Előfizetés

Utasellátó ereklyékből kiállítás

Publikálás dátuma
2014.06.02. 13:45

A MÁV-START Zrt. 2014 júniusától ismét maga üzemelteti a nemzetközi járatokban közlekedő étkezőkocsikat, valamint a nyári időszakban egyes balatoni vonatokon újraindítja a szolgáltatást. A vasúttársaság az Étkezőkocsi Üzemeltetés Szervezettel és az Utasellátó Központtal biztosítja az utasok számára az érintett vonatokon az étkezési lehetőséget. 

A megújulás jegyében jelentősen emelkedhet a szolgáltatási színvonal, valamint új munkahelyek jöttek létre a vasúttársaságnál. Ezzel párhuzamosan a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban 2014. június 4-én kiállítás nyílik, amely a 66 éves Utasellátó múltját mutatja be.

Csoki roló, "sztaniolba" csomagolt csemege, csatos üveges üdítő, Herendi, Hollóházi logózott porcelánok - ki ne emlékezne rájuk? Ma már több évtizedes vasúti utazásos emlékek. A MÁV-START májusban hirdette meg az utazóközönség körében az Utasellátó ereklyék megmentését célzó programját, egyebek közt a felhívásra beérkezett tárgyakból is kerültek a most nyíló tárlat anyagába.

Lemondott trónjáról a spanyol király - videó!

Publikálás dátuma
2014.06.02. 12:53
Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images
Lemondott trónjáról I. János Károly király - jelentette be hétfőn Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

A kormányfő szerint az 1975 óta uralkodó 76 éves János Károly utóda fia, a 45 esztendős Fülöp herceg lesz

A spanyol lapok on-line kiadásai nagy szalagcímben közölték a hírt. Az ABC feltette oldalára magát a királyi lemondó nyilatkozatot is.

Foto: ABC

Foto: ABC

A madridi El País megjegyezte, hogy I. János Károly már jó ideje fontolgatta e lépést megromlott egészségi állapota miatt. Fülöp, aki 1977 óta Asturias hercege címét viseli, az elmúlt hónapokban átvette apja protokolláris programjának nagy részét, bár az idős uralkodó még ott volt május 25-én a lisszaboni Bajnokok Ligája döntőn, amelyet a két madridi csapat, a Real és az  Atletico vívott egymással. A BBC szerint viszont a spanyol király döntése mögött feltehetően az áll, hogy az utóbbi időben nagyon megcsappant korábbi rendkívüli népszerűsége, nem utolsó sorban lányának és annak férjének korrupciós ügyei miatt.

A 39 évig uralkodó I. János Károly Rómában született  1938. január 5-én. Ide menekült ugyanis az 1931-ben trónfosztott Borbón spanyol királyi család. 1962. május 14-én kötött házasságot Zsófia hercegnővel, I. Pál görög király lányával. Négy gyermekük, három lányok és egy fiúk született, az egyetlen fiú, az utód Fülöp (Felipe) 1968. január 30-án jött a világra.

János Károly  1975. november 22-én, Francisco Franco diktátor halála után lépett trónra. Bár Franco tábornok jelölte ki őt utódjául, a fiatal uralkodó nem kívánta az ő politikáját folytatni, hanem elindította Spanyolországot a demokratizálás útján, egyben fontos feladatának tekintette, hogy megszüntesse az országnak az 1936-39-es polgárháború óta tartó megosztottságát. 1977 júniusában demokratikus választásokat tartottak, majd 1978 decemberében Spanyolország történelme során először kapott olyan alkotmányt, amelyet valamennyi politika párt elfogadott. A király pozitív megítélését évtizedekre meghatározta, hogy 1981. február 23-án a parlamentet túszul ejtő „csendőrpuccs” idején televíziós beszédében kiállt a demokratikus folyamat, az alkotmányos rend mellett. Az új rendszerrel megszűnt Spanyolország nemzetközi elszigeteltsége is:  1982. májusában az ország a NATO, majd 1986. január 1-én az Európai Közösség tagja lett,

Amikor 2013. január 5-én, 75. születésnapján János Károly interjút adott a spanyol állami tv-nek, kijelentette: „Remélem, úgy emlékeznek majd rám, mint arra a királyra, aki egyesítette a spanyolokat.”

I. János Károly  az állami tv-ben sugárzott lemondó beszédében hangsúlyozta: Spanyolország az elmúlt évtizedek során modern demokrácia lett, amely mélyen beépült Európába. A spanyol nép iránt csak büszkeséget és hálát érez, amely végig segítette abban, hogy uralkodása a hosszú béke, stabilitás időszaka volt. Az új kihívásokhoz, a gazdasági gondok megoldásához, az intézményi reformhoz  azonban az új nemzedék energiájára van szükség. A király meggyőződését hangoztatta, hogy Fülöp képes lesz arra, hogy fenntartsa Spanyolország stabilitását. I. János Károly végül köszönetet mondott Zsófia királynénak, akinek támogatására mindig számíthatott.

Az új uralkodó VI. Fülöp néven foglalja el Spanyolország trónját. A leendő királyné, Letizia, akivel a trónörökös 2004. május 22-én házasodott össze, korábban újságíró és televíziós műsorvezető volt.

Fizetési haladékot adott a Gazprom Ukrajnának

Egy héttel meghosszabbította a Gazprom azt a fizetési határidőt, ameddig Ukrajnának előre át kell utalnia a júniusra szállítandó földgáz árát - jelentette be Alekszej Miller, az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója hétfőn.

Az ukrán Naftohaznak eredetileg hétfőig kellett volna átutalnia a júniusra igényelt energiahordozó árát a Gazprom számára.  Alekszej Miller közölte, hogy Ukrajna megkezdte az eddig felhalmozódott gázár adósságának törlesztését, és az orosz állami cég számlájára 786 millió dollár (mintegy 174 milliárd forint) ékezett meg.

A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy az előtörlesztési rendszer bevezetése egyebek között attól függ majd, hogy Ukrajna teljes mértékben kifizeti-e majd az április elsejéig összegyűlt 2,237 milliárd dollárt (körülbelül 498 milliárd forint) az orosz gázért.