Kinek van pénze nyári táborokra?

Hamarosan kezdődik a nyári szünet, a szülők több száz tábor közül válogathatnak gyermekeik számára. Azok, akik nem tudják megfizetni a több tízezer forintot kóstáló tematikus és kalandtáborokat, még mindig választhatják az önkormányzatok napközis táborait. Az ilyen táborok helyzete és működése azonban még ma is zavarosnak tűnik, mind a fenntartók, mind pedig a felügyelő pedagógusok szemszögéből. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a táboroztató tanárokat mindig megfizetik - ám mégis előfordulhat, hogy feladatukat szabadságuk terhére, ingyen vállalják. 

Az elmúlt tíz évben óriási fejlődésen ment keresztül a gyermektáboroztatás: a klasszikus táborok mellett néhány éve megjelentek a tematikus táborok, amelyek egy konkrét téma köré épülnek - ilyenek az idegen nyelvi-, a kaland-, a "fantasy"-,a tánc- és horgásztáborok - nyilatkozta Tóth Béla, a taborfigyelő.hu ügyvezetője. Mindemellett az utóbbi időben elterjedtek az olyan "vegyes vágott" táborok is, amelyek keretein belül az eredeti főtéma mellett a gyermek más elfoglaltságot is választhat, jellemző például a sport és az idegen nyelv mint a témák kombinációi.

Tóth Béla szerint az ilyen táborok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, elterjedésük legfőbb oka azonban, hogy a táborvezetők felismerték: az árakban már nem tudnak egymással versenyezni, így minél sokszínűbb programokkal igyekeznek felhívni a gyermekek - és szüleik - figyelmét.  Éppen ezért mind a táboroknak mind pedig a táboroztatóknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek, a minőségi programok összeállítása mellett az is fontos tényező, hogy az adott tábor jogilag is legálisan működő legyen, és lehetőség szerint a felügyelők is rendelkezzenek táborszervezési tapasztalatokkal.

Ugyanakkor Tóth Béla szerint nincs hivatalos előírás sem a táboroztatók számával, sem végzettségükkel kapcsolatban - az sem szükségszerű, hogy pedagógus végzettségűek legyenek. "A táborok esetében nincs szektorspeciális minőségbiztosítás, de erre a táboroztató részéről sem forrás, a szülők részéről pedig igény sincsen. Jelenleg egy vállalkozói igazolvánnyal vagy adószámmal bárki szervezhet tábort" - világít rá a szakember.

A taborfigyelo.hu oldalon több mint 30 különböző kategóriát különítettek el, amelyeken belül mintegy 500 tábor közül választhatnak az érdeklődők. A kínálat a témák mellett az árak tekintetében is igen sokszínű: a napközis táborokra - ahova a szülők reggel elviszik a gyereket, este pedig érte mennek - átlagosan 18 000 forintot, "ott alvós" táboroknál esetében az összeg 30 000 forint körül mozog. Tóth Béla szerint a típusok árait tekintve 2013-hoz képest csökkenés tapasztalható: egy évvel korábban a napközis táborok átlagosan 26 500 forinttal, az ott alvós típusok 32 650 forinttal csapolták meg a szülők pénztárcáját. "A szórás azonban óriási" - hangsúlyozta Tóth Béla -, "portálunkon jelenleg van napközis és ott alvós tábor 10 000 forinttól, de van 150 000 forintos külföldi táborunk is".

Azok a szülők, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy gyermekeiket több hetes kalandtáborokba küldjék, még mindig választhatják a helyi önkormányzatok által szervezett iskolai napközis táborokat. Egy korábbi cikkünkben azonban rávilágítottunk, hogy még mindig nagy a zűrzavar a Klik és az önkormányzatok közti feladatmegosztás tekintetében: a Kéil szerint nekik nem feladatuk a napközis táborok szervezése, a gyermekek napközbeni felügyeletének megoldása az önkormányzatok dolga. A napközis táborokat felügyelő pedagógusok pedig a feladatot csak saját nyári szabadságuk terhére vagy csak túlórában vállalhatják el - a túlórákra, sőt, gyakran a gyerekeknek való programok szervezésére sincs forrás.

A Pécsi Újságnak Fekete Mária, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) területi vezetője azonban úgy nyilatkozott: "ez az egyik olyan terület, ahol tisztázódnak a szerepek", a feladatkörök jól elkülönülnek, ráadásul a pedagógusok is heti bruttó 40 ezer forintot kapnak munkájukért - de saját élelmezésüket is "ebből kell megoldaniuk".

A Népszava megkeresésére Galló Istvánné, a PSZ elnöke elmondta: a szerepek világosak, a gyerekek nyári felügyeletének megszervezése az önkormányzatokat terheli. "Most a pedagógus nem az önkormányzat alkalmazottja, ezért az önkormányzatok megbízási munkaszerződés megkötésével alkalmazhatnak pedagógusokat a napközis táborok felügyeletére" - mondta Galló Istvánné, hangsúlyozva: a szerződtetett pedagógusok mindig kapnak fizetést, nem dolgozhatnak feketén.

A bérek azonban az önkormányzat anyagi lehetőségeitől függnek, hiszen az önkormányzatoknak a programokhoz szükséges "tárgyi feltételeket" is biztosítaniuk kell, "ezek költségei is benne vannak a táborokra szánt összegben, nem csupán a pedagógusok fizetése". A PSZ elnöke azt is kiemelte, hogy a tanárok saját maguk döntenek arról, saját szabadságuk terhére vállalnak-e nyári munkát, elfogadják-e a megbízási szerződés feltételeit.

Tábor nehéz sorsú, tehetséges romagyerekeknek
A cigány táboroztatás hagyományait őrizve az idén is szeretne negyven, nehéz sorsú, tehetséges fiatalt Csillebércen tábotoztatni a Polgár Alapítvány az Esélyekért civil szervezet. Hat éve alapvetően önerőből működtetnek egy tehetségmentő programot, így a pályázati pénzektől függ, hogy hány gyereknek tudnak ösztöndíjat biztosítani, mellé mentort fogadni, és számtalan más formában segítséget nyújtani számukra. Jelenleg száz ösztöndíjasuk van.
Idén öt pályázatot adott be az alapítvány a Nemzeti Tehetség Program kiírásaira, de egyiket sem tartották méltónak a támogatásra. A tábor - június 23–28. között - költsége két millió forint, eddig a felét sikerült összegyűjteni. Várnak minden olyan támogatást/támogatót, aki segíteni tud: útiköltségre, ,,táborba való" élelmiszerre (gyümölcs, ásványvíz...) és olyan programokra gyűjtenek, amelyek gazdagíthatják a táborban töltött hat napot.
Számlaszám: Raiffeisen Banknál vezetett 12010501-01072910-00100009 (megjegyzésbe: TÁBOR)

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint azonban a nyári táborok kérdése "évtizedek óta akut probléma a közoktatásban". A pedagógusok természetesen nyári szabadságuk terhére végzik ezt a munkát, "megalázóan alacsony bérekért" - de az is előfordul, hogy ingyen. A bérekből - ha fizetnek - "természetesen" levonják az étkezés, ott alvós tábor esetén a mosatás díját is: mindezért napi 24 órás szolgálat "dukál" - nyilatkozta lapunknak a PDSZ elnöke, hozzátéve: "A táboroztatás kérdésének megoldása - úgy tűnik - idén sem megoldott, de nem tűr további halasztást!"

Elmaradt a szoboravató, az ügyben nagy a titkolózás

Publikálás dátuma
2014.06.02. 07:08
Folyamatos a tiltakozás a Szabadság téren, ahol már csak a főalakok hiányoznak az emlékműről FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Áder János köztársasági elnök avatta fel szombaton Párkányi Raab Péter szobrát, de nem a budapesti Szabadság térre tervezett '44-es német megszállási emlékművet, hanem a jászberényi városháza előtti térre állított Lehel vezért ábrázolót. A vitatott és nemzetközi botrányt kavart megszállási emlékműnek a hatályos kormányhatározat szerint szintén szombatra, Orbán Viktor születésnapjára kellett volna elkészülnie, de az átadás késik, és csak titkolózás veszi körül.

Mi magunk vagyunk az emlék - idézte Babits Mihályt szombaton egy szoboravatón a köztársasági elnök, hozzátéve: "a hagyomány hozzánk tartozik". Noha ezek a szavak különös értelmet nyertek volna, ha a budapesti Szabadság téren, a '44-es német megszállási emlékmű átadásán hangzanak el, de Áder János nem ott beszélt, hanem 80 kilomérerrel keletebbre. Jászberényben, a városháza előtti téren leplezte le ugyanis az államfő Lehel vezér szobrát. A lóháton vágtató honfoglaló vezért ábrázoló alkotás mindenesetre a megszállási emlékművet is készítő szobrász, Párkányi Raab Péter, illetve a vitatott szobortervet lelkesen támogató zsűritag, Melocco Miklós közös munkája.

Az élénk hazai és nemzetközi figyelem, illetve tiltakozás övezte másik szobrot viszont a jelek szerint "elfelejtették" átadni, holott ennek határidejére a hatályos kormányhatározat május 31-et jelölte ki. Azonban a jelek szerint már a kormánynak is kínos a megszállási emlékmű körüli botrány. A szobor befejezésének sem szombaton, sem tegnap nem volt jele a téren. Márpedig szakemberek szerint a bronz főalakok beemelése, rögzítése és a más, még hiányzó szoborelemek beillesztése legalább fél-egy napos munka. A csúszásra utaló jel a szoborépítéshez kért közterületfoglalási engedély két héttel történt meghosszabbítása mellett az is, hogy a múlt héten kiderült: sem a kormányban, sem az V. kerületben sem tudtak még semmilyen szoboravatóról.

Megírtuk: az emlékmű ügyében titkolózik Orbán Viktor környezete is. A Népszava kedd óta nem kapott semmilyen választ a miniszterelnök sajtófőnökétől arra a kérdésre, hogy mikor és ki adja át a vitatott emlékművet. Havasi Bertalan arra a kérdésünkre sem reagált, hogy a kormányfő válaszolt-e arra a múlt heti nyílt levélre, amelyben 30 zsidó származású amerikai kongresszusi képviselő a szabadság térre tervezett alkotás építésének leállítását kérte a kormányfőtől, és az emlékmű-kérdés teljes átgondolását sürgette. Utóbbi kérés teljesítésére szinte semmi esély, miután elszántságának a kormányfő többször jelát adta. Így például az emlékmű ellen tiltakozó Mazsihisz vezetőit azzal utasította el, hogy "nincs mozgástere" a kérdésben, egy nyílt levelében pedig meg is védte a szobrot, mondván: "ez a műalkotás erkölcsi szempontból, gesztusrendszerének történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan". Az emlékmű körül kialakult vitáról pedig Orbán úgy vélekedett, hogy az nem haladja meg az "olcsó politikai lökdösődés kocsmapultját."

Pedig a vitába azoknak a véleménye is beletartozik, akik még Fidesz-szimpatizánsként is ellenzik az ötletet. Megírtuk, a mintegy 270 millió forint közpénzből készülő szobor, illetve a mellette való már-már erőszakos kormánypárti kiállás egy nemrég közzétett Medián-felmérés szerint erősen megosztja a társadalmat, miután a megkérdezettek relatív többsége szerint a szobor történelemhamisító. A sasos-arkangyalos szoborcsoportot ráadásul még a fideszesek 28, és a jobbikosok 39 százaléka is ellenzi.

Eközben a Szabadság téri munkálatok kezdete óta, immár két hónapja az emlékmű ellen tüntető civilek tovább folytatják tiltakozó akciójukat.

Szerző

Különös üzletek egy volt fideszessel

Publikálás dátuma
2014.06.02. 07:05
Ennyi maradt a textilipar egykori „zászlóshajójának” nevezett üzemekből FOTÓ: SUCH TAMÁS
Nemrégiben ítélték el, immár jogerősen Wappler Lászlót a "Balaton királyaként" emlegetett Szlávy Bulcsú meggyilkolásában való részvételért. Nem is olyan régen Békés megye volt hangos Wappler nevétől, aki ott egy akkori fideszes országgyűlési képviselővel, Sümeghy Csabával üzletelt. Nem is szokványos módon.

A Fővárosi Ítélőtábla bűnsegédként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt jogerősen 7 év 3 hónapra ítélte Wappler László elsőrendű vádlottat, akinek azonban várhatóan nem kell börtönbe vonulnia, mert már éveket töltött előzetes letartóztatásban. Wappler Lászlót 2004-ben érték tetten, amikor egy garázs lebetonozott padlójából emelte ki Szlávy Bulcsú földi maradványait. A férfi azt a magyarázatot adta tettére, hogy 1997-ben telefonon értesítették, hogy barátnője fővárosi garázsa elé tették le Szlávy holttestét. Wappler saját elmondása szerint azért tüntette el a testet, mert haragosa volt a meggyilkoltnak, és a rendőrök nem hittek volna az ártatlanságában. Az évek óta húzódó perben meghozott jogerős ítélet szóbeli indoklásában elhangzott, hogy Wappler az irodájába csalta Szlávyt, ezzel felkínálta őt, hogy Boros Tamás végezhessen vele. (Borost egy évvel később, 1998-ban az Aranykéz utcai merényletben ölték meg.)

Reorganizátorok vidéken
Wappler László Békés megyében is letette névjegyét. A 2000-es évek elején a megyei lapokban, de az országos sajtóban is gyakran írták le a nevét, miután Sümeghy Csaba egykori fideszes országgyűlési képviselővel került meglehetősen érdekes üzleti kapcsolatba. Sümeghy nem akárki volt abban az időben Békés megyében. Nem csak kormánypárti országgyűlési képviselő, hanem a Magyar Iparszövetség elnöke is volt, és emellett a kamarai átalakulást felügyelő kormánybiztos is. Mindezeken túlmenően két megyei textilipari cég - a gyulai Giulio Rt. és a békéscsabai BCB Rt. - többségi tulajdonosaként is jegyezték. (Jól jellemzi a történetet, hogy a BCB-t 1997-ben a Magyar Külkereskedelmi Banktól vásárolta meg Sümeghy 102 forintos, jelképes áron.)

Mindkét cég a teljes végelgyengülés jeleit mutatta 2000-ben. Szállítói tartozásait, hiteleit és a munkabéreket sem volt képes fizetni. A két későbbi vádlott, Wappler és id. Wachsler Tamás a nyomozati szakaszban tett vallomásukban elmondták - ezt a megyei sajtó megírta -, hogy Bodrácska János volt budapesti rendőrfőkapitány ajánlotta a fővárosi "üzletemberek" figyelmébe Sümeghy cégeit, amelyeknek segíteni kellene. Ők ketten egy strómant maguk előtt tartva a Sümeghyvel kötött megállapodás értelmében részvény-átruházási szerződést kötöttek. Ebben Sümeghy a fővárosi üzletembereket a békéscsabai és a gyulai kötőipari részvénytársaságok reorganizációjával bízta meg.

Nyomozás, vádirat, bíróság
Később csődbűntett miatt a bíróságon landolt az ügy, és a tárgyaláson kiderült, hogy Sümeghy a Wapplerékkal kötött szerződés idején nem is rendelkezhetett volna a cég részvényeivel, mivel azokat egy hitelügylet miatt a Magyar Fejlesztési Banknál helyezték el. Az ügyben született vádiratban szerepelt, hogy Riczu Gyula személyében a két fővárosi üzletember strómant alkalmazott, amivel megtévesztették a Cégbíróságot. Azt a hamis látszatot keltették, hogy Riczu lett két cég többségi tulajdonosa.

A vádirat ugyanakkor az is tartalmazta, hogy BCB Rt és több kft-jének 1999-es vesztesége megközelítette a 400 millió forintot. Ám 2000. október 26-án, amikor fizetésképtelenség miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elrendelte a BCB Rt. felszámolását, akkor hitelezőinek csaknem 1,2 milliárd forinttal, míg 350 munkásának 360 millió forinttal tartozott. A vállalkozás menthetetlen volt, reorganizációról beszélni ilyen helyzetben komolytalannak számított. A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal megállapítása szerint a fizetésképtelenségről és a cég csődjéről valamennyi érintett tudott az üzletkötéskor. Céljuk aligha lehetett más, mint hogy a már kiüresített BCB Rt. ellen minél később induljon meg a felszámolási eljárás.

Jogerős ítélet 2012-ben
Az ügy meglepetően enyhe ítéletekkel zárult harmadfokon a Szegedi Ítélőtáblán 2012-ben. Első fokon a Kecskeméti Városi Bíróság, majd másodfokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság hozott ítéletet. Az Ítélőtábla helyben hagyta a másodfokú ítéletet. (Békésből elfogultság miatt került az ügy a szomszédos megyébe.) Több mint tíz évvel a nyomozás után mondták ki bűnösnek csődbűntett és közokirat-hamisítás miatt Sümeghy Csabát, Riczu Gyulát, Wappler Lászlót és id. Wachsler Tamást. Valamennyien felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Sümeghy egy, Wachsler két évet, id. Wachlesr egy év hat hónapot, míg Riczu Gyula egy év három hónapot.

A gyulai Giulio Rt. egykori épülete a termelés megszűnése óta üresen áll a fürdőváros központjában. A BCB egykori két hektáron elhelyezkedő - Békéscsaba frekventált részén található - épületét időközben lebontották. Holdbéli táj látványát nyújtják az ott hagyott romok, amelyek évek óta csúfítják a megyeszékhely főutcájának számító Andrássy út melletti területet. Ennyi maradt a magyar textilipar egykori "zászlóshajóinak" nevezett üzemekből. Valaha itt, Gyulán és a megyében található több telephelyen ezerkétszázan dolgoztak. A megyei lap szerint egy debreceni üzletember vásárolta meg a telket, ahol áruház és lakópark épül a tervek szerint, amelyekből évek óta semmi nem valósult meg. Pont.