Ángyán József: Kishantosnak a közjót kellene szolgálnia

Publikálás dátuma
2014.05.31. 20:53
Fotó: BIELIK ISTVÁN, Népszava
Kishantosnak és a termőföldnek a jövőben is a közjót kellene szolgálnia, nem beperelni és elzavarni kellene a központot, hanem segíteni. Ezt Ángyán József agrármérnök, a második Orbán kormány volt államtitkára, egyetemi tanár jelentette ki, miután részt vett a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és a Mezőföld Népfőiskolai Társaság "Kishantos a jövő generációkért" címmel tartott rendezvényén a Fejér megyei településen .

Ángyán József szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiájában is szerepel a kishantosi nonprofit kft.-éhez hasonló központok létrehozása a helyi társadalom erősítésére, a gazdálkodás átalakítására, illetve a fenntarthatóság bemutatására, most pedig az állam ennek az ellenkezőjét teszi. Ángyán József szerint a jog eszközeivel és az alkotmány segítségével a törvénytelen eljárásokat meg kell szüntetni, és a rendet vissza kell állítani.

Mint a Népszava is beszámolt róla, közben folytatódik a kishantosiak persorozata. A jelenlegi állás szerint az ökogazdaság és a pályázatnyertesek közötti birtokvédelmi perekben egymásnak is ellentmondó ítéletek születtek.

Május 28-án a Székesfehérvári Járásbíróság első fokon a kishantosiak birtokvédelmi kérelmét elutasította, ezzel szemben a pályázatnyertes építési vállalkozó, Vizy Dániel Mező Vidék Bt-je kapott birtolkvédelmet. A bíró arra hivatkozott, hogy csak a szerződés, a jogcím számít, és a nyertes nevére van bejegyezve a terület. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. hiába érvelt a szabálytalan átadás-átvétellel, illetve az elszámolás hiányával.

Bitay Márton Örs, a Vidékfejkesztési Minisztérium (VM) állami földekért felelős államtitkára helyes és jogos döntésnek nevezte a Székesfehérvári Járásbíróságnak azt a döntését, amelyben a salgótarjáni építési vállalkozó javára döntött első fokon az ökögazdasággal szemben a birtokvédelmi perben. Bitay közölte, ha a Greenpeace aktivistái továbbra is "zavarják" az új bérlőket, a szaktárca kénytelen lesz ismét biztonsági embereket fogadni, és megfontolják a költségek miatt kártérítési per indítását a szervezet ellen.

Elcsalt földpályázat után kicsinyes bosszú
Szabó Rebeka, az Együtt-Pm szakpolitikusa a párt honlapján közleményben szögezi le: "A Vidékfejlesztési minisztérium nem először igyekszik politikai bosszút állni azokon a gazdálkodókon, akik a földpályázatok eredményét vitatni merészelik. Ami egy normális országban alapvető jog lenne, az a Fidesz kormány szemében elfojtandó lázadás.
Az új bérlők számára kedvező elsőfokú bírósági döntés miatti diadalittas győzelmi jelentésében az államtitkár nem csak azt felejtette el megemlíteni, hogy a kormány által támogatott nyertesek sok esetben a pályázati kiírásnak sem feleltek meg, hanem azt is, hogy korábbi döntésében a bíróság már kimondta: a magyar országgyűlésben és a sajtóban is gátlástalanul hazugságokat terjesztett Kishantosról, hogy rossz színben tüntesse fel a húsz éve ott gazdálkodó eddigi bérlőt."

 

Szerző

Hétfőn Botka vezetésével ülésezik az országos választmány

Publikálás dátuma
2014.05.31. 19:17
Fotó: BIELIK ISTVÁN, Népszava
Tegnap délelőtt ülésezett az MSZP országos választmánya. A testület rögtön a tanácskozás elején elrendelte a teljes tisztújítást és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. Ezt Botka László választmányi elnök jelentette be szombaton a szocialista székház előtt várakozó újságíróknak. 

A politikus azt is elmondta, hogy a kongresszusig az országos választási bizottság irányítja a pártot, a testületet pedig választmányi elnökként ő maga vezeti. Annak, aki szerepet akar vállalni az MSZP vezetésében, akár helyi, akár országos szinten, programmal kell rendelkeznie arról, hogyan szervezné újjá a pártot, és miként kíván hozzájárulni ahhoz, hogy "az Orbán utáni világra" egy modern, versenyképes, győzelemesélyes pártot tudjanak létrehozni - fogalmazott Botka.

A választmányi elnök szerint ez dinamizálni fogja a baloldalt, és végre nem a kudarc okairól, hanem a jövőről lesz szó. Kijelentette, a teljes tisztújítás nem hatalmi kérdés. A politikus azt is elmondta, hogy június 30-ig meg kell választani a helyi, valamint a megyei pártszervezetek új vezetőit, illetve az új kongresszusi küldötteket.

Hétfőn délután Botka László vezetésével ülésezik az MSZP országos választmánya. A testület tájékoztatást kér majd az önkormányzati választások előkészítéséről. Szó lesz a következő két év feladatairól, illetve a párton belüli szereposztásról. Arról, hogy a program megalkotását, a pártépítés irányítását, az új baloldali szövetségkötést a párt milyen tisztségviselőire bízzák.

A választmány egyébként a tegnapi ülésén határozatban erősítette meg azt az április 13-ai döntését, amelynek értelmében az MSZP helyi szervezeteire bízzák, kikkel kötnek szövetséget az önkormányzati választásokra. A választmány szerint ugyanis a településeken, a megyékben jobban tudják, hogy melyik demokratikus ellenzéki párttal, civil szervezettel szabad, lehet a siker érdekében együttműködni, mint a párt fővárosi központjában. Az utóbbi időben több szocialista politikus elutasította ezt az elképzelést, azt mondták, hogy ezzel a felelősséget akarja áthárítani a helyi szocialistákra a vezetés. Mások viszont arra emlékeztettek, hogy 1994 óta minden önkormányzati választáskor ez volt a gyakorlat az MSZP-ben.

A tegnapi választmányi ülés Mesterházy Attila volt pártelnök beszédével kezdődött, aki tapsot kapott a résztvevőktől. Forrásaink szerint Mesterházy arra figyelmeztetett, hogy nem csak a jobboldal, hanem bizonyos baloldali politikusok, sőt a média is az MSZP vesztét akarják, amit mindannyijuknak meg kell akadályozni. Lapunk úgy tudja, hogy az ülés elején felszólalók közül sokan egyetértettek abba, hogy össze kell zárina a pártnak, ha meg akarnak erősödni. Botka az újságíróknak nem akarta elmondani, hogy elindul-e az elnöki posztért, bár ezt gyorsan el kell döntenie, hiszen a jövő héten, de legkésőbb az azt követő hétfőn az elnöki székre pályázó jelölteknek el kell kezdeni az induláshoz szükséges aláírásokat összegyűjteni. A szocialista pártban pályázat és 3000 támogató aláírás kell ahhoz, hogy valaki elnök lehessen.

Az MSZP-ben jelenleg Botka mellett Tóbiás József frakcióigazgatót és Hiller Istvánt, a parlament szocialista alelnökét tartják Mesterházy lehetséges utódának. Tóbiás értesülésünk szerint pénteken az országos párttanács ülésén elmondta, vállalná a tisztséget, sőt már a terveiről is beszélt. A mai ülésre érkezve a nyilvánosság előtt annyit mondott, a választmány előbb döntse el, milyen irányba,milyen menetrenddel megy tovább; "dolgozni szeretnék, nagyon, mindenkivel". Hangsúlyozta, ez a párt nagyon sok mindent megcsinált már, amit a mai magyar közéletben egyik párt sem tett meg. Bízik az MSZP erejében, bízik abban hogy fel tud állni - tette hozzá.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a szombati ülés előtt megerősítette, hogy nem akar pártelnök lenni. A politikus ezt már pénteken saját Facebook-oldalán bejelentette.bejelentését, Elmondta, egy olyan elnöki felkérésre igent mondott volna, amely csak erre az évre szól és leteszi az alapjait egy új szocialista pártnak. Úgy azonban - európai parlamenti elfoglaltsága miatt - nem tudja vállalni, hogy a teljes tisztújítás miatt két évre választanak elnököt.

Kovács László volt pártelnök - aki korábban arról beszélt, hogy ha jelölnék, erős támogatása lenne, és úgy érezné, ez segít, akkor elvállalná a tisztséget - azt mondta, nem jelentkezett be az elnöki pozícióra. Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke kijelentette: több alkalmas ember is van az elnöki posztra, és a teljes tisztújítás demonstrálja jobban, hogy új fejezetet nyitottak, a régi után legördül a függöny. Lendvai, akár Steiner Pál az újságíróknak elmondta, teljes baloldali integrációt szeretne 2018-ra.

Az MSZP parlamenti frakciójának is csak július 19-e után lesz frakcióvezetője, addig általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás József irányítja a képviselők munkáját. A politikus elmondta, hogy az általános frakcióvezető-helyettes teljes jogkörrel irányítja a parlamenti képviselőcsoport munkáját. Tóbiás József szólt arról is, hogy a választmány amellett tett hitet, hogy egy stabil, önbizalommal rendelkező, de a szuverenitását megőrizni képes párt épüljön fel, ehhez szereplők kellenek. A szereplőknek - miután elindult a jelölési folyamat - a következő napokban lehetőségük van arra, hogy feladatra vállalásokat tegyenek és megmérettessék magukat - fogalmazott, majd úgy folytatta: "így fogja tenni Botka László, így fogja tenni Tóbiás József és így fogja tenni bármely más vezetői tisztségre jelölt személy". Hozzátette: ez egy nehéz időszak lesz az MSZP-nek, de csapatban megmenthető és 2018-ra a jelenlegi rendszer alternatívájaként erős társadalmi beágyazottsággal rendelkező párt lesz.

Fazekas Ágnes

Szerző

Az MSZP Alkotmánybírósághoz fordul a fideszes javaslat miatt

Publikálás dátuma
2014.05.31. 19:05
Horváth Csaba Fotó: BIELIK ISTVÁN, Népszava
Az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul az MSZP a fővárosi választási rendszert átalakító fideszes javaslat miatt. Ezt Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője közölte az MSZP választmányi ülése után.

Elmondása szerint  a választmány úgy határozott, az MSZP mindent megtesz azért, hogy ez a törvény ne lépjen hatályba. Mint a Népszava megírta: a Fidesz választási csalás határát súroló, durván aránytalan mandátumszámítási rendszert vezetne be a a fővárosban az őszi önkormányzati választásra készülve. Így elég a voksok felét megszereznie, és a jelenlegi egyfős helyett kényelmes többséghez juthat a kormánypárt a fővárosi közgyűlésben. Ordító aránytalanság lenne, ha a 24 ezres lakosú I. kerület ugyanúgy egy polgármester-képviselőt küldhetne a testületbe, mint a 118 ezer lakosú XIII. kerület. Az indokok jól hangoznak, de álságosak, a következmények pedig beláthatatlanok.

Horváth Csaba  szerint a törvény megszüntetné a budapestiek önrendelkezési jogát, és kerületi érdekek alapján szakítaná szét a fővárost. Mint mondta, ez a javaslat arról szól, hogy egy kerület, például az V. kerület, minden évben kicseréli a térburkolatot, más kerületek meg hosszú-hosszú évekig nyelhetik a port, mert oda nem fog jutni forrás.

A Demokratikus Koalíció szintén jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép.

Hétfőn rendkívüli ülést tart a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége
Rendkívüli ülésen tárgyalja hétfőn a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) a kormánypártok által az Országgyűlés elé terjesztett, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvénymódosító javaslatot.Riz Levente (Fidesz-KDNP), a BÖSZ elnöke, a XVII. kerület polgármestere  szombati közleményben üdvözölte a törvénymódosítási javaslatot, amely álláspontja szerint a budapestiek számára erősebb érdekérvényesítést, átláthatóbb és olcsóbb képviseleti rendszert tesz lehetővé. 

Szerző