Snowden Brazíliába vágyik

Úgy tűnik, elvágyódik Oroszországból az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos iratainak kiszivárogtatója, a számítógépes szakértő, Edward Snowden. A brazil televíziós csatorna, a TV Globónak adott interjújában ugyanis elmondta: szívesen telepedne le Brazíliában, s már be is adta a menekültjoghoz szükséges papírokat. 

Az Oroszország által kibocsátott vízuma augusztus végén jár le. Mint fogalmazott, nagyon örülne, ha a brazil hatóságok helyt adnának kérésének, mert mint mondta, szívesen élne az államban. Snowden múlt héten szólalt meg az amerikai NBC csatornán, amelyben azt állította, nem kémnek, hanem hazafinak tartja magát.

Szerző
Témák
Brazília Snowden

Nem engedik szabadon a szudáni asszonyt

A vasárnapi hírekkel ellentétben mégsem bocsátják szabadon azt a szudáni nőt, akit amiatt ítéltek halálra, mert áttért a muzulmánról a keresztény hitre. Az asszony, akinek már egy fia van, a börtönben leánygyermeknek adott életet. Hétvégén a külügyminisztérium egyik illetékese azt közölte, szabadon engedik Mariam Jahia Ibrahim Ishakot, akinek az ügye az egész világot megrázta.

Az AFP beszámolója szerint a börtönből való kiengedése a bíróság döntésétől függ. Amennyiben a testület helyt ad a fellebbezésnek, s a nő javára dönt, csak akkor van remény a szabadon bocsátására.

Ishakot két héttel ezelőtt ítélte kötél általi halálra egy kartúmi bíróság arra hivatkozva, hogy hűtlen lett a muzulmán hithez. Az iszlám törvénykezés, a saría szerint halállal sújtják azokat, akik más vallásra térnek át. A nőt a keresztény-ortodox hit szerint nevelte fel édesanyja, miután a muzulmán apa faképnél hagyta a családot.

Szerző

Ismét lecsapott a terrorszervezet

Kiszabadult két olasz pap és egy kanadai apáca, akiket két hónappal Kamerunban ezelőtt raboltak el az elsősorban Nigériában aktív Boko Haram nevű terrorszervezet fegyveresei. Az egyházi személyek vasárnap nyerték vissza szabadságukat Amchide település közelében, az ország északi részén – közölte a kameruni belbiztonság egyik tagja. 

A három személyt áprilisban, a nigériai határ közelében ejtették túszul, s fogolycsere keretében nyerték vissza szabadságukat. Egy a nevét nem vállaló katonai forrás szerint pénzt is fizettek értük. Federica Mogherini olasz külügyminiszter örömét fejezte ki a túszok elengedése kapcsán.

Ehhez kapcsolódik a hír, hogy Nigéria északi részén negyven személy vesztette életét, amikor a Boko Haram fegyveresei több települést támadtak meg. Egy focipályán történt robbanásban pedig hatvanan haltak meg. A terrorszervezet több mint kétszáz lányt rabolt el egy nigériai iskolából április közepén.

Szerző