Előfizetés

Snowden nem mehet Németországba

Nincs esély arra, hogy Edward Snowdent német területen hallgassák meg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos tevékenységével kapcsolatban. A berlini kormány a Bundestag illetékes parlamenti vizsgálóbizottságával egy leirat útján közölte álláspontját. Ebben ugyan nem tartanák elképzelhetetlennek, hogy „egy külföldi országban” hallgassák meg a kiszivárogtatót, az azonban – az ellenzék követelése ellenére – lehetetlennek tűnik, hogy ez Berlinben történjen meg.

Snowden német ügyvédje, Wolfgang Kaleck már régóta szorgalmazza, hogy a tavaly augusztus óta orosz vízummal rendelkező Snowdent ne Moszkvában kérdezzék meg az NSA adatgyűjtéseinek hátteréről. Szerinte ugyanis ez rizikót jelentene biztonsága szempontból. Kaleck nem részletezte, mire is gondol. Ugyanakkor a berlini kormány a dokumentumban azt közölte, nem tudja garantálni, hogy megvédje Snowdent az Egyesült Államoktól. A kabinet lehetségesnek tartaná Washingtonnak való kiadatását abban az esetben, ha Németországba jön.

Németországban tavaly nagy felháborodást keltett, hogy – mint a kiszivárgott dokumentumokból kiderült – az NSA lehallgatta Angela Merkel kancellár telefonját. A német közvélemény meglehetősen kritikusan szemléli az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tevékenységét. Egy a dpa hírügynökség által készített felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka támogatná Snowden németországi meghallgatását. Csak 32 százalék foglalt állást ez ellen. A kiszivárogtató oroszországi tartózkodási engedélye július végén jár le.

Közben a brazil kormány ellentmondott Snowdennek. Luiz Alberto Figueiredo külügyminiszter cáfolta, hogy menedékkérelmet kaptak volna tőle, amint ezt egy hétvégi, a brazil TV Globo által sugárzott interjúban közölte.

Brüsszelben a védelmi miniszterek

Kétnapos tanácskozás kezdődött ma Brüsszelben, amelyen a NATO-országok védelmi miniszterei tárgyalnak Ukrajnáról.

A résztvevők megvitatják, hogyan kell viszonyulniuk a NATO országoknak a Krím-félsziget orosz elcsatolásához.

Az ukrán légierő visszavág

Hétfőn az ukrán légierő gépei vették tűz alá a luhanszki megyei adminisztráció épületét, ma reggel Szlovjanszknál törtek ki heves harcok, amelyekben harci repülőgépek és helikopterek, valamint páncélozott harci járművek is megjelentek.

A szlovjanszki harcokat maga Arsezn Avakov ukrán belügyminiszter jelentette be, kiemelve azok hevességét valamint azt, hogy  „a terrorellenes műveletben” részt vevő ukrán katonák megsemmisítették a Moszkva-barát szakadár fegyveresek több őrhelyét és létesítményét. A lázadók gránátvetőikkel többször eltalálták a hadsereg páncélozott szállító harcjárműveit. Az ukrán tárcavezető Facebook-oldalán arra kérte Szlovjanszk és a környékbeli települések, Kramatorszk, illetve Krasznij Liman lakóit, hogy ne kockáztassák életüket, maradjanak otthonaikban, és ne közelítsék meg "a terroristák" állásait.

Helyiek, ugyancsak közösségi oldalakon arról számolnak be, hogy a város felett harci repülőgépek és helikopterek jelentek meg, tüzérségi tűz robaja is hallatszik, páncélozott járművekből álló konvojok tartanak Szlovjanszk felé, sokkal több katonai járműről van szó, mint amennyi már a város környékén van. Ezeket a beszámolókat az orosz médiumok követik és teszik közzé. Az Interfax orosz hírügynökség a szakadárokra hivatkozva közölte, hogy  "Úgy tűnik, hogy harckocsikkal akarnak minket megfojtani" – idézte az egyik felkelőt az Interfax orosz hírügynökség.

Ma reggelre Kramatorszk környékén is súlyos harcok bontakoztak ki, miután egész éjszaka ágyúdörgés, lövöldözés és erős robbanások hallatszottak a repülőtér környékéről is.

A hétfői heves luhanszki harcok kapcsán Oroszország állítja, hogy az ukrán légierő találta el a megyei adminisztrációs épületét. A külügyminisztérium hivatalos közleményben úgy fogalmazott, , hogy a kijevi hatóságok újabb bűntettet követtek el saját népük ellen. Kijevi jelentések szerint nem az ukrán légierő bombázta le az épületet, hanem a szakadárok a légierő egyik gépét vették célba feltételezhetően hordozható légvédelmi rakétarendszerrel, de a lövedék ehelyett a "luhanszki népköztársaság" tagjai által megszállt megyeháza negyedik szintjébe csapódott be. A robbantásnak két halottja és több sebesültje volt.

A folytatódó terrorista ellenes hadműveletnek nevezett speciális hadművelet Délkelet-Ukrajnában a nemzetközi humanitárius jog durva megsértését jelenti Kijev részéről – jelentette be tegnap Konsztantyin Dolgov az orosz külügyminisztérium emberi jogi biztosa és nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott „a humanitárius jog területén Ukrajnában elkövetett minden bűncselekmény kapcsán”.