra csökkentse a földgáz ezer köbméterenkénti árát.

A gázárvitában pénteken megszólalt az ukrán és az orosz miniszterelnök is. Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő Kijevben azt mondta, hogy a pénteki átutalással a korábbi, Ukrajna álláspontja szerint érvényes áron számolva minden tartozást kiegyenlítettek, és ezzel megteremtették a lehetőségét annak, hogy a stockholmi bíróságtól kérjenek döntést az ügyben. Hozzátette: várhatóan a háromoldalú tárgyalás következő, hétfői fordulóján dől el, hogy sikerül-e megállapodni, vagy perrel folytatódik a vita.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Minszkben újságíróknak azt mondta, Ukrajna közölte, hogy gáztartozásának egy részét átutalta.

"A tárgyalások folytatódnak, egyelőre lényeges eredmények nélkül, de ukrán partnereink azt mondták, hogy átutaltak egy meghatározott összeget" - mondta Medvegyev. "Ám a kötelezettségek nem akkor számítanak teljesültnek, amikor feladják a pénzt, hanem amikor az megjelenik a hitelező, vagyis a szállító Gazprom számláján" - tette hozzá az orosz miniszterelnök.

Szerző
Frissítve: 2014.05.30. 21:25

EU-bizottság - a "nevető harmadik" lehet a befutó

Publikálás dátuma
2014.05.30. 19:02
Michael Barniert az Európai Néppárt francia alelnökét elfogadná a befolyásos posztra Nagy-Britannia is. Fotó: Mac Innes/Getty Im
"Nagyon lehetségesnek" nevezték Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára brüsszeli és párizsi források a Le Monde című napilapnak.  A balliberális francia napilap péntek délután megjelent számának értesülése szerint a Jean-Claude Juncker megválasztása körül kialakult "nehézségek" miatt Barniernek megnövekedtek az esélyei. 

Noha Angela Merkel német kancellár hivatalosan továbbra is Junckert támogatja az Európai Néppárt jelöltjeként, a luxemburgi politikust nemcsak David Cameron brit és a Mark Rutte holland kormányfő, hanem Orbán Viktor magyar és Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök sem látná szívesen az elnöki tisztségben - emlékeztetett a lap.

A Le Monde szerint ez a négy vezető önmagában nem tudná megakadályozni Junker megválasztását, de Merkel mindképpen olyan személyt szeretne az Európai Bizottság élére, akit Nagy Britannia is támogat. Berlin számára ugyanis London biztosítja "a demokrácia és a nagy közös piac garanciáit". A kancellár ezért olyan személyt keres, amely sem sérti sem Cameront, sem az Európai Parlamentet, ahol Juncker más akadályokba is ütközhet, beleértve a néppárti frakciót.

Az elmúlt napokban a Le Monde szerint három név került szóba. Elsőként Pascal Lamy korábbi EU-biztos, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) volt vezetője, Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő, valamint Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója. Ez utóbbi Merkel személyes jelöltje, de mivel Francois Hollande francia államfő nem támogatja elődje, Nicolas Sarkozy volt pénzügyminiszterét, az ő jelölése lekerült a napirendről.

A lap álláspontja szerint Michel Barnier viszont azon személyiségek között szerepel, aki elfogadható lenne Nagy-Britannia számára, még annak ellenére is, hogy számos olyan reformot kezdeményezett uniós biztosként, amelyeket a City bírált. Ráadásul Barnier mostani kabinetfőnöke brit, aki a pénzügyi piacok szabályozásáról szóló kompromisszumokat megtárgyalta és tető alá hozta Londonnal.

Brüsszeli tapasztalatain kívül Barnier javára szól az is, hogy Junckerral szemben korábban jelöltette magát az Európai Néppárton belül, ahol 60-40 arányban kapott ki. Ez pedig elfogadhatóvá tenné a személyét az európai parlamenti képviselők számára is. Sokkal inkább, mint egy ejtőernyősét - tette hozzá a lap. Ami Franciaországot illet, a Le Monde szerint az EP-választásokon meggyengült Hollande-nak nehéz lenne jelenleg Barnier-val szembemenni, de Merkel ennek ellenére biztos akar abban lenni, hogy Párizs támogatná az EU-biztost.

Szerző

Puyol a Barcelona menedzsmentjében folytatja

Az FC Barcelona sportmenedzseri részlegének tagjaként marad a katalán futballklubnál Carles Puyol, a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnokságot nyert hátvéd.

A Barca honlapján adott hírt arról pénteken, hogy a korábbi csapatkapitány szeptembertől asszisztensként segíti Andoni Zubizarreta sportigazgató munkáját.

Korábban úgy festett a helyzet, hogy a klubot 1999 óta hűségesen szolgáló, térdével régóta bajlódó 36 esztendős játékos még nem fejezi be futballkarrierjét, hanem a szezon végén távozik az egyesülettől, e hónap közepén tartott búcsúztatóján azonban már arról beszélt, hogy erősen kérdéses a folytatás.

"Őszintén szólva jelenleg nem lennék képes egyetlen csapatnál sem játszani. Az utóbbi időben alig léptem pályára. És ha itt a Barcánál nem tudtam játszani, akkor máshol sem nagyon tudnék" - fogalmazott akkor Puyol, leszögezve, hogy edzősködni nem akar.

A 100-szoros válogatott labdarúgó a katalán klub akadémiáján nevelkedett, majd 1999-ben a felnőttek között is bemutatkozott. A csapattal többek között hat bajnoki címet nyert, a Bajnokok Ligájában pedig háromszor diadalmaskodott.

Szerző