Publicisztika;Millenáris;Gourmet Fesztivál;Molnár Attila;Amrein Csaba;

2014-05-31 07:45:00

Étel- és embermustra a Millenárison

Öröm bámulni a sok falatozó, iszogató embert a vasárnap estig a Millenárison nyitva tartó Gourmet Fesztiválon. Akár úgy is érezhetjük, hogy egy másik Magyarországon vagyunk. Olyanon, ahol jóban vagyunk egymással, képesek vagyunk figyelni a másikra, és tudjuk élvezni az életet.

A Gourmet Fesztivál vitathatatlan siker, és ehhez hozzátartozik az is, hogy vitatkoznak róla. De az már bizton nem állítható, hogy ez csupán a tehetős ínyencek rendezvénye, ha végignézünk a standok közötti tömegen.

Hiszen a dolog éppen arról szól, hogy a legjobb, és akár a legdrágább éttermek kínálatából is kóstolhatunk ezer forint körüli áron, ha nem is termetes adagot, de annyit mindenképpen, hogy eldönthessük, úri huncutságról, a főzés öntetszelgő agyonbonyolításáról, vagy éppen valami veszett finom újdonságról van szó, netán a hagyományos ízek gondos megőrzéséről.

Minden évben van főtéma, idén a rakott krumpli, bárki kedvére átvariálhatja, vagy éppen kidomboríthatja az eredeti ízeket. Nem sokkal a bejárat után található az orosz fogások, az első tíz étterem közé szinte mindig bekerülő specialistája, az Aranykaviár.

Az oroszos viseletnek megfelelően, prémsapkában - hidegebb estéken nyáron is hordható -, vékony bundában, de miniszoknyában, meglehetősen csinos hölgy kínálja bemelegítésként a vodkát.

A rakott krumpli pedig egészen speciális, ugyanis heringet, vörös kaviárt is tartalmaz. A burgonya állaga lazább a krumplipürénél, mert szifonban habosították, és mindehhez nem kemény, hanem lágy tojást használnak, méghozzá olyat, ami fürjtől származik, és amikor az ember hozzányúl, előzékenyen beleolvad az ételbe.

Ez igencsak finom akkor is, ha valóban nem emlékeztet különösebben a rakott krumplira. Javaslom is Molnár Attila tulajdonosnak, hogy vegyék fel az étlapra - nagyot nevet, és azt mondja -, nekik is, meg már többeknek is annyira tetszik, hogy valószínűleg így is tesz, de hát nem rakott krumpli néven, mert hogyan is mutatna az egy orosz vendéglőben.

Az egyik legjobb vidéki, Veszprémben található étterem pavilonjánál, a Villa Medicinél, remek őzfilét kóstolok mangalicapofával párosítva, és gondosan elkészített raviolival, amit Szent György-gombamártással dobnak még inkább fel.

A séf, Amrein Csaba azt mondja rakott krumpli ügyben, hogy mindenképpen egyben kell sülnie, különben nem jönnek ki rendesen az ízei. Ők a hagyományosabb, de azért megújított gasztronómia hívei, igyekeznek támaszkodni a környékbeli őstermelőkre.

A fertőrákosi Ráspi tulajdonosa, séfje, Horváth József sok mindent maga állít elő, saját szedésű gyümölcsökből például szörpöket, s a saját kutyájával keresteti a szarvasgombát, hogy arról már ne is beszéljünk, mi minden finomságot csinál a saját szedésű gyönyörűséges vargányákból.

Rakott krumpliját háromféle burgonyából készítette, a megszokott mellett van benne édesburgonya, meg fekete bio is, és ugyancsak fürjtojás. Hogy azért ő is használjon szifont, kolbászból készült hab fokozza a hatást.

A legendás Rosensteinnél igazán összesül a rakott krumpli, kis cserépedényben kapjuk, amit mindenki haza is vihet emlékül, ahogy azt a kis fémvödröt is, amiben gusztusos madártej tanyázik.

Tálalással is lehet érdekeset nyújtani, ahogy az étel formájával ugyancsak. Szintén Rosensteinnél kapható a báránynyalóka. A kiálló csont a pálcika, a húst pedig nyalókaformájúvá alakították rajta.

A Zsidai család - melynek csak a Budai Várban négy étterme van - három vendéglővel is képviselteti magát. Legújabb "teremtményük" a csaknem mindig nyüzsgéssel teli Gozsdu Udvarban a Spíler Shanghai, ázsiai specialitásokkal.

Az úgynevezett dong po vaskos, de nagyon ízletes étel, egyáltalán nem zsírmentes, istenien fűszerezett malachasból készül, és pakcsoj, a jégsaláta egy fajtája dukál hozzá vajon "megfuttatva." De van például konfitált kacsahússal töltött tavaszi tekercs is.

És bizony a várban található Baltazárba is átszivárog a keleti hatás, egy wok ételben ázsiai burgonya saláta pompázik, egészen vékonyra vágott krumpli, szinte csak üvegesre sütve, chilivel csípőssé téve az egyik fő eleme.

A Gourmet Fesztivál izgalmas forgatag. Ember- étel- és bormustra. Lehet, és érdemes tobzódni, ízekkel, nézetekkel ismerkedni.