Kovács Béla cáfol és köszöni az orvosi segítséget

Megismételte Kovács Béla jobbikos EP-képviselő hétfőn azon nyilatkozatát, miszerint sem hazai, sem külföldi titkosszolgálatnak nem dolgozott, nem kapott tőlük megbízást, feladatot, sem anyagi vagy egyéb juttatást.

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, az európai és az orosz parlament között működő közös bizottság tagjaként evidens volt, hogy orosz állampolgárokkal, képviselőkkel, diplomatákkal találkozzon munkája során. Lehetségesnek nevezte, hogy voltak közöttük olyan emberek, akik munkájuk során más feladatot is elláttak, de - mondta - erről neki nem volt tudomása.
Kiemelte: EP-képviselőként sem titkosított, sem minősített anyagokhoz nem fért hozzá.

Kovács Béla közölte, céljai egyértelműek voltak: az Unió és Oroszország közötti jó kapcsolat fenntartása. Ezt magyar szempontból is fontosnak nevezte egyrészt a paksi bővítés, másrészt a Déli Áramlat miatt, s utalt arra is: jövőre meg kell hosszabbítani Magyarország gázellátási szerződését, ami meghatározó lesz a következő évek energiaellátása szempontjából.
A jobbikos politikus szólt arról, hogy amikor kémkedési gyanúba keverték, maga kérte párttársán, Mirkóczki Ádámon keresztül a nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

Hibának nevezte, hogy a két hete tartott ülést követően hirtelen távozott. Ennek okai közé sorolta, hogy a zárt ülésről elmondható dolgokat előtte már Mirkóczki Ádám és Vona Gábor pártelnök ismertette, továbbá volt egy szegedi programja. Első programját lekéste, esti lakossági fórumát pedig erős szívtáji panaszai miatt le kellett mondania - tette hozzá.
Kovács Béla kifogásolta, hogy az ártatlanság vélelme helyett több sajtóorgánum komoly állításokat fogalmazott meg vele szemben, s közölte: pert fog kezdeményezni ezekben az ügyekben.

A politikus szólt arról, hogy addig nem tud lemondani mentelmi jogáról, amíg ügye nem kerül az európai parlament jogi bizottsága elé. Hozzátette: minden meghallgatáson részt fog venni. A jogi bizottság döntését követően az EP elnöke a strasbourgi plenáris ülésen bocsáthatja szavazásra mentelmi jogának kérdését, Kovács Béla számításai szerint ez kora ősszel következhet be.

Kovács Béla a közel egyórás sajtótájékoztatón köszönetet mondott orvosainak és ápolóinak munkájukért, a Jobbik elnökségének és tagjainak pedig amiatt, hogy kiálltak mellette.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője a sajtó hozzáállását köszönte meg, jelezve: egyetlen kereskedelmi csatorna kivételével nem zaklatták a kórházban Kovács Bélát. Megismételte: a Jobbik fenntartja azon álláspontját, miszerint a képviselő nem tett semmi Btk.-ba ütközőt. Továbbra is a nemzetbiztonsági bizottság jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatalát sürgette, hozzátéve: ezzel sok találgatást meg lehetne szüntetni.

Szerző

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző